Hosszabbításos drámák a Super Bowlért: Brady kilencedik döntőjére készülhet

A Los Angeles Rams és a New England Patriots jutott a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjébe, az 53. Super Bowlba.

A kaliforniaiak vasárnap hosszabbításban verték idegenben a New Orleans Saints csapatát, míg a Patriots együttese a Kansas City Chiefs ellen nyert ugyancsak vendégként és szintén ráadásban.

A Rams 2002 óta először léphet pályára a Super Bowlon, míg a New England az elmúlt öt évet tekintve negyedszer, és sorozatban harmadszor jutott nagydöntőbe, ahol legutóbb kikapott a Philadelphia Eaglestől.

A Nemzeti Főcsoport fináléja bővelkedett fordulatokban, a meccsről azonban minden bizonnyal a bírók hajrában elkövetett nagy hibája marad majd meg leginkább a rajongók emlékezetében, ugyanis a negyedik negyed végén történt téves döntésükkel maradt esélye a Ramsnek, hogy hosszabbításra mentse a meccset.

A hazai Saints kezdte jobban az összecsapást, az első negyed után már 13-0 vezetett, a Rams azonban a második negyedben védekezésben és támadásban is feljavult, így a félidőben csupán három pont volt a New Orleans előnye (13-10).

A nagyszünetet követően gyors touchdown-váltás történt, előbb a New Orleans, majd a Los Angeles menetelt végig a pályán (20-17), majd a negyedik negyedben, öt perccel a vége előtt a vendégek egyenlítettek.

Ezután visszakerült a labda a Drew Brees irányította Saints támadóihoz, akik az idővel is jól gazdálkodva "kis lépésekkel" haladtak előre, s két perccel a vége előtt már csak 15 yardra voltak a célterülettől. Ott az első két kísérlettel nem jutottak előrébb, harmadikra pedig szintén nem talált embert Brees passza, ám leginkább azért, mert a Rams szélső védője, Nickell Robey-Coleman legázolta Tommylee Lewis elkapót, még jóval azelőtt, hogy a labda odaért volna. Ez szabálytalan, ráadásul fejjel ütközött ellenfele sisakjának, ami szintén büntetendő. A bírók ugyanakkor nem fújtak, a Saintsnek pedig mezőnygólt kellett rúgnia.


Nickell Robey-Coleman (Fotó: EPA/Justin Lane)A három pontot ugyan megszerezte a házigazda csapat, a vendégek azonban az utolsó másfél percben egyenlíteni tudtak, majd a ráadásban egy szép labdaszerzést követően a rúgó Greg Zuerlein 57 yardról betalált, amivel 26-23-ra a Rams nyert.

Az Amerikai Főcsoport fináléja szintén kiélezett csatát hozott, melyben az alapszakaszban kifejezetten visszafogottan teljesítő Patriots ragadta magához a kezdeményezést és a Chiefs támadósorát lenullázta, ennek eredményeként a legendás, ötszörös bajnok irányító, Tom Brady vezetésével 14-0-s előnyt szerzett a nagyszünetre.

A második félidőre aztán magára talált a szezon eddigi részében szinte ellenállhatatlanul játszó Chiefs-támadógépezet, melyet a mindössze 23 éves Patrick Mahomes ekkor már kiválóan irányított. Olyannyira, hogy a negyedik negyed közepéig három touchdownt szerzett csapatával és 21-17-re átvette a vezetést.

A hajrá ritkán látható pontzuhatagot hozott: a Patriots 3:32 perccel a lefújást megelőzően vette vissza az előnyt (24-21), másfél perccel később viszont már újra a Chiefs vezetett (28-24). Újabb 84 másodperc után viszont egy újabb Patriots-támadás érkezett meg a Chiefs célterületére, a hazaiaknak viszont az utolsó fél perc elég volt, ahhoz hogy mezőnygólig jussanak és hosszabbításra mentsék a meccset.


Tom Brady és Chris Hogan (Fotó: EPA/Larry W. Smith)A ráadásban aztán újra villant a New England, amely megnyerte a sorsolást, először támadhatott, és Brady öt perc alatt végigment a pályán, majd Rex Burkhead kétyardos futásával touchdownt szerzett, ezzel megnyerte a találkozót.

Érdekesség, hogy a Rams legutóbbi Super Bowl-szereplését a New England ellen veszítette el 2002 februárjában, amikor a Patriots Bill Belichik vezetőedzővel és Tom Bradyvel megnyerte első bajnoki címét, amit azóta négy másik követett. A mostani lesz a páros kilencedik Super Bowl-meccse.

Az idei Super Bowlt Atlantában rendezik, közép-európai idő szerint február 4-én 0.30-tól.

főcsoport-döntők:
Nemzeti Főcsoport (NFC):
New Orleans Saints-Los Angeles Rams 23-26 - hosszabbítás után

Amerikai Főcsoport (AFC):
Kansas City Chiefs-New England Patriots 31-37 - hosszabbítás után