„A bokszolóknak is enniük kell” – Nyilvános ökölvívógálát rendeztek Nicaraguában

Nyolc mérkőzésből álló, nyilvános profi ökölvívógálát rendeztek szombat este Nicaragua fővárosában, Managuában.

„Itt nem félünk a koronavírustól, és nincs karantén” – jelentette ki Rosendo Álvarez korábbi kétszeres világbajnok bokszoló, a gála szervezője.

Hozzátette, gondoskodtak megfelelő óvintézkedésekről, hiszen a nézőkkel közölték, ne menjenek két méternél közelebb a ringhez, viseljenek szájmaszkot, a belépéskor pedig megmérték a testhőmérsékletüket. A sportolókra a megszokottnál is alaposabb orvosi vizsgálatok vártak az esemény előtt, de koronavírus-teszteket nem végeztek, mert egyikük sem produkált tüneteket.

Az ingyenes belépési lehetőség ellenére a nyolcezer férőhelyes Alexis Argoello Sportcsarnok lelátóin még ezren sem voltak, ezért a rendezők nem is közölték a hivatalos nézőszámot. Az érdeklődők nem maradtak le a mérkőzésekről, hiszen a gálát két televízió-társaság is közvetítette.

Álvarez szerint a 16 helyi ökölvívó nemes egyszerűséggel azért jelentkezett az eseményre, mert dolgozniuk kell.

„Nicaragua egy szegény ország, és a bokszolóknak is enniük kell. Nem maradhatnak bezárva a házukban” – mondta.

A kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Nicaraguát alig érintette a koronavírus-járvány. Az egészségügyi minisztérium csupán 11 megbetegedést és három halálesetet ismert el, eközben a közép-amerikai térség többi országában már összesen 13 ezer pozitív esetről és ötszáz elhunytról tudnak.

A nicaraguai labdarúgó- és baseball-bajnokság továbbra is zajlik, sőt a szombati helyi sportlapok triatlonversenyről és iskolai birkózó-viadalról is beszámoltak.

Daniel Ortega államelnök döntése értelmében a 15 napos szünet után a közelmúltban 1,8 millió tanulónak vissza kellett térnie az iskolákba, 170 ezer állami alkalmazottnak pedig a munkahelyére. Áprilisban a kormány turisztikai intézete több mint nyolcvan tömeges eseményt népszerűsített, köztük karneválokat és felvonulásokat.