Musorujsag
Élő Eredmények

Fiatalon dagadtnak csúfolták, a csapatok csak röhögtek a kiválasztásán – mostanra Patrick Mahomes lábai előtt hever az NFL világa

Fiatalon dagadtnak csúfolták, a csapatok csak röhögtek a kiválasztásán – mostanra Patrick Mahomes lábai előtt hever az NFL világa

m4sport.hu | Szerző: H. K.
Azzal, hogy a Kansas City Chiefs az NFL-ben 38–35-re legyőzte a Philadelphia Eaglest és megnyerte az 57. Super Bowlt, az immár kétszeres bajnok Patrick Mahomes végleg a legnagyobb ikonok közé emelkedett. Mindezt úgy, hogy még mindig csak 27 esztendős, aki ráadásul az első évében egyáltalán nem is játszott. És az ő legendája még csak most vette kezdetét.

 

Amerikaifutball? Ez sokáig téma sem volt nála

Patrick Mahomes 1995. szeptember 17-én látta meg a napvilágot Texasban. Édesapja az a Pat Mahomes volt, aki számára nem volt ismeretlen az amerikafutball – az apa a fiúhoz hasonlóan irányítóposzton szerepelt a helyi gimnázium focicsapatában.

Mahomes mindeközben kosárlabdázott, de még baseballozott is, előbbiben meccsenként 30 pontot átlagolt. Végül a baseballt választotta, ami nagy hatással volt fia, az azóta NFL-klasszissá avanzsáló Patrick Mahomes életére is, a fiatal srác ugyanis rendre elkísérte a meccsekre a dobójátékosként szereplő édesapját, aki folyamatosan levitte fiát az öltözőbe a felnőttek közé.

Andy Reid, a Kansas City vezetőedzője részben épp ezt emelte ki, ami Mahomes esetében később roppant fontosnak bizonyult.

„Öltözőben nőtt fel, hiszen az édesapja 11 szezonon át játszott profiként. Látta a nagyokat, ezáltal ő is arra törekedett, hogy a legnagyobb legyen. Amikor eljön az idő és arra van szükség, hogy motiválja a körülötte lévő társakat és segítse őket a játékuk javulásában, megteszi. A legnagyobb irányítók márpedig mindig jobbá teszik a társakat, beleértve az edzőjüket is.”

Futballjátékos, akit a baseball változtatott naggyá

Hogy Mahomes jelenlegi játéka mennyire át van itatva baseballos elemekkel, azt le sem lehetne tagadni. Mivel apja dobó volt az MLB-ben, természeteesen Patrick Mahomesnak is kijutott a folyamatos gyakorlásból, így nem is véletlen, hogy a tehetség a gimnáziumba már úgy ment el, hogy apjához hasonlóan az amerikaifutball mellett a kosárlabda, illetve a baseballcsapatban is aktívan játszott.

De épp ez az, ami Patrick Mahomesot kiemeli a tucatból, s pont a váratlan húzásai tették őt annyira kiszámíthatatlanná, hogy az ellenfelek egész egyszerűen képtelenek előre megjósolni, mi várható a klasszis irányítótól.

Érdekesség, hogy a legtöbbekkel ellentétben Mahomes esetében sokáig egyáltalán nem volt biztos a foci a jövőjét illetően, Patrick ugyanis a gimnáziumi években még jobb dobójátékosnak számított.

A fiatal tehetségeket felmérő rivals.com például 2013-ban Mahomesot csak a háromcsillagosnak értékelte a lehetséges ötből, s csupán korosztálya 12. legjobbjaként kapott besorolást.

Az NFL Doncica, akit az egyetemen csak dagadtnak csúfolták

Mahomes sosem rendelkezett tökéletes testalkattal az NFL-hez, ám a testkontrollja és az ehhez párosuló kiemelkedő intelligenciája tökéletes gépezetté teszi.

Sokan úgy látják, Mahomesot az NBA legnagyobbjaihoz, Michael Jordanhez vagy LeBron Jameshez lehet hasonlítani, Bobby Stroupe, a sztár személyi edzője ezzel azonban nem ért egyet, s egy sokkal meglepőbb párhuzamot emleget a játékos kapcsán.

