Hetek alatt szupersztárból állástalan csillag lehet – mindent bukhat a szexuális zaklatással vádolt NFL-klasszis

Deshaun Watson, az NFL-ben szereplő Houston Texans irányítója néhány hete még a liga legkeresettebb játékosa volt, jelenleg viszont az is kérdés, hogy az idény kezdetekor lesz-e még csapata. A 25 esztendős játékost több mint egy tucat nő szexuális zaklatással vádolja, noha Watson kiáll azon állítása mellett, hogy ártatlan.

Deshaun Watson nagy bajba kerülhet (Fotó: EPA/Larry W. Smith)A 2017-es drafton az 1/12-es választási joggal vitte el a Texans. Azóta 54 alapszakasz-mérkőzésen lépett pályára, passzolt 14 539 yardot, kiosztott 104 touchdownátadást, 2018-ban és 2019-ben is rájátszásba vezette az alakulatot, irányítómutatója pedig átlagosan 104.5 volt – Deshaun Watsonnak három idény kellett arra, hogy igazi sztárrá váljon az NFL-ben. Teljesítményét jól mutatja, hogy az elmúlt három évben egyaránt beválasztották a szezon végi All Star-csapatba, a Pro Bowlba.

A még mindig csupán 25 éves irányító tavaly szeptemberben bankot is robbantott – négyéves, összesen 177.5 millió dollárról szóló szerződéshosszabbítást írt alá a Texansszal, amiből több mint 110 millió dollár volt garantálva, és amivel jelenleg az NFL harmadik legjobban kereső játékosa.

A történet tehát jól indult, még szebben folytatódott, ezt követően azonban hamar megjöttek az első problémák is: a csapat siralmasan teljesített a pályán, a vezetőség pedig mindeközben a folyamatos rossz döntéseivel vonta magára a figyelmet – a Houston a 2020-as kiírást végül kiábrándító, 4–12-es mérleggel zárta, ami után teljes nagytakarítás vette kezdetét. Igen ám, de ezzel meg a vezetőség magára haragította Watsont, akinek korábban megígérte, hogy a lényegi döntésekben kikérik majd a véleményét. Mivel (többek között) az edzőkeresésnél ez nem történt meg, az irányító teljesen kiakadt – nem árt megjegyezni, hogy a felháborodásának korábbról volt már előélete, miután az akkori vezetőedző és általános igazgató, Bill O’Brien 2020 márciusában minden előjel nélkül elpasszolta a csapat legjobbját, és nem mellesleg Watson legjobb barátját, az elkapó DeAndre Hopkinsot.

A felek közti feszültség az elmúlt hónapokban menthetetlenné vált, ennek eredményeként Watson idén januárban hivatalosan is cserét kért a Texanstól. A liga mindennapjai hirtelen felpezsdültek, hisz ritka, hogy az NFL egyik legjobb játékosa, aki fiatal, ráadásul a legfontosabb poszton szerepel, hivatalosan is benyújtja távozási szándékát. A következő hetekben félelmetes ellenértékekről lehetett olvasni a tengerentúli médiában – a szakértők azt jósolták, hogy aki megveszi a játékost, az három első körös draftjog mellett második kört, illetve játékost, játékosokat is adhat a Houstonnak. A megtippelt értékek olyanok voltak, amelyekre a liga történetében, egyetlen játékosért kifizetve korábban még nem volt példa.

Ám a háttérben idő közben már valami készülődött, egy olyan ügy ütötte fel a fejét, ami derékba törheti Deshaun Watson karrierjét – és emellett kiszúrhat a Texansszal is.

Egy hete, 2021. március 16-án egy houstoni masszázsterapeuta pert indított az irányító ellen. A vád szexuális zaklatás – a nő állítása szerint Watson a masszírozás közben a nemi szervét hozzádörgölte, illetve azt szerette volna, hogy a masszázson kívül más is történjen.

