Musorujsag
Élő Eredmények

Féltucatnyi jelentkező a két feljutó helyre – folytatódik az NB II-es bajnokság

Féltucatnyi jelentkező a két feljutó helyre – folytatódik az NB II-es bajnokság

m4sport.hu
Csak két csapat juthat fel, de akár öt is kieshet a labdarúgó másodosztályból. Amíg előbbire reálisan hat csapatnak van esélye, a búcsú szele sokkal több együttest érinthet.

A második fordulóból januárra halasztott Zalaegerszeg-Ferencváros találkozóval már elindult az OTP Bank Liga tavaszi szezonja, de az igazi futballrajtra január utolsó hétvégéig kell várni, akkor már teljes fordulót rendeznek az élvonalban, amely mindig tartogat meglepetéseket.

Nagy jóstehetség nem kell hozzá, hogy a Ferencváros valószínűleg behúzza sorrendben ötödik bajnoki címét, de hogy kik érnek be nemzetközi kupaindulást jelentő második és harmadik helyre, azt nem tudni, miként a két kieső kilétére is több jelentkező van.

Ugyanígy több jelölt pályázik a másodosztályú bajnokság feljutást jelentő első két helyére. Jelenleg a Diósgyőr áll az élen, négy ponttal megelőzve a második Pécset, öttel a harmadik MTK-t. Az utánuk következő három csapat (Szeged, Haladás, Gyirmót) ugyan kisebb lemaradással követi őket, de épp a gyirmótiak két évvel ezelőtti esete a legjobb példa rá, hogy elég az utolsó egy-két fordulóban feljutó helyen lenni az élvonal kiharcolásához.

Diósgyőrben a bajnokság végén is szeretnének ünnepelni

A 11. fordulótól feljutó helyen álló Diósgyőr nem kezdte jól a szezont, az első öt fordulóban három veresége is volt, de a szezon közbeni edzőváltás – Szergej Kuznyecov váltotta Dragan Vukmirt – megtette hatását. Holtversenyben a második legkevesebb gólt kapták, és az elmúlt tizenöt fordulóban mindössze két vereséget szenvedtek el. Tavasszal a legfőbb riválisok közül hármat is otthon fogadnak, csak az MTK-val és a Haladással játszanak idegenben. Tippünk: Feljutás.

A jelenlegi második Pécsnél senki nem számított ilyen kiemelkedő teljesítményre, főleg azután, hogy a nyáron friss – és sokak szerint kevés tapasztalattal rendelkező – szakember, Weitner Ádám vette át a csapatot és a keret is jelentősen átalakult. Ennek ellenére a 19. fordulóban szenvedte el első vereségét az együttes, akkor a tök utolsó Dorog tudott nyerni a pécsiek ellen. Ha a tavaszt is letudják egy vereséggel, reménykedhetnek, de ez nem lesz egyszerű, hiszen az MTK-n kívül valamennyi riválissal idegenben találkoznak. Tippünk: 3-4. hely.

Németh Krisztián sokat tehet az MTK feljutásáért. fotó: mtkbudapest.hu

Az első hét fordulót követően úgy tűnt, a Bognár György által irányított MTK-t senki és semmi nem állíthatja meg. Hat győzelem, 30 rúgott gól, lendületes, gyors, gólerős játék. Aztán a következő hat fordulóban mindössze két pont. Bognár ment, érkezett az a Horváth Dávid, aki már a tavalyi szezonban is majdnem csodát tett, de végül nem sikerült az élvonalban tartania a csapatot. Ha tavasszal úgy folytatja az együttes, ahogy az „új mesterrel” elkezdte (öt győzelem, két döntetlen), nem lehet gond a feljutás, de ha megint olyan kétarcú lesz a csapat és jön egy újabb komoly hullámvölgy, akkor hiába a legerősebb játékoskeret, a négy korábbi válogatott játékos, jövőre is másodosztályban szerepel. Tippünk: Feljutás.

Tippjeinknek ellentmondhat, hogy az elmúlt években mindig volt két top favoritnak tartott csapat, és ezek közül az egyik mindig elbukott. Így maradt le a feljutásról tavaly a DVTK (helyette a Kecskemét), tavaly előtt a Vasas (helyette a Gyirmót), egy évvel korábban pedig szintén az angyalföldiek maradtak le (helyette Budafok). És bár jelenleg a Pécs áll feljutó helyen, idén véleményünk szerint valóban a két legnagyobb esélyes jut fel az NB I-be.

Az Alekszandar Sztevanovics által dirigált Szeged egy átalakított kerettel kezdte a szezont, ennek ellenére magabiztosan ott volt végig az élmezőnyben. Állhatnának jobban is, de az előttük álló csapatok elen nem igazán ment eddig, és több váratlan pontvesztés is becsúszott az ősszel. A tél legnagyobb fogása a korábbi válogatott Prosser Dániel érkezése, ráadásul Sztevanovics a törökországi edzőtáborból hazatérve úgy fogalmazott, csapat jobb formában van, mint az őszi szezon végén. Tippünk: 4-5. hely.