„Szerintem a pontos hasonlítás Luka Doncic” – vágta rá a személyi edző a The Athleticnek, hozzátéve, hogy míg Jordan és James szuperatlétaként vált híressé, addig Mahomesra és Doncicra ránézve sokan elcsodálkoznak, ők ugyanis kövérnek tűnnek, ám az atletikusságuk mégis páratlan, az ehhez hozzáadódó magas intelligencia pedig verhetetlenné teszi őket.

„Ugyanaz Mahomes és Doncic testtípusa, a jellemzőik, az ismertetőjegyeik, az atletikusságuk és a játékintelligenciájuk kiemelkedő – félelmetes kontrollal rendelkeznek, miközben a testalkatukra nézve senki sem nézne ki belőlük, valójában mennyire robbanékonyak.”

Mahomes az NFL Doncica?


Stroup Mahomes kapcsán elárulta azt is, az irányító testalkata olyannyira ellentmond a posztján megszokottaknak, hogy az egyetemen a társai jobbára „Fatricknek”, vagyis dagadtnak csúfolták.

„Mahomes gyorsabban képes futni kanyarodás közben, mint egyenesen, és annak ellenére, hogy a felépítése alapján korábban lekövérezték, érti a teret és az időt, előre meg tudja határozni a nyomatékot, mert rendkívül jó a fizikában, s ezáltal tökéletesen képes kontrollálni minden mozdulatát.”

A személyi edző a jövő kapcsán kiemelte: senki se gondolja, hogy a quarterback 27 éves kora ellenére elérte a teljesítőképessége határát.

„Még tovább javulhat. Lehet még robbanékonyabb és gyorsabb is. A rugalmassága fejlődhet, mint ahogy jobb irányítóvá is válhat. Fiatal még, 27 éves, én azt várom tőle, hogy a fizikumot tekintve körülbelül 33 éves koráig is fejlődjön.”

Mahomes egyébként a játékstílusával kapcsolatban kiemelte, számára a kreativitáson van a hangsúly – érdekesség, hogy az irányító abból, hogy a kiszámíthatatlanságot helyezi előtérbe, jól tud kijönni, miközben egyébként pontosan olyan, a semmiből érkező húzásokra vállalkozik, amit az NFL-ben az edzők jobbára tiltanak, mondván, ezek a furcsa mozdulat jobbára labdaeladásokat és hibákat eredményeznek.

Mahomes azonban mindezekre fittyet hányva tulajdonképpen egy új szintre emelte az NFL-t és az amerikaifutballt, az ihletet pedig több évtizeddel korábbról meríti: elég csak a különleges „shovel”, vagy épp a „vak” átadásaira gondolni.

A szupersztár ereje azonban épp abban rejlik, hogy rengeteget improvizál, s mindemellett fantasztikusan méri fel, mi történik épp a védelembe, a két tulajdonság egyesítése pedig megadja azt a fegyvert, amire a liga évek óta alig-alig találja az ellenszert.

S az, amit Patrick Mahomes csinál, forradalmi: az ő hatására az NFL megfigyelői teljesen másképp kezdtek el gondolkozni arról, milyennek is kell elképzelni a jelen és a jövő irányítóját: míg az elmúlt harminc évben leginkább azokat a játékosokat részesítették előnyben, akik a zsebben maradva osztogatnak, addig 2023-ra már-már kötelezővé vált a poszton az atletikusság, s a zsebből való kimozgás, a játékok meghosszabbításának képessége.

Kansas Cityben rögtön sejtették, gyémántra bukkantak, az NFL-ben mégis sokan kiröhögték őket

Patrick Mahomesot a 2017-es draft első körében, a tizedik pozícióban választotta ki a Chiefs, amely ráadásul felcserélt a fiatal tehetségért, nem is keveset odaadva a felmozgásban. Ez a lépés akkoriban az NFL-ben, de még a szakértőknél is kicsapta a biztosítékot, a legtöbb médiában tevékenykedő megfigyelő ugyanis lenézte Mahomesot, a draft előtt rendre lehúzták és kritizálták, mondván, egyáltalán nincs meg a kellő tudása az NFL-hez.