Másnap aztán újabb nő perelte be Watsont. És így tovább. Aztán még tovább. A szám azóta is folyamatosan emelkedik, a legfrissebb beszámolók szerint összesen már 14 masszőr ügye van a bíróságon – a hírek viszont arra engednek következtetni, hogy nem ez a végleges szám, a pletykák szerint ugyanis az elmúlt napok során tovább esetek kerültek elő, és hamarosan várhatóan húsz nőnél is több vádolhatja szexuális zaklatással meg Watsont.

Az állítások hasonlóak: a legtöbb esetben női masszázsterapeutákról van szó, akiket az irányító privát kezelésre bérelt fel. Az alkalmak során a játékos többnyire meztelenül fogadta a nőket, ráadásul többet akart egyszerű masszírozásnál. Erőszakról a vádak nem tesznek említést, ennek ellenére ha az állítások bebizonyosodnak, Watson nemcsak fényesnek tűnő karrierjét bukhatja,

A játékos és a képviselete egyértelmű álláspontot képvisel: Watson ártatlan, a szóban forgó hölgyek célja pedig csupán a könnyű pénzszerzés.

De lehet-e több mint húsz nő állítása alaptalan? Jelenleg ez a kérdés foglalkoztatja az egész ligát, az ügynek pedig drámai következményei lehetnek. Ha Watsont ártatlannak találják, a hírnevén már akkor is jókora csorba esett, ha viszont bűnösnek mondják ki, akkor könnyen elképzelhető, hogy az irányító azzal a lendülettel repül is Houstonból, Sőt, ilyen háttérrel az sem lenne meglepő, ha Watsont más csapat sem foglalkoztatná a jövőben, és a liga egyszerűen kizárná a köreiből, az NFL-nek ugyanis egy ilyen játékos nem lenne jó reklám.

Az lassan biztosan kijelenthető, hogy ráfarag a Texans is, amely a mai napig ragaszkodik a szupersztárhoz – hiába ajánlottak korábban más csapatok rengeteget a játékosért, a néhány napja kirobbant ügy most már erősen kihathat egy esetleges jövőbeli cserére is, hisz mégis mely együttes fizetne ki sokat egy súlyos vádakkal illetett, kérdőjeles játékosért, aki ezek után egyes szponzorok, de a szurkolók szemében is egy negatív figura lehet?

Watson egyébként pénzügyileg is alaposan megemlegetheti a történteket – ha a helyzet odáig fajul, akkor a Houston is a bíróságra viheti az ügyét, és a 2020 szeptemberében megkötött gigaszerződésben foglalt összeg jelentős részét visszaigényelheti.

Deshaun Watsonra eseménydús hónapok várnak, de nem úgy, ahogy azt szerette volna – az ő esetében az is elképzelhető, hogy néhány hónapon belül már nem is lesz NFL-játékos, miközben ő a liga egyik legjobbja és az egyik legfényesebb karrier előtt álló amerikaifutballistája. No persze sajnálni azért nem kell rögtön, hisz az irányító eddigi profi karrierje során a houstoni megállapodásaival több mint 40 millió dollárt keresett, ám ha kitöltené a tavaly szeptemberben megkötött jelenlegi szerződését, akkor a bankszámláján 187 millió dollárnál is több lenne. És akkor még nem beszéltünk a különböző szponzori szerződésekről, illetve a reklámszerződésekről, ezekből ugyanis a mai világban egy NFL-sztár jobbára több pénzt kaszál, mint a csapatával kötött többéves kontraktusokkal. Azonban, ha nem sikerül tisztázni a nevét, a szponzorok is garantáltan elfordulnak tőle, legalábbis azok, amelyek eddig még nem tették meg.

Szupersztár státusz vagy megvetettség, jól fizető állás vagy munkanélküliség és a ligából való kirekesztés? 41 millió dollár, vagy 187 millió dollár (plusz a többi)? Egy gyerekkori álom beteljesítése dőlhet romba, hisz Watson egész életében arra készült, azért edzett, hogy egyszer majd az NFL-ben léphessen pályára.

Nagyon nem mindegy… Így mehet tönkre néhány hét alatt egy szupersztár karrierje.