Harcsa Zoltán: A lehető legrosszabb döntés volt a titkolózás és a zártkapus meccs

Kedden bejelentette visszavonulását Harcsa Zoltán, az elmúlt évek legeredményesebb magyar amatőr ökölvívója, döntése nagy vihart kavart a sportágon belül, ugyanis aznap kellett volna bokszolnia Bacskai Balázzsal a londoni olimpiai selejtezőért. A zárt ajtók mögötti párharcot Harcsa nem vállalta. A 27 éves ökölvívó és testvére, Harcsa Norbert a Sporthíradóban beszéltek a kialakult helyzetről.


„Teljes mértékben végeleges ez a visszavonulás, nem tervezem, hogy a továbbiakban is a magyar ökölvívásban szeretnék tevékenykedni – kezdte a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes sportoló. – Húsz éve vagyok ebben a sportban, nagyon szép utat jártam be, az eredményeim tükrözik, hogy megpróbáltam kihozni magamból a maximumot. Úgy készültem, hogy a tokiói olimpia lesz az utolsó nagy dobásom, utána leteszem a kesztyűt, sajnos ez előrébb jött.”

Harcsa úgy véli, mivel minden kötelező versenyt végigcsinált, alanyi jogon járt volna neki a lehetőség, hogy Londonban indulhasson, ha ott nem harcolja ki az olimpiai részvételt, akkor megmérkőzhettek volna Bacskaival. Balzsay Károly szövetségi kapitány a szerdai Sporthíradóban azt mondta, már decemberben is szó volt a Harcsa-Bacskai kesztyűzésről.

„Valószínűleg ez az információ engem elkerült. Én a meccs előtt egy héttel tudtam meg, hogy lesz egyáltalán.”

Hozzátette, egyszer beszélt eddig a szövetségi kapitánnyal telefonon, mindkettejüknek megvoltak az érveik, álláspontjaik, de nem tudtak zöld ágra vergődni.

Természetesen az is zavarta, hogy zárt kapuk mögött szerették volna megrendezni ezt a bunyót, nem érti, hogyha ez nagy meccs lett volna, akkor miért nem engedtek be nézőket. „Ebből is lehetett volna egy jó propagandát csinálni az ökölvívásnak. A lehető legrosszabb döntés volt a titkos pontozás, a zártkapus meccs. Nagyon furcsa dolog volt ez.”

A 27 éves ökölvívó már civil életére szeretne koncentrálni, minél több időt szeretne tölteni a kisfiával.

Testvére, Harcsa Norbert elmondta, szerinte nagyon szakmaiatlan döntést hozott a vezetőség, hiszen mindössze egy héttel a kvalifikációs verseny előtt nem kellene két komoly bunyóst egymásnak ereszteni.

Hozzátette, nem is Harcsa Zoltánnak szóltak, hanem harmadik félen keresztül tudta meg, hogy bokszolnia kellene Bacskaival. „Ez a dolog több sebből vérzik. A szövetségi kapitány, Balzsay Károly szerdán azt nyilatkozta, hogy nem is mérkőzés lett volna, ma reggel már azt mondta, hogy ez milyen jó meccs lett volna. Elég lett volna annyi, sajnáljuk, ez nem volt jó döntés. Kikérjük magunknak, hogy a magyar ökölvívás jelenlegi szövetségi kapitánya politikai erőkkel fenyegeti Zolinak a feleségét. Mi nem gondolnánk, hogy Bajkai úr visszaélne a politikai hatalmával, ő pedig ezzel fenyegetett minket, hogy válogassuk meg a szavainkat, tehát hogy idáig süllyedjünk. Ő beszélt mindig arról, hogy ki milyen mélyen van, ennél nincs mélyebben senki.” Hozzátette, nem bántottak meg senkit, a szakvezetőt is csak azért említették meg, mert nem hallgatta meg Harcsa Zoltánt. Elárulta, céljuk az, hogy a jövőben senkivel nem fordulhasson elő ilyesmi, hiszen „ha a legjobbal így viselkednek, akkor milyen lehet a többi bokszolónak a sorsa”.

„Szeretnénk, ha a magyar ökölvívás elindulna a megtisztulás felé és az ökölvívók lennének a legfontosabbak.”

Harcsa Norbert jelezte, testvére csütörtökön beszél majd a szövetség vezetőivel.