Mint azóta kiderült, a 2017-es drafton egyébként 1/11-re választó New Orleans Saints első számú kiszemeltje szintén Mahomes volt, s a Chiefs épp erre számítva valószínűleg nem véletlen mozgott be épp a Szentek elé a börzén.

Stephen Ruiz, a USA Today szakértője például elég kemény kritikát fogalmazott meg, amikor a draftot értékelte – ezt a cikket egyébként épp az elmúlt napokban vették elő a közösségi médiákban Mahomes rajongói, odapörkölve némileg Ruiznak.

„Ha Mahomest projekt játékosnak nevezem, akinek több év kell, akkor még keveset is mondtam. Őszintén szólva, lehet, hogy sosem lesz a megfelelő szinten az NFL-hez. A gyenge testkoordinációja miatt a dobáspontossága hullámzó, a tiszta zsebből való kimozgásai és a rossz döntéshozó képessége miatt pedig legalább annyi nagy játék marad majd benne, amennyit összehoz. Kockázatos választás volt.”

De az ESPN szakértője, az utóbbi években inkább meghökkentő véleményei miatt ismert Stephen A. Smith sem „vizsgázott túl jól”.

„Most csak szórakoztok velem… Patrick Mahomest Deshaun Watson előtt kiválasztani?”

Kansasben viszont nagyon is jól tudták, mit csinálnak!

„Ez a gyerek egy laboratóriumban készült. Mindig viccelődtünk is ezzel” – vélekedett Matt Nagy, a Chiefs akkori támadókoordinátora, aki aktívan részt vett Mahomes feltérképezésében.

Nagy elárulta, Mahomesról már az első pillanatban sejtették, hogy nagyon sokra viheti: az akkor még csak fiatal tehetség kapcsán tudni kell, hogy fotografikus memóriája van – ez azt jelenti, hogy élete összes meccsére, s az azon történtekre is tökéletesen emlékszik, ha pedig rákérdeznek egy-egy jelenetre, Mahomes pontosan fel is tudja eleveníteni a korábbi eseményeket.

„Az információk eltárolásában és feldolgozásában jeleskedett. De akár kiállhatott az öltözőbe, és két-három társával is egyszerre beszélgethetett.”

Nagy hozzátette, Mahomes az első (kezdő)szezonjában például úgy osztott ki 50(!) TD-passzt, s lett a liga legértékesebb játékosa, hogy egyáltalán nem volt még „készen”.

„A korai éveiben ösztönösen játszott. Megértette a védelmeket, a sémákat, de még nem a valós időben látta át ezeket, hanem későn. Még csak a karját és az ösztöneit használta.”

Mahomes első MVP-szezonja

Na persze jegyezzük meg, amellett, hogy egy korszakos zseniről beszélünk, Mahomes számára a közeg is kifejezetten fontosnak bizonyult – Andy Reid, az NFL egyik leginkább elismert támadókoponyája 2013-ban került a Kansashez, melynek akkor még a veterán, s korábbi 1/1-es Alex Smith volt az irányítója.

Smithről azt kell tudni, hogy Mahomes 2017-es draftolása ugyan meglepte, ám egy pillanatig sem volt féltékeny fiatal vetélytársára, sőt! Hogy a veterán mentor mekkora szerepet játszott Mahomes rendkívül gyors és töretlen fejlődésében, azt jól mutatja, hogy Patrick Mahomes a 2019-es, valamint a friss Super Bowl-győzelme után is kitért a társától kapott segítségre.

„Sosem voltam épp csöndes az öltözőben, de szintet kellett lépnem a vezetői képességeimben, hogy megmutassam a társaimnak, hogyan is kell dolgoznunk, és hogy ne engedjem elúszni az apró részleteket sem, mert olyan nagyszerű játékosok voltak körülöttem, akik ezt meg tudták tenni. Tovább kell adnom azt a kultúrát, amit például Alex Smith adott át nekem.”

Smith ugyebár 2018-ig volt a Chiefs játékosa, s Mahomes kiválasztása után az első évben még ő volt a kezdő, nem is játszott rosszul, 4042 yardja és 26 TD-átadása mellett 104.7-es irányító-mutatóval zárta az idényt.

