Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hajdú B. István: A kupadöntőn nincs javítási lehetőség, ez teszi különlegessé

Hajdú B. István: A kupadöntőn nincs javítási lehetőség, ez teszi különlegessé

m4sport.hu | Szidor György
A népszerű riporter szerint a Magyar Kupa-fináléban és a BL-döntőn sem számít, hogy ki az esélyes.

Az örökrangsorban éllovas Ferencváros 24., míg a Paks sporttörténelmi első diadalára készül a labdarúgó Magyar Kupa szerdai döntőjében. A találkozót a Puskás Arénában rendezik és eddig 30 ezer jegyet adtak el rá. A Hajdú B. István által közvetített mérkőzést 19.30-as kezdettel az M4 Sporton és az m4sport.hu-n követhetik élőben.

Nézői szempontból a legideálisabb egy Fradi-Újpest meccs lenne, de erről a Paksot elfelejtették értesíteni. Örömteli, hogy már 30 000 jegy elfogyott, és szerintem játékosfüggő, ez kinek mit jelent. Van, akit feldob, másokat megbénít, mert a két csapat játékosai közül kevesen vannak, akik játszottak ekkora közönség előtt bármikor is” – mondta Hajdú B. István arra a felvetésre, hogy a meccset megelőző sajtótájékoztatón Böde Dániel úgy fogalmazott, a sok néző valószínűleg feldobja a paksiakat.

Ami biztos, ennyi néző másik magyar stadionba nem férne, és a Fradi játékosai sincsenek hozzászokva ekkora közönséghez. A decemberben Knézy Jenő-díjjal kitüntetett kommentátor szerint az összecsapáson a sorozatban negyedszer magyar bajnok zöld-fehérek az esélyesebbek, valószínűleg tízből többször nyernék meg semleges pályán a kupadöntőt, de a paksiak sikere sem lehetetlen, többek között belekapaszkodhatnak az Üllői úton február végén aratott 3-0-s sikerükbe.

A csapatok útja a döntőig:
Ferencváros: -Hatvan 9-0, -Tököl 7-0, -Vasas 2-0, -Honvéd 1-0, -Győr 4-1
Paks: -Gyömrő 9-1, -III. Kerület 5-0, -Csákvár 2-0, -Kazincbarcika 1-0, -Újpest 3-0

Abban egyetértek Bognár Györggyel, a döntőt meg kell nyerni, a többi nem számít. Nem véletlenül dicséri a Fradi játékosait, ezzel a felelősséget le lehet venni a csapat válláról. Azt mégsem mondhatja, mi vagyunk a képzettebbek és esélyesebbek.

De ilyenkor az esélyek semmit nem számítanak, hiszen tavaly is a Fehérvár a bajnokságban háromszor is megverte az Újpestet, rúgott nekik 14 gólt, a kupadöntőben mégis a lila-fehérek diadalmaskodtak” – mondta a sokadik kupadöntőjére készülő riporter.

Hajdú B. István a Puskás Arénában
MTI/Cseke Csilla

Úgy véli, a bajnokság nyomokat hagy, minden meccsnek megvan a maga tanulsága és a Fradinál is biztos kielemzik a 3-0-s hazai vereséget, bár Ádám Martin emlékezetes gólján nincs mit elemezni, az ellen nem sokat lehet tenni.

A kupadöntőn nincs javítási lehetőség, ez teszi különlegessé. A Paks a bajnokságban sok gólt rúgott, de sokat is kapott. A kupában ugyanakkor kevés gólt kaptak, mert tisztában voltak vele, a bajnokságban lehet javítani egy vereség után, a kupában nem.

A két együttes idei bajnoki eredményei a 2021/22-es szezonban:
Paks-Ferencváros 1-3, Ferencváros-Paks 0-3, Paks-Ferencváros 1-2

Elárulta, bármilyen régóta is közvetít, tisztában van a játékosokkal, a csapatok kupamúltjával, akkor is fel kell készülnie egy döntőre.

A múlt nem nagyon fog változni, hogy hányszor volt 11-es párbaj, hosszabbítás, kik játszottak a másik csapatban. Ha egyedül vagy, neked kell mindenre felkészíteni a nézőt, hiszen az emberek jelentős része csak a meccset nézi, de most egy hosszabb felvezető műsor lesz a döntő előtt, és már ott is számos érdekesség elhangzik” – mondta saját munkájáról.

A jelenlegi legnépszerűbb sportriporter az OTP Bank Ligában is számos találkozót közvetített és szerinte bajnokságban mindenki megpróbálta odatenni magát. A Fradit érheti a legkevesebb kritika, mégy úgy is, hogy hat veresége van már, ennyit pedig nem szokott összeszedni.

Több érdekesség is van az idei bajnokságban, szokatlan például, hogy egy bajnokságra hajtó csapat edzőt vált a szezon közben, de ugyanilyen, hogy egy nagy múltú klub (a Honvéd vagy az MTK) biztosan búcsúzik a élvonaltól. A Kisvárda a legpozitívabb meglepetése a szezonnak, hiszen feljutása óta minden évben több pontot szerzett és előrébb végzett. Nem mondom, hogy jobb vagy rosszabb a mostani bajnokság mint a tavalyi, de kiszámíthatatlanabb.

Erre jó példa Fradi: kevesebb ponttal lett bajnok, mint a Rebrovnál bármikor és eközben négy hazai vereséget is összeszedett, miközben Leverkusenben egyenrangú ellenfele volt egy olyan csapatnak, amelyik jövőre a BL-ben szerepel“.

Talán éppen a kiszámíthatatlanság – és a kupaidényre kialakuló játékoskeret – miatt, nem tudná megmondani, a zöld-fehérek mire lesznek képesek a nemzetközi porondon. Vannak posztok ahol erősítésre szorulnak, de mivel az első és a második fordulóban is kiemeltek, az első két kört venni kell, az pedig már Konferencia Liga-csoportkört érhet. Az Európa Ligához legalább egy bravúr kell, a Bajnokok Ligája csoportkörhöz minimum kettő. A Konferencia Liga létrejöttével és az elmúlt évek teljesítménye alapján hatalmas csalódás lenne, ha a bajnok egyik kupasorozat csoportkörébe sem jutna be.

Természetesen a magyar labdarúgáson kívül szóba került az európai csúcsfutball is, hiszen a párizsi Liverpool-Real Madrid BL-döntőt is ő fogja közvetíteni. De vajon mit vár ettől a meccstől?

Ha a 180 perceket és az ott mutatott játékot nézzük, a Realnak már a PSG ellen ki kellet volna esnie. Ugyanígy a Chelsea ellen, hiába nyertek idegenben, a Bernabeuban már kiesésre álltak. Ha a madridiak megnyerik, minden idők legnehezebb sorsolása után nyernék meg, ami fantasztikus teljesítmény lenne. De nehezen tudom elképzelni, hogy pusztán az egyéni villanások elegek legyenek. A Liverpool jobb csapat, de a Villarreal is megtudta zavari az angol együttest. Valamelyest én a Poolt érzem esélyesebbnek, de a Real eddigi meccseit elnézve bármennyire is vezetnek, csak akkor mondhatják Kloppék, hogy megnyerték, ha a játékvezető hármat fütyült“.

MOL Magyar Kupa, döntő:
Ferencvárosi TC-Paksi FC
Puskás Aréna május 11., 19.30

Borítókép: Hajdú B. István MTI/Cseke Csilla

További tartalmak