Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szalai Ádám pótlása és az esélyesség terhe: Marco Rossi szerint újfajta kihívások várnak a válogatottra 2023-ban

Szalai Ádám pótlása és az esélyesség terhe: Marco Rossi szerint újfajta kihívások várnak a válogatottra 2023-ban

m4sport.hu
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint Szalai Ádám pótlása, valamint az esélyesség terhének elviselése lesz a legnagyobb feladat a nemzeti csapat számára a 2023-as évben.

Marco Rossi a MOL Csapat oldalának adott interjúban elmondta, az elmúlt három év legfontosabb változása az, hogy a válogatott mostanra sokkal inkább csapatként működik, de azt is lényegesnek tartotta hangsúlyozni, hogy az együttes mára eljutott odáig, hogy „soha nem adja fel”.

Az olasz tréner emlékeztetett arra, hogy Magyarország három éve a Nemzetek Ligája harmincegyedik helyén zárt a harmadik vonalban, idén pedig két osztályt lépve – a többi között Anglia és Németország idegenbeli legyőzésével – a nyolcadikon, azaz huszonhárom helyet ugrott előre, ugyanakkor az általa legtöbbre tartott egykori edzői – Marcelo Bielsa és Mircea Lucescu – azt mondták, a futballnak nincs múlt ideje, csak jelene.

Nego Loic, Marco Rossi szövetségi kapitány és Szalai Ádám az olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott edzésén Telkiben 2022. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

„Minden óriási siker, legyen az bármekkora, a következő meccsig fontos, és ezt egy edzőnek különösen a fejébe kell vésnie. Hiába szép és jó minden az egyik napon, a következőn már jöhet egy katasztrófa, ahol minden összeesküszik ellened, és máris egy rossz csapat rossz edzője vagy” – mondta Rossi, aki szerint azzal, hogy a válogatott magasra tette a lécet, nagy mértékben meg is nőtt vele szemben az elvárás Magyarországon.

A magyar válogatottnak a kapitány szerint újfajta nyomással, méghozzá az esélyesség terhével a vállán kell nekivágnia a jövő évi Európa-bajnoki selejtezőknek, ráadásul a Szalai Ádám kiválásával keletkezett szerkezeti problémát is orvosolni kell a Szerbia, Bulgária, Montenegró és Litvánia elleni meccseken.

Marco Rossi és Szoboszlai Dominik a német–magyar NL-meccs után (Fotó: EPA/Filip Singer)

„Az idei eredményeink alapján sokan gondolják úgy, hogy ezt a csoportot kirázzuk a kisujjunkból, de én csak nevetek ezeken a véleményeken. Emlékezzünk csak az Albánia elleni mérkőzésekre, ahol mindenki győzelmet várt tőlünk, pedig csupa topligás játékossal felálló ellenféllel találkoztunk. Azt azonban nem tagadom, hogy én is rendkívül csalódott lennék, ha nem sikerülne odaérnünk az első két hely valamelyikére” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Marco Rossi szerint az Eb-selejtezős csoportunk legfőbb nehézsége, hogy verhetőnek tartott ellenfelekből áll, viszont az elmúlt mérkőzések tapasztalatai alapján a magyar csapat játéka jobban érvényesül, ha nem neki kell irányítania a játékot.

„Ennek véleményem szerint mentális oka van. Ha egy erős csapattal játszol, a teljesítményed kerül a fókuszba, hiszen ha jó játékkal ki is kapsz, nincs nagy dráma. Ha viszont olyan ellenféllel találkozol, akivel szemben elvárás a győzelem, akkor az eredmény lesz a legfontosabb, nem a teljesítmény. Ez sokszor kapkodást, rossz döntéseket eredményez. Most egy olyan csoportba kerültünk az Eb-selejtezőkön, amit sokan könnyűnek vélnek, és ezzel nem az a legnagyobb baj, hogy nincs igazuk, hanem az, hogy a fenti fontossági sorrenddel fenyeget. Pedig nekünk kizárólag arra kell figyelnünk, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, mert meggyőződésem, hogy ha így lesz, ki fogjuk tudni harcolni a célunkat” – vélekedett a szakember.