Alex Smith (11-es mezben) (Fotó: EPA/LARRY W. SMITH)

Az idősebb quarterback viszont a meccsek előtt és után is rengeteget videózott és elemzett fiatalabb vetélytársával, aki szivacsként tárolta el magában a kapott információkat, s fokozatosan kezdett belejönni az NFL körforgásába.

Noha Alex Smitht még Mahomes első MVP-éve előtt lecserélte Washingtonba a Kansas City, a Chiefsnél mind a mai napig kiemelik a játékos Mahomesra gyakorolt hatását.

„Az első bajnoki cím után üzenetet küldött nekem Smith – idézi Mahomesot az ESPN. – Noha nem kapott gyűrűt, de mégis kivette a részét a sikerből, és ez különleges dolog. Ugyanis ő építette ki azt a kultúrát, amibe én később belekerültem, ő volt, aki elvezette a csapatot a sikeres szezonokig, győztes mentalitást hozott ide.”

Ami Smitht illeti, a Football Team színeiben inkább már csak a balszerencse üldözte, aztán 2018 novemberében elszenvedte a liga történetének egyik legbrutálisabb horrorsérülését: az akkor 36 éves irányító lábára a Texans elleni meccsen harmadik negyedében két védő zuhant rá – a sokkoló felvételeken jól látható, ahogy Smith jobb lába pálcikaként roppant össze az ütközésnél.

Alex Smitht lábát a sérülést követő egy évben összesen 17-szer kellett műteni, aztán pedig kiderült, hogy az operációk után még a seb is elfertőződött, így az orvosok azon is vitát folytattak, amputálják-e a játékos lábát.

Végül ennek elkerülése érdekében a combjából egy részt ki kellett vágni, amit a doktorok a sípcsontjánál beültettek.

Mindezen megpróbáltatások ellenére azonban Smith hihetetlen kitartást tanúsítva 2020-ban visszatérhetett, s nyolc meccsen pályára is lépett a Washingtonban, ami után őt választották meg az év visszatérő játékosának.

Félelmetes statisztikák birtokában

De térjünk vissza Mahomeshoz, aki immár friss, kétszeres Super Bowl-győztesnek vallhatja magát, s 27 esztendős korában, első hat idénye után szinte nincsen statisztika, amiben erre az időszakra lebontva ne döntött volna meg valamilyen rekordot – és mindezt úgy, hogy habár az ő esetében egy hatesztendős etapot vizsgálunk, ugyanakkor Mahomes ugyebár az első szezonjában padozott, mindössze egy meccsen játszott, tehát ő tulajdonképpen öt idény alatt produkált jobb számokat, mint mások hat alatt!

Henry McKenna, a Fox Sports elemzője fel is teszi a kérdést: Mahomes első hat éve páratlan volt az NFL-ben, és ezek után vajon meddig juthat a folytatásban? Noha még mindig csak 27 éves, már most a legendás, ami után a hétszeres Super Bowl-győztes, frissen visszavonult Tom Bradyvel említik egy lapon.

Brady és Mahomes – előttem az utódom? (Fotó: Getty Images)

S Mahomes és a Patriots (és Buccanners)-legenda között akad is hasonlóság, elég csak arra gondolni, hogy a liga történetében mindössze két irányító volt, akik első hat szezonjukban egyformán három-három döntőben léphettek pályára – természetesen Bradyről s Mahomesról van szó.

A Chiefs sztárja abban pedig már most Brady előtt jár, hogy első hat évadából ötször is elvezette csapatát legalább a konferenciadöntőig. Mahomes a korábban említett hatéves (ami az első, padon eltöltött idény miatt ugyebár csak öt) ciklusa alatt a második legtöbb passzolt yardot termelte (24 241), ebben a mutatóban csak a legendás Peyton Manning előzi meg, 24 885 yarddal.

Ami a kiosztott hatpontosokat illeti, ebben az időszakban Mahomes 192-tel a képzeletbeli örökranglista második helyén áll a Dolphins-klasszis Dan Marino (196) mögött, míg Manning például már jelentős lemaradásban van a maga 167 TD-jével.

A kansasi quarterback a pontosságot sem hanyagolta el, s az ez idő alatt legalább 15 ezer yardot passzoló játékosok közül a harmadik a kategóriában, kiemelkedő 66 százalékos hatékonysággal osztogatja a labdákat – ez utóbbi statisztika azért is kiemelkedően fontos, mert Mahomesot sokáig csak egy „ágyúkarnak” tartották, aki agresszíven támadja az ellenfelek mély zónáit hosszú passzokkal, ami azonban magában hordozza a magasabb számú eladott, illetve sikertelen átadást. Mahomes dobószázaléka ugyanakkor rávilágít, ő ennél sokkal több, s hiába keresi a nagy játékok lehetőségét, a labdái általában  így is pontosak, és oda mennek, ahova szánja őket.

Érdekesség, hogy Mahomes még a 2022-es kiírásra sem esett vissza, mindezt annak ellenére, hogy a Chiefs a szezon előtt elcserélte a liga egyik legjobb elkapóját, a quarterback első számú célpontját, Tyreek Hillt.

Patrick Mahomes Tyreek Hill nélkül is remekelt (Fotó: EPA/CJ GUNTHER)

Marquez Valdes-Scantling, a Kansas City immáron bajnok elkapója – akit az alakulat a nyáron szerződtetett a szabadügynökpiacról – rövid, de elég erős választ adott arra a kérdésre, mit is rakott le az asztalra Mahomes 2018 óta.

„Amit eddig összehozott, igazából még páran tudják megcsinálni. Csak Mahomes mindezt öt szezon alatt érte el, míg másoknak erre húsz sem feltétlenül elegendő.”

Maga az irányító egyébként egyetlen Brady-rekordot biztosan megdönthetetlennek tart.

„Szerintem minden sportoló a legjobb akar lenni abban, amit csinál, én is az szeretnék lenni a posztomon, de tisztában  vagyok vele, hogy ez nem lesz könnyű. Tudom például, hogy Brady összesen tíz döntőben lépett pályára, amiből hetet ráadásul meg is nyert. Hasonlót elérni lehetetlennek tűnik.”

Létrejött a dinasztia, de gyorsan szét is esik a dinasztia?

Az elmúlt napok fontos változást hozhatnak a Chiefs életében, Eric Bienemy támadókoordinátor ugyanis távozott, az NFC-ben szereplő Washingtonnál folytatja a pályafutását.

Az, hogy a szakember mennyire fontos szerepet tölt be valójában az egységben, a Reid, Mahomes páros sikere miatt némileg rejtély, ám Bienemyt nem véletlenül tartják az egyik legjobbnak a szakmájában, így kérdés, valójában mekkora hatással lesz a búcsúja a kansasi támadósorra.

 Az biztosnak tűnik, hogy a helyét az a Matt Nagy veszi át, aki jelenleg Mahomes felkészítéséért felelt – az egykori Chicago Bears-vezetőedzőt egyébként ligaszinten is kiemelkedő trénernek tartják, ebből kiíndulva könnyen elképzelhető, hogy Bienemy kiesése kevésbé érződik majd Mahomesékon.

S jelenleg mi sem nagyon látjuk, ki tud majd Mahomes és a Kansas City Chiefs útjába állni a következő években. A még mindig csak 27 éves klasszis ugyanis Andy Reid mellett az NFL megállíthatatlan fegyverévé vált.

Tulajdonképpen még alig kezdtünk el azon gondolkozni, mi lesz velünk Brady nélkül, de máris itt van a következő legenda, aki már most helyet bérelt magának a Hírességek Csarnokában, miközben akár még tíz-tizenöt év is lehet a profi pályafutásából.

Vajon mi vár ránk a folytatásban? Egy biztos: kiváltságos helyzetben érezhetjük magunkat, hogy ilyen legendákat láthatunk (vagy láthattunk) a pályán, mint Brady, Aaron Rodgers vagy épp Mahomes, ezt meg kell becsülni, az NFL-ben ugyanis elég gyorsan cserélődnek a sztárok, így hálásak lehetünk, amíg generációs játékosok dobják fel a zseniálisabbnál zseniálisabb megoldásaikkal a sportágat.

Reméljük, ez még sokáig így is marad.

 

További tartalmak