Musorujsag
Élő Eredmények

Dzsudzsák Balázs: Marco Rossi összerakta azt a csapatot, ami abszolút sikerorientált | nagyinterjú

Dzsudzsák Balázs: Marco Rossi összerakta azt a csapatot, ami abszolút sikerorientált | nagyinterjú

m4sport.hu
A magyar válogatottsági rekorder őszintén és nyíltan beszélt a gyerekkoráról, Nyírlugosról, a családjáról és a tőlük kapott értékekről. Természetesen a legfőbb téma a labdarúgás volt, de az egészen a gyerekkortól kezdve a külföldi csapatokon át a hazatérésig a terítékre került. A 37 éves középpályás a saját nemzeti tizenegyben betöltött szerepe mellett azt is elárulta, szerinte melyik csapat okozhatja a legnagyobb gondot a magyar válogatottnak a júniusi Európa-bajnokságon.

 

Anyák napját követően ülhettünk le a Nagyerdei Stadionban Dzsudzsák Balázzsal, így nem mehettünk el szó nélkül a Ferencvárosi TC elleni mérkőzést megelőző akció mellett, amely során a játékosok az édesanyjukkkal vonulhattak ki a pályára a kezdősípszó előtt. Emiatt aztán gyorsan kiderült az is, hogy a legendás családi töltött káposzta miképp került a magyar válogatott asztalára, és hogy a nemzeti csapat a DVSC csapatkapitánya nélkül is számíthat-e erre a különleges ételre.

„Amíg aktív válogatott voltam, folyamatosan megnéztük, melyik az a nap, amikor belefér, hogy egy töltött káposztát megegyünk. Egy más töltött káposztáról, a szabolcsiról beszélek, aminek tulajdonképpen nagymamám volt a nagyon nagy feltalálója, neki megvolt ennek a nagyon komoly procedúrája, saját kézzel, összegyűrva. És ez egy tradíció lett, úgy emlékszem, talán Dárdai Pálnál hoztuk be, hiszen pont itt volt Debrecenben.”

A család fontos támasz volt a focipályafutás beindításában, ezért visszamentünk egészen a kezdetekhez, az immár 30 éve tartó labdarúgókarrier első lépéseihez, a gyerekkori fociemlékekhez.

„Nyilván egyengettek egy úton, de sosem voltam számon kérve, ha esetleg nem úgy ment a tanulás vagy a foci, hogy akkor büntetés vagy szankció lett volna. Az első élményem is a labda, már futottam utána, amikor még ki sem látszottam az árokból. Abszolút a sportba születtem, ettől függetlenül senki sem sportolt komolyabban a családból, de olyan szinte megszállottja lett mindenki, hogy a foci lett a központ. Az én élményem, hogy ahogy növök föl, egyre inkább jöttek a visszajelzések, hogy Nyírlugos már nem elég, menjünk át Nyíradonyba, a debreceni focisuli kirendeltségébe, mert kár lenne, ha elpazarolnám a tehetséget.”

Nyírlugosról Debrecenbe, majd Hollandiába ugrottunk, és megtudhattuk, hogyan küzdötte le a PSV frissen igazolt játékosa a nyelvi akadályokat, milyen volt élete első holland találkozója, mikor szakadt át benne az a bizonyos gát, és vált a csapat egyik meghatározó emberévé. Természetesen amellett sem mehettünk el, miért igazolt el Oroszországba, és mi állt a döntés hátterében.

„A Benfica és az Anzsi adott ajánlatot, nekem döntenem kellett, és a jobb feltételek mellett döntöttem. Előtte majdnem minden évben játszottunk a Benfica ellen, nem véletlen, hogy a kérők között volt, de nem éreztem azt, hogy a PSV-ből elérelépés lenne, hogy egy majdnem ugyanolyan, de számomra inkább gyengébb, egy ugyanúgy kétcsapatos ligába igazoljak. Talán ha a Porto hívott volna, lehet, hogy igent mondtam volna, mert számomra egy nagyobb együttes volt. De a PSV-t magasabbra helyeztem a Benficánál. Ha nem lett volna mellette a Anzsi-ajánlat, és tovább erőltetik, lehet, hogy igent mondok, de úgy élem az életemet a mai napig is, hogy nincs ha, utólag mindenki okosabb. Ezt a döntést mi akkor meghoztuk, én akkor a jobbik feltételeket biztosító mellett határoztam. Nem jött össze, de viszont volt helyette Európa-liga. Ezt mi választottuk.”

A nemzetközi meccsekkel párhuzamosan a magyar válogatottban is fontos mérkőzések vártak Dzsudzsákra, amelyek közül a sikeres összecsapások, a Dárdai Pál által hozott újjászületés mellett a nagyobb pofonok is szóba kerültek, és velük együtt az, ezt hogyan kezelte akkor a játékos. Ha már válogatott, a DVSC alapembere azt is elmondta, mit vár a júniusi Európa-bajnokságtól és hogy melyik csapat okozhatja a legtöbb gondot a három ellenfél közül.

„Jól érzem magam, nagy büszkeséggel tölt el, mert ez a jelenlegi csapat egy magasabb szintre emelte azt, amiben nekünk sok melónk volt. Jó érzés, hogy az alapokban van részünk. Rossi összerakta azt az alakulatot, ami abszolút sikerorientált, egy teljesen más dimenzióba helyezte a magyar futballt, és a csapat és a szurkolók közötti kapcsolatot is. Az emberben az van, hogyha kimegy egy meccsre, az nincs lefutva, legyen szó bármilyen ellenfélről. Majdnem hogy esélyesként beszélnek a csapatról.”

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kondás Elemér: A külföldi edzőknek több lehetőséget, bizalmat adnak, több tolerancia van velük szemben – nagyinterjú
A két-két bajnoki és kupagyőzelmet elérő szakember szerint a veretlenül megnyert bajnoki cím visz mindent a pályafutásában, de egyébként is úgy véli, ahol dolgozott, mindenhol sikereket értek el, kivéve a Vasast, ami „nem is tett jót az ázsiójának”. Ennek ellenére csalódott, azt gondolta, az elmúlt egy évben valahol csak felmerül a neve – többek között erről is beszélt az m4sport.hu-nak adott nagyinterjúban.
Magyar futball
Bognár György: Nem tudok olyat mondani, ami mindenkinek tetszik, a reakciók leperegnek rólam | nagyinterjú
Bognár György nem éppen hétköznapi személyiség a magyar futball világában: a 2022-ben az év edzőjének választott szakember Verebes József tanításai nyomán semmitől és senkitől sem fél, csínján bánik a statisztikákkal, s soha nem rejti véka alá véleményét. A Paksi FC vezetőedzője a csapat kivételes szezonjáról, kupadöntőről, a fiatal kollégákkal való együttműködésről, de az NB I lebonyolítási rendszerének igazságtalanságáról és Marco Rossiról is beszélt az m4sport.hu-nak. Nagyinterjú főleg futballról és egy kicsit a horgászatról is.
Magyar futball
Kubatov Gábor: Nagyon kellene a Ferencvárosnak, hogy a bajnoki címért is élet-halál harc legyen
Hosszabb interjút adott az M4 Sportnak Kubatov Gábor, a május 3-án 125 éves Ferencvárosi TC elnöke, melyben beszélt arról, miért egyre nehezebb a labdarúgóknak bajnoki címet nyerni, miért ejtené ki az Újpestet az utolsó fordulóban, mi lenne, ha Sztankovics távozna a nyáron, mikorra várja a női kézisek BL-győzelmét, illetve mit nézne meg a párizsi olimpián.
Magyar futball