Musorujsag
Élő Eredmények
×

A világ legjobbjai közé lépett az áruházban dolgozó magyar bokszolónő

A világ legjobbjai közé lépett az áruházban dolgozó magyar bokszolónő

m4sport.hu | Szerencsés Szilveszter
A Global Sport Event, a WBL és a GBU Európa-bajnok versenyzőnője, Magyar Kinga eltökélt és céltudatos a jövőjét illetően. Edzője pedig, - aki egyben menedzsereként és prómótereként is segíti –, mindenben támogatja a 10 mérkőzés óta veretlen bajnoknőt.

Magyar Kinga szeptember 3-án, Olja Kljajic ellen hódította el a WBC Francia Nemzetközösségi-övét, a Francophone-t. A szerb ökölvívó a negyedik menet után már nem tudta folytatni a mérkőzést. Magyar a meccsért kapott teljes összeget az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztályának ajánlotta fel.

A szegedi sportolónak és edzőjének, Simon Zsoltnak célja a világbajnoki öv megnyerése, azonban előtte még fontos feladat vár rájuk – a frissen megnyert Francophone-öv megvédése.

Kezdjük a legelején. Hogyan ismerkedett meg az ökölvívással?

Magyar Kinga: 17 évesen a munkahelyemen ismertem meg Zsoltot, az ő hívására mentem le először a terembe.

Simon Zsolt: Akkoriban nekem volt egy amatőr ökölvívó klubom és szóba került, hogy kipróbálná ezt a sportágat. Egy erős év után sikerült egy amatőr bajnoki címet nyernie.

Mikor döntötte el, hogy komolyabban, versenyszerűen foglalkozna a boksszal?

Kinga: Az amatőr ökölvívás befejezése után egy évig nem mentem le az edzőterembe. Akkoriban szerelmes voltam, és ahogy az lenni szokott, minden mást kizártam. Egy évvel később találkoztam újra Zsolttal, de már egy másik klubnál dolgozott és mondta, hogy menjek le – próbáljuk meg újra.

Zsolt: Voltaképp így is történt. Mondtam Kingának, hogy próbáljuk meg újra, mert úgy gondoltam, megvan ehhez a sporthoz a tehetsége, a testalkata és a fizikuma is. Így újra edzésbe állt, és onnantól profiként folytatta a karrierjét.

Hogy tudta a civil életét és a tornákra való felkészülést, edzéseket összeegyeztetni?

Kinga: A fő munkahelyem továbbra is egy ismert hipermarket és a napi 8-9 óra munka mellett minden szabadidőmben igyekszem a boksszal foglalkozni. Minden felkészülés első fázisa az alapozás, ami futásból és erősítő gyakorlatokból áll, ezután jönnek a technikai edzések és a sparringok (edzéseken szabad küzdelmek párban – a szerk.). Arra nagyon figyelünk, hogy a heti tíz alkalom mindig meglegyen ebben az időszakban.

Zsolt: Kinga minden nap szorgalmasan, de legalább egy héten hatszor két és fél órát edz, ami tiszteletre méltó és bizonyítja az elhivatottságát.

Nem indult makulátlanul a karrierje a profik között, öt mérkőzés mellett négy vereség, aztán egyik győzelem a másikat követte és jelenleg tíz meccs óta nem talált legyőzőre. Mi történt, mivel kerekedett felül a kezdeti nehézségeken?

Zsolt: A kezdetekben nem én voltam Kinga menedzsere, hanem egy akkori ismerősöm, aki egy jó bokszmenedzsernek vallotta magát és azt mondta, a szárnyai alá fogja venni, egyengeti a karrierjét. Ez sajnos nem teljesen így történt, én pedig idővel megalapítottam a saját promóciómat. Azóta csak velem dolgozik, mint promóterrel és edzővel.

Az első öt mérkőzése Szerbiában, Svédországban, Franciaországban és Finnországban akkor az előző promóternek tudható be?

Kinga: Igen. Volt, hogy két súlycsoporttal feljebb lévő ellenfélhez vittek bokszolni, de nem bánom, mert ebből is erőt tudtam meríteni és tanulni.

