Musorujsag
Élő Eredmények

Csongvainak konkurenciaharc kellett, ezért igazolt Fehérvárra, Katona kész tények előtt állt

Csongvainak konkurenciaharc kellett, ezért igazolt Fehérvárra, Katona kész tények előtt állt

m4sport.hu
Kedden a MOL Fehérvár FC hivatalosan is bejelentette, hogy két játékost is szerződtetett az Újpest csapatától, a csapatkapitány Csongvai Áront és Katona Mátyást.

A középpályán és a védelemben is bevethető Csongvai 2016 nyarán, 15 évesen került a Vasastól az Újpesthez, ahol 2019 októbere óta 104 tétmeccsen tízszer volt eredményes és öt gólpasszt adott. A 22 éves futballista nyolc alkalommal lépett pályára az U21-es válogatottban, mielőtt 2022 novemberében Marco Rossi meghívta a keretbe a Luxemburg és Görögország elleni felkészülési mérkőzésekre.

A 23 éves támadó, Katona Mátyás 2017 nyarán szerződött Újpestre és 2020 júniusában mutatkozott be az élvonalbeli csapatban, amelyben 63 találkozón nyolc gólig és négy asszisztig jutott.

A fehérvári klub tájékoztatása szerint Csongvai és Katona egyaránt három évre szóló szerződést írt alá.

A csapatváltás körülményeiről és az új kihívásról mindketten beszéltek.

„Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, mert egy olyan csapatot hagytam magam mögött, ahol csapatkapitány voltam. Biztos pont voltam, tudtam, hogy játszani fogok, és adott volt ott is a meccseken a fejlődési lehetőség. Viszont, ahogy megérkezett a Fehérvár megkeresése, ráadásul úgy, hogy mutatták, nagyon szeretnének engem, illetve már az is egy jó jel volt, hogy a Vidi szeretne engem. A szakmai stáb is nyitott volt felém, megmutatták a szakmai részét is, hogy mennyire kedvező lenne a számomra, ahogyan az, ahogyan felém irányultak, szintén szimpatikus volt. Az átigazolási időszak vége előtt gyorsan lezajlott az egész, boldog vagyok, hogy sikerült. Nem volt sok időm gondolkodni az átigazoláson, de azért át kellett gondolnom az egészet, mert – mint említettem – nehéz döntés volt a karrierem szempontjából és érzelmileg is. Úgy gondolom, hogy a helyes döntést hoztam meg, és bízom abban, hogy ezt be is fogom bizonyítani a pályán” – mondta csapatváltásáról az Újpest eddigi csapatkapitánya, Csongvai Áron.

MTI/Szigetváry Zsolt

Mielőtt meghozta volna döntését, leült beszélgetni a MOL Fehérvár vezetőedzőjével, Huszti Szabolccsal, akinek gondolatai, elképzelései meggyőzték arról, hogy jó helye lesz a Vidinél.

„Beszéltünk (Huszti Szabolccsal), ez is az egyik meggyőző érv volt a váltásra, mert elmondta nekem, hogy nincs bérelt helyem a csapatban, amit igazából nem is vártam el, hiszen azért is jöttem ide, hogy egy konkurenciaharcba becsatlakozhassak, és még többet tudjak fejlődni. Számomra ez egy nagyon fontos kitétel volt a karrieremet nézve. Ezzel egyértelműen meggyőzött, hogy küzdenem kell minden nap azért, hogy a meccseken játéklehetőséget kapjak. A mérkőzéseken is le kell raknom a teljesítményt, hogy bent maradhassak a kezdőben. Megbeszéltük azt is, hogy nekem és a csapatnak is jobb most, ha belső védőként számít rám. Azon a poszton egyre magabiztosabban érzem magam, egyre jobban megy a játék, jó teljesítményre vagyok képes. Szeretném egy következő szintre vinni a játékomat, de ha középpályára kerülök, ott is száz százalékot akarok kiadni magamból, hisz ott is jól érzem magam és az eredeti posztom” – beszélt találkozója végeredményéről jelenlegi edzőjével.

A fehérváriak új szerzeménye céljairól is beszélt a piros-kékeknél.

„Ha klubszinten nézem, akkor már ebben a szezonban is a Fehérvárnak el kell indulni felfelé (Jelenleg 2 pont választja el a kiesőzónától), ez nem is kérdés. A jelenlegi szituáció, amiben vagyunk, nem a legkönnyebb, de ki kell mutatnunk a karakterünket, meg kell mutatnunk, mekkora klub is ez, ezért úgy kell felmennünk a következő mérkőzésekre, hogy mindegyiken csak a 3 pont az elfogadható. Ha ez sikerül és egy jobb szériába kerülünk, akkor az önbizalma is megjön a csapatnak, és úgy játszunk, ahogyan az elvárható. Szeretnék ennek a részese lenni, bízom abban, hogy ehhez hozzá tudom segíteni a csapatot. Nagy elvárásokkal érkeztem, magammal szemben is. Szeretnék minél több meccsen kezdőjátékos lenni, és szeretném elérni a válogatottat, ahogyan az novembernek sikerült. Ha folyamatosan játszom, és jó teljesítményt nyújtok, akkor esélyes, hogy az én nevem is ott lesz a következő kerethirdetésen, ez egy egyértelmű egyéni célom” – nyilatkozta a 22 éves játékos.

