Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ismét a tradicionális címert használja az Újpest

Ismét a tradicionális címert használja az Újpest

m4sport.hu
Bíznak benne, ez a döntés egy új kezdet, amely a régi értékek tiszteletét, az egységet és az összetartozást is képviseli.

Azt Újpest labdarúgócsapata az ötödik helyen végzett az elmúlt szezonban, a szurkolókat azonban a szereplés mellett olyan dolgok is izgalomba tartották, mint a klub körüli bizonytalanság, a tulajdonosváltás és az évek óta tartó címermizéria.

Az elmúlt héten eldőlt, egyelőre nem lesz tulajdonosváltás, és most a címervita is lezárult. A klub hivatalos honlapján jelentette be, a jövőben ismét a régi, tradicionális címert használják. A címervita öt éve kezdődött, amikor a futballcsapat bemutatta új címerét. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az Újpesti Torna Egylet (UTE) pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz, majd bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították a keresetét a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban, 2017 decemberében az anyaegyesület számára kedvező döntés született. A bíróság kimondta, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert.

Az Újpest FC a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, mivel indoklása szerint valamely önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása objektíve nem okozhatja egy attól elkülönült jogi személy jó hírnevének sérelmét. Tavaly április közepén az Alkotmánybíróság (AB) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria ítéletét. A Kúria végül idén januárban hatályban tartotta a másodfokú jogerős ítéletet. Megállapította, hogy az alperes Újpest FC megsértette a felperes UTE jó hírnevét azzal, hogy a hozzájárulása nélkül az általa működtetett felnőtt férfi labdarúgócsapat címerét megváltoztatta.

Az UTE áprilisban bejelentette, hogy végrehajtás útján próbál érvényt szerezni a jogerős bírói döntésnek, amelynek nem tett eleget az alperes Újpest FC, és továbbra is használta a mezeken és a csapatok egyéb felületein a jogellenes címert. Júniusban a bíróság átadta a végrehajtóknak az ügyet.

Azt tartottam fairnek, ha a címerváltás döntésének jogát átadom az új tulajdonosi körnek. Sajnos ez az ismert okok miatt nem történt meg. Én viszont ígéretet tettem a szurkolók felé, és tartom a szavam. A mai nappal a tradicionális címer jelképezi ismét a klubot. Az a címer, amely a rendszerváltástól az egységes újpesti sportot képviseli, legyen szó judoról, jégkorongról vagy akár futballról és ezek utánpótlásairól” – nyilatkozta Roderick Duchatelet.

Ezzel a lépéssel remélhetőleg elindul egy folyamat, amelyet minden újpesti sportágazat követni fog és talán egyszer az anyaegyesület is elismeri, az egyesítésre van szükség, nem az ellenségeskedésre és a széthúzásra. A tradicionális címer legyen egy új kezdet, az új alapok jelképe, mely egyben a régi értékek tiszteletét, az egységet és az összetartozást is képviseli. A harc a pályára való, Újpest legyen újra egységes! – áll a klub közleményében.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Tovább gyűrűzik a címervita Újpesten: az UTE nyílt levélben figyelmezteti Duchatelet-t – reagált a tulajdonos
Az Újpesti Torna Egylet kedden nyílt levélben emlékeztette és figyelmeztette az Újpest FC tulajdonosát, Roderick Duchâtelet-t, hogy a 2022. január 26-án született, megfellebbezhetetlen bírósági döntés értelmében a Kúria kötelezte az Újpest 1885 Futball Kft-t, hogy harminc napon belül állítsa vissza a klub régi címerét. Ez azonban azóta se történt meg. Az UTE végrehajtási eljárást helyezett kilátásba, a belga üzletember az m4sport.hu-nak reagált a nyílt levélre.
Újpest FC
Döntött a Kúria: az Újpestnek vissza kell állítania a régi címert
A Kúria hatályban tartotta a másodfokú ítéletet, így az Újpest FC-nek harminc napon belül vissza kell állítania a klub régi címerét. A jogerős ítélet szerint az Újpest FC megsértette az UTE jó hírnevét azzal, hogy annak hozzájárulása nélkül, az általa működtetett labdarúgócsapat címerét 2017-ben megváltoztatta.
Magyar futball