Musorujsag
Élő Eredmények
×

A játékosok többségét olyan terhelésre kellett felkészíteni, amivel előtte fél évig nem találkoztak

A játékosok többségét olyan terhelésre kellett felkészíteni, amivel előtte fél évig nem találkoztak

m4sport.hu
Hiába csapatsportág a labdarúgás, a válogatott erőnléti edzőjének számos szempont alapján, egyénekre szabva kell összeállítania a programját.

Hosszabb interjút adott a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának Schuth Gábor, a válogatott vezető erőnléti edzője, aki aki Szigeti Györggyel közösen felel a csapat erőnléti felkészítéséért. A szakember ebben elmondta, a sportágban nem elég egy fizikális képességben kiemelkedőnek lenni, hanem több képességben (pl.: erő, gyorsaság, állóképesség) kell relatív jónak lenni.

A kiváló erőnlét a mai nemzetközi labdarúgásban szükséges, de nem elégséges feltétele a sikernek. Vagyis a mérkőzést csak azért nem fogja megnyerni a csapat, mert remek fizikai állapotban van, de ha nincs megfelelő kondícióban, akkor az edző által megadott taktikai feladatokat sem fogják tudni megfelelő minőségben végrehajtani a játékosok, a hibák száma nő, ami könnyen vereséghez vezethet” – mondta Schuth.

Véleménye szerint ha a válogatott legutóbbi sorozatterhelését nézzük (4 mérkőzés 10 nap alatt a Nemzetek Ligájában), akkor a megfelelő erőnlét ahhoz is nélkülözhetetlen volt, hogy a játékos a mérkőzések (és az edzések) között minél gyorsabban regenerálódjanak és ismét terhelhetőek legyenek. Munkájuk nehézsége az is, hogy a játékosok különböző klubokból (jelen esetben 27 játékos 21 klubból), különböző edzettségi állapotban érkeznek. Hiszen volt olyan labdarúgó, aki tavasszal 2700 percet játszott, de olyan is, aki ennek kevesebb mint a felét töltötte a pályán.

A játékosok többségét olyan extrém periódusra kellett felkészítenünk, amivel a Nemzetek Ligája júniusi mérkőzéseit megelőző hat hónapban biztosan nem találkoztak. Bár csapatsportágról van szó, erőnléti szinten gyakorlatilag egyénileg kell foglalkozni a játékosokkal“. Ugyanakkor nem elég az eltérő terhelés, arra is figyelniük kell, hogy a keret legfiatalabb tagja 17, a legidősebb 34 éves volt, így az edzések, és a mérkőzések utáni regenerációs protokollnak is egyénre szabottnak kell lennie.

Munkájukat dicséri, hogy a játékosok kiemelkedően teljesítettek az extrém sorozatterhelés során is. A magyar együttes játszotta végig a mérkőzést a legkevesebb játékossal, illetve nálunk volt a legtöbb olyan mezőnyjátékos, aki több mint 300 percet töltött a pályán (nálunk hét ilyen játékos volt, a németeknél egy, az angoloknál és olaszoknál egy sem). Ennek ellenére a négy mérkőzés során nem volt visszaesés a mérkőzésen mutatott fizikai teljesítményben, ráadásul egyes mutatókban az utolsó meccsen teljesítettünk a legjobban.

A magyar együttes a Nemzetek Ligájában tíz nap alatt négy mérkőzésen kétszer is legyőzte az angolokat, a németekkel döntetlent játszott és csak az olaszoktól kapott ki, így jelenleg vezeti a csoportját.

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG   4   2  1  1   7-3  7 pont
2. Németország    4   1  3  –   8-5  6
3. Olaszország    4   1  2  1   5-7  5
4. Anglia         4   –  2  2   1-6  2

A teljes interjút ITT olvashatja el!

Borítókép: A magyar csapat gólöröme a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzésen. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A Premier League-ajánlat után a nyári érdeklődőket is lesöpörte Marco Rossi, aki úgy látja, Ádám Martin nem hibázott
Marco Rossi az M4 Sportnak szerdán adott interjúban elárulta, a tavalyi Európa-bajnokság után egy Premier League-klub komoly ajánlatot tett érte, de gondolkodás nélkül nemet mondott, akárcsak azokra az érdeklődésekre, amelyek a júniusi Nemzetek Ligája-bravúrok után találták meg. A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya többek között a dél-koreai bajnokesélyeshez szerződő Ádám Martin átigazolásáról és a Ferencváros BL-selejtezős esélyeiről is elmondta véleményét – Hajdú B. Istvánnal beszélgetve.
Magyar futball
Rossi: Ha meghalok, a stadionokban egyperces néma csönddel fognak megemlékezni rólam
Kedd este a magyar válogatott történelmi, 4-0-ás győzelmet aratott Anglia felett Wolverhamptonban, a Nemzetek Ligája A-divíziójának 3. csoportjának negyedik fordulójában. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány visszafogottan, a földön maradva értékelte a világraszóló eredményt, egy nem mindennapi kijelentéssel kiegészítve.
Magyar válogatott