Musorujsag
Élő Eredmények
×

Rossi: Ha meghalok, a stadionokban egyperces néma csönddel fognak megemlékezni rólam

Rossi: Ha meghalok, a stadionokban egyperces néma csönddel fognak megemlékezni rólam

m4sport.hu
Kedd este a magyar válogatott történelmi, 4-0-ás győzelmet aratott Anglia felett Wolverhamptonban, a Nemzetek Ligája A-divíziójának 3. csoportjának negyedik fordulójában. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány visszafogottan, a földön maradva értékelte a világraszóló eredményt, egy nem mindennapi kijelentéssel kiegészítve.

Ahhoz mérten, hogy mekkora győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott Angliában, a szövetségi kapitány, Marco Rossi, visszafogottan, de láthatóan boldogan értékelte a mérkőzést.

„Mi az elejétől tudtuk, hogy Angliába jönni és a válogatottja ellen játszani egy borzasztóan nehéz feladat lesz számunkra, így felkészültünk arra, hogy szenvednünk kell. Szenvedtünk is, elég sokat, rengeteget küzdöttünk, de ezt együtt csináltuk, csapatként. Hatalmas áldozatot hoztunk. Ha ezt nézzük, hogy mennyit futottak a támadóink, tényleg rengeteget, ezzel nagyon segítették a csapatot. Ők voltak a védelem első sora. Az első félidőben, pár szituációban szintén meg kellett szenvednünk a jobb oldalunkon, ahol az angolok esetenként képesek voltak áttörni a védelmi vonalunkat. Szóval, pár szituációban azt kell mondanom, hogy szerencsések voltunk, ezt ki kell mondani, de soha nem érsz el egy ilyen eredményt, ha nincs egy kis szerencséd. Ugyanakkor minden erőfeszítésünket kitettük a pályára, a fiúk kivétel nélkül megpróbálták követni a taktikai utasításokat. Senki sem foglalkozott önös érdekeivel, segítették egymást a munkában, mint egy igazi csapat. Amikor a magyar csapat képes együtt játszani, az bármelyik ellenfél számára nehézséget okoz. Mindenesetre a földön kell maradnunk, mert jelenleg 7 pontunk van úgy, hogy kétszer játszottunk Anglia ellen, egyszer Olaszországgal és Németországgal, erre pedig senki sem számított. Megtörténhet, függően a többi eredménytől, hogy képesek leszünk a divízióban maradni, a Nemzetek Ligája legmagasabb szintjén. A mi esetünkben ez egy csoda lenne, még ebben az esetben is, hogy hét pontunk van, amiről senki sem mert volna álmodni Magyarországon. Szóval, nagyon büszke vagyok a srácokra, az egész stábunkra, az országra, és természetesen a szurkolókra” – mondta a szövetségi kapitány.

Az angol válogatottra 1928 óta nem mértek ekkora csapatást, mint most Marco Rossi csapata, ráadásul hazai pályán a háromoroszlánosok történetük során csupán egyszer kaptak négy gólt vagy annál többet, az Aranycsapattól, amikor 6-3-ra nyertek a Wembleyben. Érthető a letargikus hangulat a szigetországban. Szalaiék hatalmas győzelmet arattak, amelyre az egész világ felkapja a fejét, az olasz kapitány pedig megmutatta, hogy mestere a szakmájának. Az volt a vágya, hogy munkájával valamit szeretne hagyni az utókornak, ezután a diadal után megengedett magának egy humortól cseppet sem mentes, de talán nem is annyira alaptalan megjegyzést.

„Amikor elfoglaltam a szövetségi kapitányi pozíciót, azt mondtam az elnökünknek és a miniszterelnökünknek is, hogy nyomot szeretnék hagyni magam után. Ezen a ponton azt gondolom,  ez a nyom igenis látható. De ami igazán boldoggá tesz – és ezt elmondtam nekik is -, előbb vagy utóbb mindenki meghal. Talán ez az egyetlen dolog a világon, ami igazán demokratikus. Szóval, amikor meghalok – remélhetőleg a lehető legkésőbb -, biztos vagyok abban, hogy Magyarországon, a stadionokban egyperces néma csönddel fognak megemlékezni rólam, ez pedig úgy gondolom, hogy hatalmas tett a részemről”

– mondta a kapitány, aki igen, letette a névjegyét, jár neki az elismerés mindenféleképpen, mindenkoron.

Talán még mindig nehéz felfogni, a magyar válogatott négy mérkőzést követően vezeti a csoportot, Németország, Olaszország és Anglia is a Rossi-csapat hátát nézi. Két forduló még a válogatott áll, óriási bravúr lenne, ha utána is az élen lenne a nemzeti csapat, de – ahogyan Rossi is hangsúlyozta – elsődleges, hogy az A-divízióban maradjon az együttes, ami már így is egy csoda lenne.

m4sport.hu
Borítókép: EPA/ANDREW YATES

További tartalmak