Musorujsag
Élő Eredmények

Kötelező győzelem vár a Fradira az egyszemélyes Mezőkövesd ellen

m4sport.hu
Az OTP Bank Liga 26. fordulójának zárómeccsén a listavezető Ferencváros Mezőkövesdre látogat. A Mezőkövesd ősszel gólnélküli döntetlent játszott a Groupama Arénában, de a csapatok mostani formája és teljesítménye alapján nehéz elképzelni egy újabb bravúros pontszerzést.
MTI

A Ferencváros szempontjából meghatározó bajnokik következnek a válogatott szünet után; előbb játszik a csapat a Mezőkövesddel, aztán fogadja a Paksot, majd a 21. fordulóból elhalasztott meccsen a Diósgyőrt látja vendégül. Ha ezeket a találkozókat hozza a Fradi, gyakorlatilag garantált az újabb bajnoki cím. Ennek a sorozatnak az elindításához pedig nem is jöhetne kellemesebb ellenfél, mint a Mezőkövesd.

Már pusztán a tabellát nézve is kiütközik a két csapat közti minőségbeli különbség. A Fradi az első, a Mezőkövesd az utolsó. A Fradi lőtte a legtöbb gólt (62), a Mezőkövesd a legkevesebbet (24). A kövesdiek kiesését még túl korai lenne biztosra venni – jelenleg kilenc pont a hátrányuk a tizedik helyezett Zalaegerszeghez képest –, de az eddig lejátszott 25 fordulóban nyújtott teljesítményt látva a bizakodásra sincs túl sok ok.

A várható rúgott gólok (xG) száma vizsgálatakor viszontlátjuk a tabellát: a Fradi az első, a Mezőkövesd az utolsó. A Kuttor Attila, majd Milan Milanovic vezette Mezőkövesd meccsenként egy gólra elegendő helyzetet tud kialakítani, ami rendkívül kevés, ilyen teljesítménnyel nagyon nehéz bent maradni – még akkor is, ha a védekezés úgy, ahogy rendben van.

Az amúgy is alacsony 26,4-es xG 46 százalékát (12,07) ráadásul Stefan Drazics adja: a szerb csatár az NB I egyik legjobb befejező játékosa, de az sohasem jó, ha egy csapat teljesítménye ennyire egy emberen múlik. A Fradi – ezzel szemben – remek formában van, a téli szünet utáni hét bajnokijából hatot megnyert és összesen 20 gólt lőtt. Nem csoda tehát, hogy magabiztosan vezeti az xG-rangsort, és a vasárnap esti meccs toronymagas esélyese.

Az xG-ben (is) jelentkező óriási különbséget jól visszaadja a lövések helyzete. A Kisvárda után a Mezőkövesdnek van a második legkevesebb próbálkozása (263), de ennél is beszédesebb, hogy ezeknek az 57 százaléka (vagyis minden második) tizenhatoson kívüli lövés.

A Mezőkövesd nem képes hatékonyan bejuttatni a labdát a tizenhatoson belülre, ezért maradnak az átlövések, amelyek sokkal kisebb gólszerzési eséllyel kecsegtetnek. A fenti ábrán az is jól látszik, hogy alig van lövés az ötös területéről, vagyis nincs igazán kidolgozott helyzete a csapatnak.

A Fradi mindenki másnál többször próbálkozott a tizenhatoson kívülről (158-szor), de ez csak a 38 százalékát teszi ki a lövéseinek. A címvédő lőlapján az látszik, hogy csupán négy gólt szerzett átlövésből, a többi a tizenhatoson belülről született. És azzal kapcsolatban, amit az előbb a Mezőkövesdnek felróttunk: a Fradi 13 gólt rúgott az ötösön belülről, többet, mint ahány lövése összesen van a Mezőkövesdnek erről a területről. A listavezetőnek megvannak azok a minőségi emberei, akik feltalálják magukat a támadóharmadban és gólhelyzeteket tudnak kialakítani. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a Fradi 118 kulcspasszt osztott ki eddig a bajnokságban (a legtöbbet), míg a Mezőkövesd 61-et (a legkevesebbet).

Vasárnap este az NB I legjobb, leghatékonyabb támadógépezete csap össze a leggyengébbel, ami ráadásul egyszemélyes is. Emiatt persze nem lesz azonnal fix kettes a meccs, hiszen ősszel is 0–0-s döntetlent tudott játszani a Groupama Arénában a Mezőkövesd, de a Fradi jelenlegi formáját, és a két csapat teljesítménye közötti különbséget látva azért nagyon nehéz elképzelni más forgatókönyvet.

OTP Bank Liga, 26. forduló:

március 29., péntek
Puskás Akadémia FC–Fehérvár FC 0–0

március 30., szombat
Kisvárda-Master Good–Debreceni VSC 1–3
MTK Budapest–Kecskeméti TE 2–2

március 31., vasárnap
15.30 Paksi FC–Újpest FC
18.00 Mezőkövesd Zsóry FC–Ferencvárosi TC

További tartalmak