Szalai Ádám és Marco Rossi (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az esélyesség terhének elviselése mellett a válogatott előtt álló másik fontos feladat a távozó csapatkapitány, Szalai Ádám pótlása, amely kapcsán Rossinak inkább a szerkezeti változtatásokban van feladata.

„Az öltöző vezérét nem én jelölöm ki, ez a csapat belügye. Vannak olyan futballistáim, akik rendelkeznek az ehhez szükséges tulajdonságokkal, és nagyon remélem, hogy lesz, aki igazi vezérré növi ki magát. Erre nincs igazán ráhatásom, ezért inkább a probléma másik felére koncentrálok” – mondta Rossi, aki szerint az biztos, hogy Szalai Ádámot egyszemélyben nem tudja pótolni senki, ezért az egész csapatnak változtatnia kell.

„Úgy látom, a közeljövőben három opció közül kell majd választanunk. Először is ott van Ádám Martin, aki sportemberként és játékosként is jól illik a csapatunkba, ám kicsit még erősödnie kell, és persze számolunk Németh Andrással is. Remélem, játékpercekhez jut, mert csak akkor tud segíteni nekünk, ha játékban van – mondta a nemrég csapat nélkül maradó csatárról a kapitány. – A lehetőségek között természetesen ott van a hamis kilences is, sőt ezt már láthatták is a szurkolóink. Sallai Roland képes ezen a poszton is jó teljesítményt nyújtani, de ahogy említettem, ehhez az egész csapatnak változtatnia kell” – vélekedett Rossi, hozzátéve, hogy a csapatnak képesnek kell lennie többféle formációban, más-más játékosokkal a kulcspozíciókban játszani, illetve alkalmazkodni az adott ellenfélhez.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Minden kategóriában három jelölt maradt az M4 Sport – Év Sportolója-díjra, közülük kerülnek ki az év legjobbjai
Már csak néhány nap van hátra január 9-én esedékes 65. M4 Sport az Év Sportolója Gáláig, így a neves esemény közeledtével a tizenkét kategória tízes listái hármasra szűköltek. A magyar sportot és a hazai sportsikereket ünneplő ceremónia otthonaként is szolgáló Operaházban egy sajtótájékoztató keretin belül Szőllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Csisztu Zsuzsa, az AIPS alelnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakk Szövetség elnöke, a gála kreatív producere, Székely Dávid az M4 Sport csatornaigazgatója és Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság nagykövete ismertette a hármas listákat.
M4 Sport
Pelé előtt a 10-es csak egy szám volt – minden idők egyik legnagyobbjától búcsúzik a sportvilág
Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé, minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, a sportág egyetlen háromszoros világbajnoka csütörtökön, 82 éves korában hunyt el Brazíliában. Jószerivel minden, magára valamit adó klub, nemzetközi és nemzeti szövetség tisztelettel adózik az emléke előtt, ahogyan napjaink legnagyobbjai és korábbi sztárjátékosok, valamint politikusok is megható szavakkal búcsúznak a brazil legendától. Ezekből válogattunk.
Külföldi futball
Marco Rossi: Ha nem tanulunk a hibáinkból, csak öregebbek leszünk, bölcsebbek nem
Rendkívül sikeres évet zárt a magyar labdarúgó-válogatott, amely a világ legerősebb válogatottjai ellen is közel állt a csoportelsőséghez a Nemzetek Ligája A divíziójában. Az esztendő másik fontos eleme a búcsú volt: Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs is elköszönt a nemzeti csapattól. Marco Rossi szövetségi kapitány az M4 Sportnak adott interjújában értékelte 2022-t, s beszélt az előttük álló feladatokról is.
Magyar futball
Marco Rossi: Készen állunk egy vb-re
A magyar labdrúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a katari világbajnokság is bebizonyította, hogy a sportág szempontjából Európa a legfontosabb kontinens, így amelyik válogatott képes sikerrel venni egy európai sorozatot – mint tette azt a magyar csapat –, az készen áll a világbajnokság jelentette kihívásokra is.
Cikkek