×

Golovkin megvédte vb-címeit és világrekorder lett

Gennagyij Golovkin, a kazahok középsúlyú profi bokszolója technikai K.O.-val őrizte meg világbajnoki címét, és lett világrekorder a címvédések tekintetében, miután pénteken jobbnak bizonyult a lengyel Kamil Szeremetánál.

Gennagyij Golovkin (Fotó: EPA/Marcin Cholewinski)A 38 éves Golovkin a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) öveinek birtokosaként lépett szorítóba a kettejük összecsapása előtt veretlen Szeremeta ellen, akit – miután négy alkalommal is számoltak rá – a hetedik menetben leléptetett a vezetőbíró a floridai Hollywoodban zárt kapuk mögött rendezett összecsapáson.

A súlycsoportoktól független ranglistákon is a legjobbak között jegyzett Golovkin több mint egy év szünet után bokszolt újra, és 21. alkalommal tudta megvédeni címét. Ezzel egyedüli csúcstartóvá lépett elő, maga mögött hagyva a 2016-ban visszavonult amerikai Bernard Hopkinst, aki 20 sikeres címvédéssel zárta le karrierjét.

A kazah egyúttal tovább javította mérlegét: jelenleg egy vereség és egy döntetlen mellett immár 41 nyertes meccset számlál, közte 36 olyat, amelyet kiütéssel szerzett. Az amatőrként olimpiai ezüstérmes Golovkin profi pályafutása során csupán a mexikói Saúl Álvarezzel nem bírt: vele 2017-ben döntetlenre végzett, majd egy évvel később riválisa többségi pontozással győzött.