Zsolt: Ez is pozitív irányban befolyásolta a karrierjét, hiszen akkor azok top bokszolók voltak, akikhez őt vitték, de nem vette el a kedvét a vereség.

Sokan mondják, hogy teljesen más az amatőr és a profi boksz. Mennyire volt nehéz az átállás, miben volt más amatőrként és a profik között boldogulni?

Kinga: Mind a kettő természetesen ökölvívás, viszont teljesen más alapokon nyugszik. Míg az amatőröknél három menetre készülnek, ami egy pörgős, tempós bunyót jelent, addig a profiknál, egy címmeccsnél tíz menetre készülünk, ez sokkal megfontoltabb, higgadtabb küzdelmet eredményez. Teljesen más a felkészülés és az ütésszám, taktikusabbá kellett válnom.

Zsolt: Tulajdonképpen változtattunk a felkészülésen és az általános edzések struktúráján. Nehezebb átmenetre számítottam, de Kinga remekül veszi az akadályokat, ahogyan ezt is.

A WBC övéért kiírt harcra egy 15-ös listából választhattak ellenfelet. Miért a szerb Olja Kljajic mellett döntöttek?

Zsolt: Próbáltunk olyan ellenfelet találni, aki a közel másfél éve húzódó Covid-helyzet ellenére is biztosan be tud utazni az országba és biztosan itt tud lenni a megfelelő időpontban.

Kinga: Ezért választottunk a legközelebbi országból, Szerbiából. Próbáltunk a lehető legbiztosabbra menni, hogy végre összejöjjön ez a meccs.

Hogyan működik ez a 15-ös lista, mi alapján kapták meg a neveket?

Kinga: A profi ökölvívásban két rangsor van, amit elfogad a világ. Van az úgynevezett független raglista, a BoxRec. Itt súlycsoport szerint, külön férfi és női kategóriákba vannak sorolva a versenyzők és van a négy nagy világszervezetnek egy saját listája (WBC, WBA, IBF, WBO – a szerk.), ami esetenként 10 vagy 15 főből áll.

Zsolt: Mi ebből a listából szabadon választhattunk, aztán a két menedzsernek kellett megegyeznie, jelen esetben nekem és Olja menedzserének, hogy ez a cím összejöhessen.

A Follow The Flow együttes, Nem tudja senki című számára vonult be a ringbe. Miért pont ezt a dalt választotta és mit jelent ez az Ön számára?

Kinga: Amikor elkezdtük Zsolttal a közös munkát azon gondolkoztam, hogy mi az a dal, ami hozzám a legközelebb áll. Megmutattam Zsoltnak és mondtam, hogy ez valójában az életutam juttatja eszembe és ez erőt ad nekem mielőtt felmegyek a ringbe.

Milyen volt egy Önnél magasabb rivális ellen küzdeni? Tartott ettől korábban és tudatosan kerülte a magasabb bokszolókat?

Kinga: Lehet, hogy egy kissé nagyképűen hangzik, de nem tartok senkitől. Súlycsoportot váltottam és már váltósúlyban bokszolok, ami azt jelenti, hogy sűrűbben elő fog fordulni, hogy magasabb ellenfelek jönnek szembe velem.

Zsolt: Egy súlycsoporttal lejjebb, kisváltósúlyban nagyon ritkán fordult elő még Kinga magasságú lány is, viszont most már sűrűbben megesik majd, hogy 175-178 centiméteres riválisok ellen kell majd bokszolnia.

A Francophone-övért – ami a Francia Nemzetközösségi-öv a WBC-nél – menő mérkőzésen a negyedik menet után Kljajic nem jött ki a folytatásra, ezzel kapcsolatban a szerb versenyző bicepszsérüléséről szóltak a hírek. Egyértelműen dominálta addig is a mérkőzést, de ha nincs ez a sérülés, kiütés lett volna a küzdelem vége?

Kinga: Tele voltam adrenalinnal, de úgy emlékszem, hogy Zsolt azt kérte, váltsak tempót és még nagyobb ütéseket vigyek be. Szerintem le tudtam volna zárni a meccset az ötödik menetben. Most egy kicsit csalódottak voltunk, mert tíz menetre készültünk, nagyon sajnálom, hogy Olja nem tudta folytatni.

