Musorujsag
Élő Eredmények

"Ez nem szenzáció, ez világszenzáció!" Így élték meg Iváncsán, hogy kiverték a Fradit a Magyar Kupából

"Ez nem szenzáció, ez világszenzáció!" Így élték meg Iváncsán, hogy kiverték a Fradit a Magyar Kupából

m4sport.hu | Szidor György
Iváncsán a szurkolók, de még az elnök is a tisztes helytállásban, egy vállalható vereségben gondolkoztak. Aztán a szerda délutáni kupameccs végére már úgy érezték, hasonló bravúrt vittek véghez, mint a válogatott a Nemzetek Ligájában. Helyszíni riport.

“Nagyon nyerni fog az Iváncsa, mert többen vannak” – Tóth Zsombor Balázs, az Iváncsa U7-es játékosa.

“Bízom a tisztes helytállásban, mondjuk néggyel megússzuk” – Gyurkó Zoltán, az Iváncsa U15-ös csapatának baloldali támadója.

“Ha öttel megússzuk, az már tisztes eredmény” – Koller Zoltán, az iváncsaiak vezérszurkolója.

Ilyen reményekkel várták Iváncsán a Ferencváros elleni találkozót a Magyar Kupa negyedik fordulójában. Na meg a nagy mérkőzésre készült pólóval, amolyan örök emléknek.

Pedig jelenleg jó csapata van a 2800 főt számláló falunak, hiszen az előző fordulóban az NB II-es Gyirmótot verték ki, a NB III Közép csoportjában pedig a második helyen állnak, 11 forduló után 9 győzelemmel, 1-1 döntetlennel és vereséggel. Talán a három évvel ezelőtti MK-meccs dolgozott még a szurkolókban, akkor 3-0-ra nyert itt a Fradi.

(fotó: m4sport.hu/Horváth Péter Gyula)

A kezdő sípszó előtt másfél órával a pálya melletti Trezor bisztró még viszonylag üres, de a stadion előtt már szép számú a tömeg. “Mocskos fradisták” – kiáltja el magát egy idősebb szurkoló, az ott lévő zöld-fehér szimpatizánsok vetnek rá egy pillantást, aztán nyugodtan beszélgetnek tovább.

A 13 órás meccskezdés előtt egy órával szinte tele a lelátó egyik része – ami három sort jelent. “Átlagban 100-150 ember szokott itt lenni, most 1000 szurkolóra számítunk” – mondják a büfések, akik elárulták, nem emelték az árakat a Fradi miatt és a készlet is ugyanaz, mint szokott (háromféle sör, üdítők, chips, szotyi, tökmag).

12:40-kor egy nagyobb zöld-fehér csapat érkezik, mire az utolsó bejön a kapun, az elsők már a sörüket kortyolják. “Itt állok a korlátnál, pofán talál a labda, és még a tv is adja” – mondja az egyik.

(fotó: m4sport.hu/Horváth Péter Gyula)

Nálunk nagyon nagy dolog, ha egy NB I-es csapat itt szerepel. Ez egy jó kis közösség, idegenbe is eljárunk szurkolni” – meséli a fentebb már idézett Koller Zoltán, a hazaiak vezérszurkolója.

Elárulja, jelenleg nagyon jó csapatuk van, azt sem tartaná kizártnak, ha megnyernék a bajnokságot. De tisztában van vele, ez nem jelentene automatikus feljutást a másodosztályba, hiszen a pályán két éve is kiharcolták, de akkor sem voltak meg az infrastrukturális feltételek. (Akkor az a Kecskemét jutott fel, amelyik jelenleg a második helyen áll az első osztályban és két hete szintén legyőzte a Fradit.)

Akad szurkoló, aki már az első perc végén nehezményezi, hogy Mmaee nem jól helyezkedik, míg a másik már a harmadik percben úgy látja, a játékvezető csal a Fradinak. A zöld-fehérek 4. percben szerzett első góljánál a legtöbben megijednek, hogy nagy zakó lesz, de amikor percekkel később egyenlít a hazai csapat, még a fradisták is azt mondják, megérdemelte Suszter a gólt, mert erőszakos volt.

Amikor az egyik hazai játékos hangos “Enyém!” kiáltás mellett felrúgja a válogatott Botkát, a nézőtéren többen is megjegyzik: “így is kell!” Az iváncsai hevesen reklamál a bírónál, miközben elnézést kér a Fradi védőjétől

Vajon Traoré, amikor a Bernabéauban játszott, gondolt arra, hogy fog még Iváncsán is?” – teszi fel a költői kérdést egy szurkoló, hangos nevetés a válasz. “Bogdán! Te miért nem magyarul beszélsz?” – szólítják meg a zöld-fehérek kapusát, aki angolul irányítja a nemzetközi védelmet.

Hé, te! Iváncsán vagy, itt így nem lehet játszani!” – kiabálják egy szabálytalansága után annak a Besicnek, aki már világbajnokságon és a Premier League-ben is szerepelt már. A 40. percben egy kemény belépő után indít kontrát a Fradi, a lelátón meg is jegyzik: “Ha ezt belövik, ezt a bírót nagyon megverik“. Nem lett gól, így következménye sem.

Az 57. percben a hazaiak második egyenlítő góljánál bekiabálnak a gólt szerző Aradinak, aki mosolyogva integet ki a szurkolóknak. Zeng a “Hajrá, Iváncsa!” és egyre bizakodóbbak a hazai drukkerek. “Sokkal jobbak vagyunk, még labdabirtoklásban is!” “Ha nyer ma az Iváncsa, nagyon berúgok!”