A válogatottat említve a tehetséges futballista nem tagadta, hogy váltása azért is történt, mert Fehérváron inkább reflektorfényben van a nemzeti csapatot illetően.

„Ez is közrejátszott, de úgy gondolom, hogy ha a pályán ott vagyok, és jó teljesítményt nyújtok, akkor van esélyem odakerülni. Mindegy, melyik klubban vagyok, a lényeg mindig az, hogy jó teljesítményt tegyek le. Nyilván, ha a Vidiben játszom és elérjük azt a szintet, ahol szeretnénk lenni, és komolyabb eredmények érünk el, akkor van esély a válogatottságra” – beszélt álmairól Csongvai, aki az első benyomásait is megosztotta új csapatánál.

„Nagyon pozitívak az első benyomások. Még csak pár napja vagyunk itt, de egyből belecsaptunk a sűrűjébe, hisz ezen a hétvégén már bajnoki van. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, a társak is jól fogadtak. Megpróbálok a csapat egyik fontos tagjává válni” zárta szavait a Fehérvár új játékosa.

Katona Mátyás egy napon érkezett Csongvaival az OTP Bank Liga 10. helyén álló csapathoz, de a váltás körülményei esetében egy picit mások voltak.

Felcsút, 2023. február 9.
A felcsúti Alberto Levi Jonathan (j) és az újpesti Katona Mátyás (b) a labdarúgó MOL Magyar Kupa nyolcaddöntõjében játszott Puskás Akadémia FC – Újpest FC mérkõzésen a felcsúti Pancho Arénában 2023. február 9-én.
MTI/Vasvári Tamás

„Két hete kezdődött az egész, a menedzserem szólt, hogy van egy megkeresés, és el is indultak a folyamatok. Végül a vezetőedző (Huszti Szabolcs) és a sportigazgató (Juhász Ronald) volt az, aki meggyőzött. Felvázolták a jövőképet, de nyilván, egy Juhász Roland és egy Huszti Szabolcs elég meggyőző tud lenni. Elmondták, hogy nagyon szeretnének, ami számomra pozitív. Ettől még nem volt könnyű döntés, de a két klub már megegyezett egymással, szóval emiatt – nem is voltam rá kényszerítve, de – volt egy nyomás rajtam, hogy igenis lépni kell, ráadásul ez egy jó lépés. Már alig várom, hogy pályára léphessek” – beszélt átigazolása körülményeiről az ugyancsak Újpestről érkezett Katona Mátyás.

A piros-kékek mestere neki is elmondta külön, hogy milyen elvárásai, elképzelései vannak vele, Csongvaihoz hasonlóan ugyancsak tisztában van azzal, hogy nincs biztos helye a kezdő tizenegyben.

„Azt mondta, hogy a támadóharmadban bármelyik pozícióban el tud képzelni, szélsőként vagy támadó középpályásként. Szeretnék minél hamarabb beilleszkedni, és jó teljesítménnyel hozzájárulni a csapat eredményességéhez, illetve egy sérülésmentes félévet remélek. Szeretnék minél többet pályán lenni és gólokkal, gólpasszokkal jelentkezni. A pályán kell megmutatnom, hogy van helyem a kezdőben” – mondta Katona.

„Nincs jó szakaszban a csapat teljesítménye, de azt gondolom, hogy 2-3 győzelemmel gyorsan megváltozhatnak a dolgok a bajnokságban. Még meg lehet menteni ezt a fél szezont. A következő évre pedig dobogó, Európa… ezek lehetnek a célok. A jó csapatszellem, egy jó közösség biztos, hogy sokat segít. Minden adott, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, szóval, már csak a pályán kell ezt megmutatni. Engem mindenki nagyon pozitívan fogadott, a klub és a játékosok egyaránt, ezzel nem volt gond. Mindenképpen jobb volt, hogy ketten érkeztünk egyszerre, hisz jobban ismerjük egymást, tudjuk egymást segíteni, nyomni előre, ez biztos, hogy pozitív lesz mindkettőnknek” – ecsetelte Katona, mit vár az új kihívásról a MOL Fehérvárnál.

Borítókép: Csongvai Áron (m4sport.hu)

További tartalmak