Zsolt: Kizártnak tartom, hogy végigment volna a tíz menet és biztos vagyok benne, hogy az ötödikben be tudta volna fejezni. Ezt a sarokban meg is beszéltük – kértem, hogy legyen erőszakosabb.

Mi volt a legelső gondolata, amikor megnyerte a WBC övét?

Kinga: Egy álmom vált valóra, kimondhatatlanul boldog voltam, beérett a munkánk gyümölcse. A világ legnagyobb szervezetének regionális bajnoka lettem, ez nem csak az én-, hanem szerintem minden profi ökölvívó álma is.

A küzdelem után azt mondta, hogy egy üvegvitrinbe helyezné az övet. Megtalálta már a helyét?

Kinga: Jelen állás szerint még nincs meg a helye, most a táskámban pihen a megfelelő polcon, de hamarosan megtalálom a helyét otthon, a többi öv mellett.

A Francophone-öv megszerzése után mennyi pihenőidőt engedélyez magának, illetve mennyit enged Zsolt? Mikor kezdődnek el újra az edzések?

Zsolt: Kéthetes pihenőt terveztünk, de pont azt beszéltük Kingával, hogy a jövő héten (szeptember 20-ai hét – a szerk.) elkezdjük az edzéseket – eleinte futással, erősítéssel.

Kinga: És a tervek szövögetésével, mert kaptunk egy e-mailt a WBC vezetőségétől.

Zsolt: Így igaz. Gratuláltak, hogy Kinga a WBC-bajnoka és a WBC-család tagja. Elkezdtük a tárgyalásokat, hogy mikor és hogyan tudnánk megvédeni ezt az övet, mert számunkra ez nagyon fontos.

Kinga: Fél évünk van megvédeni az övet, de én már hamarabb szeretnék a kötelek közé lépni.

Egy sikeres övvédés esetén mi lenne a következő lépcsőfok a karrierjében?

Kinga: Jelenleg a WBC-világbajnoki kihívói státuszának hatodik helyén állok, szeretnék kötelező kihívó lenni és világbajnoki címmeccsen bokszolni.

Zsolt: Szerintem egy övvédés után meg is lehet a kötelező kihívói státusz és mi erre törekszünk, hogy ezt elérjük minél hamarabb.

2017 januárjában bokszolt utoljára külföldön. Várja már, hogy újra Magyarországon kívül lépjen szorítóba?

Zsolt: Mindenképpen a vb-címmeccs a célunk, ez lehet akár külföldön is, de addig még minimum egy vagy két meccsen kell harcolnia.

Kinga: Szeretek itthon, és külföldön is bunyózni, de Magyarországon azért a szurkolók is tudnak segíteni és egy kis plusz energiát adni a mérkőzés közben. Az pedig még a jövő zenéje, hogy a világbajnoki övért hol kell majd megmérkőznem – előtte az a legfontosabb, hogy megvédjem a Francophone-övet.

(Magyar Kinga és dr. Kovács Dénes a Reménysugár Alapítvány elnöke. Magyar a meccsért kapott teljes összeget az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztályának ajánlotta fel. )

Tíz meccs óta veretlen a szorítóban. Okoz Önnél valamifajta nyomást ez a veretlenségi széria?

Kinga: Egyre felszabadultabbnak és magabiztosabbnak érzem magam a ringben, nem gondolom tehernek. Fontos viszont, hogy sok tapasztalatot szerezzek, sokat bokszoljak.

Zsolt: Azon a szinten, ahol ő van, és ahova tartunk, ott nagyon komoly amatőr háttérrel rendelkező ökölvívók vannak. 70-80-100 amatőr meccsel a hátuk mögött, tehát a sok meccs nekünk nem teher, hanem segítség.

Kijelenthetjük, hogy a legnagyobb álma, amelyet a profi bokszban el szeretne érni az a világbajnoki cím?

Kinga: Egyértelműen, minden ökölvívó így van ezzel, de nekem most már reális álmom és az, hogy a világ elitjével bokszolhassak. Az pedig plusz öröm lenne, ha onnan győztesen tudnánk hazajönni.

Borítókép: Magyar Kinga Sportolói Oldal

További tartalmak

Kapcsolódó hírek