(fotó: m4sport.hu/Horváth Péter Gyula)

Amikor Vécsei hasonló szabálytalanságot követ el, mint előtte egy perccel vele szemben tették, szinte mindenkiből játékvezető lesz és lapot adna a Fradi középpályásának. A játékvezető lefújja az esetet, ennek ellenére szidják őt és a felmenőit.

Ülj le, egyes, ez nem a Monaco!” – hangzik fel a 80. percben, amikor a hazaiak kapujában számos nagy bravúrt bemutató Varga egy támadáson belül kétszer is hatalmasat véd.

A 90. perc után 2-2-es döntetlennel fordulnak hosszabbításra a csapatok. Zúg a “Szép volt, fiúk!” a “Mi vagyunk a legnagyobbak”, a “Játszik a csapat!” és az “Indul a busz!” rigmus. A végére pedig egyre több emberen látni a meccsre készített pólót. “Ez legalább akkora siker, mint a válogatottnak a Nemzetek Ligájában mondja egy helyi szimpatizáns.

(fotó: m4sport.hu/Horváth Péter Gyula)

Szenzáció ez az eredmény, ha nyernek, az világszenzáció lesz. Egy majdnem BL-csapat ellen, és játékban is végig ott voltunk velük. Szégyellem magam, hogy nem bíztam bennük mondja Koller dobos.

Még egy sör? Persze, hozzad, elfogy hangzik a párbeszéd a harmadik hazai gól után. Utóbbi mondatot egy olyan ember mondja, kinek mindkét kezében van már sör.

A hosszabbítás utolsó 20 percében egyre jobban nyom a Fradi, de van, aki már most kijelenti, ha nyer a csapata, beszalad a pályára. Ez végül nem történik meg, de a lefújás pillanatában így is szinte felrobban a lelátó. A játékosok a pályán ugrálnak, táncolnak, a szurkolók a nézőtéren teszik ezt. Majd már együtt, amikor kijönnek a nézőkhöz, megköszönni a biztatást. Ha most valaki azt mondaná, hogy reggelig utcabál, valószínűleg senki nem menne haza.

A meccs után nem a vb-résztvevő Laidounitól, vagy a válogatott Vécseitől, hanem a hazaiaktól kérnek aláírást a labdaszedők papírra, cipőre, labdára. Azoktól, akik valószínűleg életük legnagyobb futballélményét élték át és adták ugyanezt a hazai szurkolóknak.

(fotó: m4sport.hu/Horváth Péter Gyula)

Eredmény, 4. forduló (a 16 közé jutásért)
Iváncsa KSE (NB III)-Ferencvárosi TC 3-2 (1-2, 2-2, 3-2) – hosszabbítás után
Iváncsa, 1000 néző
Gólszerző: Suszter (7.), Aradi (55.), Kercsó (96.), ill. Zachariassen (4.), R. Mmaee (19.)

A Fradit megverni mindig jó

Arra készültünk, hogy megállítsuk a Fradi gyors embereit. Úgy gondolom, ez sikerült. Mondtam a játékosoknak, merjenek játszani, nincs mit veszíteni. A gyorsan bekapott gól után sem ijedtem meg, ez velejárója a futballnak. Úgy gondolom, egyenrangú ellenfelei voltunk a Fradinak, és a futball igazságos, megjutalmazott minket a fáradozásainkért” – mondta a találkozó után Tóth András, a hazaiak mestere. Arra a kérdésre, hogy neki, mint egykori Vasas-játékosnak mit jelentett ez a meccs, csak annyit mondott: “A Fradit megverni mindig jó“.

Azt mondtuk, élvezzék a meccset. Hát kiélvezték

Ez óriási dolog, sporttörténelmünk legnagyobb sikere” – mondta a találkozó után Baki Imre, az Iváncsa KSE elnöke. Elárulta, egy szoros eredményt, egy nem túl megalázó vereséget várt a találkozó előtt, bízott benne, 3-4 gól alatt megússzák. “Plusz prémium nem volt felajánlva a csapatnak, a cél az indulásnál az volt, minél tovább jutni és egy nagy csapatot lehozni Iváncsára. Ha ott kell vége lennie, akkor vége lesz, de akkor egy nagy csapat ellen legyen vége, de ez felfoghatatlan, ami itt történt most. Tegnap megbeszéltük, élvezzék ki minden percét a mérkőzésnek. A mi játékosaink nem minden nap tudnak ilyen sztárok ellen futballozni. Hát kiélvezték” – mondta a klubvezető.

Roppant sportszerűen elismerte, nekik minden bejött, a Fradinak nem annyira, ugyanakkor azzal nem akar foglalkozni, hogy az ellenfél menyire tudott motivált lenni egy NB III-as falusi csapattal szemben. Tisztában van vele, a Fradinak egy Monaco sokkal nagyobb kihívás. Hogy kit szeretne a következő fordulóban? “Innentől kezdve teljesen mindegy“.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="2295640" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A harmadosztályú Iváncsa bombameglepetésre búcsúztatta az FTC-t a Magyar Kupában.
    [image] => //m4sport.hu/wp-content/uploads/sites/10/2022/10/Ivancsa-Ferencvaros-31-HPGy-1620x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Iváncsa-Ferencváros kupameccs (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek