Balzsay: Harcsa Zoltán áldozat

Balzsay Károly, a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a visszavonulását kedden bejelentő Harcsa Zoltánt hamis állításokkal felhergelték és ez vezetett döntéséhez és botrányos viselkedéséhez, amiért fegyelmi eljárást indított ellene a magyar szövetség.

Harcsa Zoltán, a közelmúlt legeredményesebb magyar amatőr ökölvívója kedden jelentette be visszavonulását. A 27 éves, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, Európa Játékok-harmadik, olimpiai negyeddöntős középsúlyú (75 kg) bokszoló Facebook-oldalán közzétette videóban azzal indokolta döntését, hogy a szövetség szerinte felrúgta saját korábban lefektetett válogatási elveit azzal, hogy keddre válogatót írt ki számára a már profi Bacskai Balázs ellen, aki nem indult el a Bocskai emlékversenyen február elején, ráadásul kötelezően előírt edzőtáborokban sem vett részt. Harcsa szintén nehezményezte, hogy a mérkőzés a nyilvánosság kizárásával zajlott volna, ráadásul a válogatóról ő mindössze egy hete szerzett tudomást csapattársaitól.Balzsay Károly szövetségi kapitány az M4 Sport csütörtök reggeli Sporthíradójában elmondta, az elnökség korábbi döntése alapján a keddi „kesztyűzés” nem eredményezett volna végleges döntést, mindössze iránymutatásul szolgált volna azzal kapcsolatban, hogy a két ökölvívó milyen állapotban van. Mint mondta, mindez a normálisnál vastagabb, nagyobb kesztyűkkel zajlott volna, fejvédőkben, pontozók pedig azért voltak ott, hogy meccsszituációt szimuláljanak.

„Zoli ezt később kutyakomédiának titulálta, szerintem leginkább ő csinált belőle azt, és a legrosszabb utat választotta. Ha »tökös« lett volna, akkor felmegy bokszolni, ha intelligens lett volna és nem ért vele egyet, akkor időpontot kér az elnöktől és megbeszélik. Úgy gondolom, hogy ez volt a lehető legrosszabb döntése, »üzengetéscunamit« indított el, mindenkit megsért. Úgy gondoljuk, hogy Zoli egy áldozat egy zavarkeltésben. Az ökölvívó-szövetségben elindult egy megtisztulási folyamat, az új elnökségben végre olyan munka kezdődött el, amely tiszta viszonyokat fog teremteni, ez sokak érdekét sérti, és Zolit felhasználva olyan hazug állításokkal vezették meg őt, amivel felhergelte magát. Olimpia előtt, egy ilyen felfokozott állapotban szerintem ez óriási hiba volt” – fogalmazott a szakvezető.

A keddi kesztyűzést Balzsay elmondása szerint nagy érdeklődéssel várta a szakma, a Madárfészek Akadémián megjelentek megdöbbenve tapasztalták, hogy Harcsa felment a szorítóba, de nem volt hajlandó küzdeni, majd botrányosan viselkedett.

Balzsay szerint nem felel meg a valóságnak Harcsa azon állítása, hogy a szövetség felrúgta a válogatási elveit. „A válogatási elvek tiszták voltak. Le volt írva, hogy a magyar bajnokság, a Bocskai emlékverseny, illetve ez a kesztyűzés az iránymutató, és nem egy darab válogató lesz. Meg voltak határozva ezek az iránypontok, és hogy a szakmai vezetésből három-négy ember fogja majd összeállítani a csapatot, felterjeszti az elnökség elé, az elnökség pedig – a kazah vezetőedzővel együtt – dönt.”

Harcsa azon állítására reagálva, hogy a profi Bacskai úgy jut esélyhez az olimpiai indulásra, hogy sem edzőtáborban, sem a Bocskai emlékversenyen nem vett részt, Balzsay elmondta, hogy amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly úgy döntött, hogy a profik megkötések nélkül indulhatnak a tokiói játékokon, a profik jelezték, hogy a magyar bajnokságra már nem tudnak felkészülni, a Bocskai emlékverseny előtt egy héttel pedig Bacskai megsérült. A februári emlékversenytől két mérkőzés után Harcsa is visszalépett sérülés miatt, ezért a szakmai vezetés úgy vélte, három súlycsoportban további információ van szükség ahhoz, hogy eldöntsék, ki a legjobb, aki Magyarországot képviselheti az olimpiai kvalifikációs versenyeken, amelyek közül az elsőn Bacskai fog indulni, Harcsa ellen pedig fegyelmi eljárás indul.

Balzsay hozzátette, szerinte „nagy zavar” van Harcsánál, aki jelenleg nem tudja, kinek higgyen. „Én győzködöm, hogy ő egy áldozat, aki egy olyan csatározás kellős közepébe csöppent, amiben nem szereplő, hanem eszköz. Remélem, kiderül, hogy ezek az állítások kitől származnak és hogy el fognak csitulni a konfliktusok.”

Kedden a 75 kiló mellett 63 és 81 kilogrammban is lett volna "meccs", ám végül egyik találkozóra sem került sor. Balzsay tájékoztatása szerint félnehézsúlyban sérülés miatt maradt el a találkozó, váltósúlyban pedig a magyar bajnok, a Bocskain ezüstérmes Kovács Richárd klubja levélben értesítette a szövetséget arról, hogy Kovács nem fog kesztyűzni. A megállapodás szerint így 63 kilóban Londonban a tavalyi ob-n ezüstérmes Fodor Milán képviseli a magyar színeket és ha nem jár sikerrel, akkor a májusi, párizsi kvalifikációs viadalon Kovács Richárd bokszol.

A londoni, európai kvalifikációs versenyre hét férfi és öt női öklözőt nevez a szövetség. A névsor azután lesz nyilvános, hogy a sportolók körében hivatalosan kihirdetik az utazók neveit.