Ha az MTK-ra azt mondtuk, hogy hullámzó teljesítményt nyújtott, mit mondunk a Haladásra? Győzelem a kék-fehérek ellen, Gyirmóton és Diósgyőrben, vereség a 12. Mosonmagyaróvártól és a 16. Szentlőrinctől. A szezon közben érkezett Michal Hipp számos tapasztalt, válogatottat is megjárt játékosra számíthat, és ha az őszi utolsó három fordulóban mutatott játékot és eredményességet hozzák, akár még a feljutásban is gondolkozhatnak, de a hétpontos lemaradás nem kevés. Tippünk: 4-5. hely.

Csertői Aurél, a Gyirmót vezetőedzője szeretné megismételni a két évvel ezelőtti tavaszi menetelést a Gyirmóttal. (fotó: gyirmotfc.hu)

A tavaly még NB I-es Gyirmótnál az azonnali visszajutást tűzték ki célul, de az őszi eredmények alapján ehhez minimum kisebb csoda, vagy a két évvel ezelőtti parádés tavaszi menetelés kellene. Csertői Aurél együttese a rangadókon alul teljesített, ráadásul hazai pályán mindössze három meccset tudott megnyerni. Elképzelhető, hogy ismét a bajnokság hajrájára hagynák a döntést, ami ezúttal elég kockázatosnak tűnik, hiszen az utolsó négy fordulóban három rangadó (Pécs, MTK otthon, Szeged idegenben) vár rájuk.  Tippünk: 3-4. hely. (Az Ajka ugyanannyi ponttal áll, mint a gyirmótiak, de nem megbántva Jeney Gyula együttesét, már az első hat hely valamelyikének megszerzése hatalmas bravúr lenne számukra.)

A bajnokság állása:  
1. DVTK 20 14 1 5  43
2. Pécsi MFC 20 10 9 1  39
3. MTK Budapest 20 11 5 4  38
4. Szeged Csanád-Grosics Akadémia 20 10 5 5  35
5. Szombathelyi Haladás 20 9 5 6  32
6. Gyirmót FC Győr 20 9 4 7  31
7. FC Ajka 20 9 4 7  31
8. Aqvital Csákvár 20 7 7 6  28
9. Soroksár SC 20 7 7 6 28
10. ETO FC Győr 20 7 6 7  27
11. Tiszakécskei LC 20 7 5 8  26
12. Moronmagyaróvári TE 20 7 4 9  25
13. Kazincbarcika 20 6 6 8  24
14. BFC Siófok 20 6 5 9 23
15. Nyíregyháza 20 6 4 10  22
16. Szentlőrinc SE 20 5 7 8  22
17. Budafoki MTE 20 5 7 8  22
18. Kozármisleny 20 5 4 11  19
19. Békéscsaba 1912 Előre 20 4 5 8  17
20. Dorogi FC 20 4 4 12 16

Ahogy a feljutókat, úgy a kiesőket még nehezebb lenne megtippelni, főleg annak fényében, hogy az MLSZ döntése értelmében átalakul a másodosztályú bajnokság, a nyáron 18-ra, a következő szezon végén 16-ra csökken a létszáma. A bajnokság utolsó két helyezettje kiesik, a 16., a 17. és a 18. helyezett pedig oda-visszavágós osztályozót játszik a három NB III-as csoport első helyezettjeivel. Magyarán akár öt csapat is búcsúzhat a mostani idény végén.

Hatalmas harc várható mind a kiesés és az osztályozó elkerülésére is, főleg annak fényében, hogy a 16. (osztályozós helyen álló) Szentlőrinc és a 8. helyen álló Sorokság között mindössze hat pont a különbség.

Merkantil Bank Liga NB II, 21. forduló,
január 29:

Szombathelyi Haladás-Nyíregyháza Spartacus FC 13.00
BFC Siófok-Aqvital FC Csákvár 13.00
Soroksár SC-Diósgyőri VTK 13.00
Kolorcity Kazincbarcika SC-Békéscsaba 1912 Előre 13.00
Gyirmót FC Győr-Dorogi FC 13.00
Tiszakécskei LC – HR-Rent Kozármisleny 15.00
FC Ajka-Credobus Mosonmagyaróvár 15.00
Pécsi MFC-Budafoki MTE 15.00
MTK Budapest-Szentlőrinc 15.00
január 30:
Szeged Csanád Grosics Akadémia – ETO FC Győr 19:00 (Az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Így ébred téli álmából a magyar futball — mutatjuk a legfontosabb tavaszi dátumokat
Január utolsó hétvégéjén véget ér a téli álom, folytatódnak a labdarúgó NB I és NB II küzdelmei, februárban már a nyolcaddöntő következik a MOL Magyar Kupában, míg a Ferencváros márciustól az Európa-liga kieséses szakaszában lesz érdekelt. Ebben a hónapban a válogatott is megkezdi a 2023-as évet, méghozzá a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőivel – cikkünkben összegyűjtöttük a magyar futball legfontosabb tavaszi dátumait.
Magyar futball