Musorujsag
Élő Eredmények

Tam Courts távozik, horvát edző ül a Honvéd kispadjára

Tam Courts távozik, horvát edző ül a Honvéd kispadjára

m4sport.hu
A klub közleménye szerint közös megegyezéssel bontottak szerződést a skót szakemberrel, akit a horvát Dean Klafuric vált.

A Budapest Honvéd közös megegyezéssel szerződést bontott Tam Courts vezetőedzővel, a skót szakember utódja pedig a horvát Dean Klafuric lett.

A nagy reményekkel érkező Courts 2022 júniusában vette át a Honvéd irányítását, a nyári felkészülést és a játékoskeretben történt jelentős változásokat követően a 2022/2023-as szezon nyitányán ült először tétmeccsen a kispesti kispadon. Tizennégy mérkőzésen irányította a kispestieket, és amíg a Magyar Kupában két győzelem a mérlege, a bajnokságban 12 meccsen három győzelmet, négy döntetlent és öt vereséget tudott felmutatni.

Tam Courts (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Courts a hétvégi, zalaegerszegi győzelem után úgy fogalmazott, a bajnokság első harmadában volt több olyan meccsük volt, melyeken értékes pontokat vesztettek, ezért nagy nyomás volt a játékosain, de mostanra megtalálták a helyes utat. Úgy tűnik, ezt már nem vele fogják végig járni. A Honvéd jelenleg a 8. helyen áll a bajnokságban.

A skót tréner utódja a horvát Dean Klafuric lesz, a szombati, Fehérvár elleni bajnokin már az 50 éves szakember irányítja a Honvédot.

Klafuric 2008 óta dolgozik edzőként, azóta megfordult az utánpótlásban, a női labdarúgásban is, a Honvéd tájékoztatása szerint segéd- és vezetőedzőként Európában és Ázsiában is ért el sikereket. Hosszabb időt töltött el a Dinamo Zagrebnél, ahol előbb a horvát topklub akadémiáját erősítette, később a felnőttcsapatnál segítette Zoran Mamic munkáját, így részese volt a Dinamo 2016-os bajnoki és kupagyőzelmének. Olyan kiváló labdarúgók képzésében vett részt, mint a horvát válogatott, korábbi Barcelona- és Milan-játékos, Alen Halilovic, a Romában futballozó Ante Coric, a vb-ezüstérmes Marko Pjaca vagy a Wolfsburgban szereplő Josip Brekalo.

A Dinamónál töltött időszaka előtt a horvát női labdarúgásban is tevékenykedett, a felnőttválogatott szövetségi kapitánya volt. A férfiaknál az U20-as nemzeti együttes stábjában kapott szerepet, majd a Dinamót követően két ázsiai élcsapat, az Al-Nassr és az Al-Ain gárdájánál dolgozott asszisztensedzőként – utóbbi együttessel bajnoki címet is ünnepelhetett. A Dinamóval és az Al Ainnel a Bajnokok Ligájában, illetve az ázsiai BL-ben is kipróbálhatta magát.

A 2017/2018-as szezont a horvát Gorica vezetőedzőjeként kezdte, majd csatlakozott a Legia Warszawa stábjához, ahol előbb asszisztens-, majd tavasztól vezetőedzőként dolgozott, a szezon végén pedig bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a lengyel klubbal. Legutóbb a ciprusi Ethnikosz, majd a horvát Slaven Belupo edzője volt.

Az OTP Bank Ligában ez volt az idei szezon hatodik edzőváltása:
2022. augusztus 31. – DVSC: Joao Janeiro helyett megbízottként Dombi Tibor
2022. szeptember 6. – Vasas: Kuttor Attila helyett Kondás Elemér
2022. szeptember 6./szeptember 14. – Mezőkövesd: Supka Attila helyett Kuttor Attila
2022. szeptember 21. – DVSC: Dombi Tibor helyett Srdjan Blagojevic
2022. október 17. – MOL Fehérvár: Michael Boris helyett Huszti Szabolcs
2022. október 23. – Budapest Honvéd: Tam Courts helyett Dean Klafuric

Borítókép: honvedfc.hu

További tartalmak