Musorujsag
Élő Eredmények

Veres Roland negyeddöntős az ökölvívó-Eb-n

Veres Roland negyeddöntős az ökölvívó-Eb-n

mti
Veres Roland remek teljesítménnyel legyőzte örmény ellenfelét és bejutott a 60 kilogrammos kategória negyeddöntőjébe szerdán a jereváni férfi ökölvívó Európa-bajnokságon.

Magyar szempontból rosszul alakult a jereváni férfi ökölvívó Európa-bajnokság szerdai napjának délutáni programja, miután Bernáth Attila és Cservenka Róbert is elveszítette nyolcaddöntőjét és kiesett.

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth első alkalommal lépett ringbe az örmény fővárosban, ahol a spanyol Martin Molina várt rá. A találkozón a debreceniek légsúlyú bokszolója igyekezett kézben tartani a meccset és irányítani, ám komoly gondokat okozott neki a kifejezetten jó ütemben kontrázó és feltartó egyenesekkel operáló spanyol rivális. A mérkőzés szoros küzdelmet hozott, de Bernáth nem tudta uralni a ringet, hiába volt agilisabb. A pontozókat is megosztották a látottak, az első menetben ketten a magyart, hárman a spanyolt látták jobbnak, míg a másodikban egynél nyert a magyar és négynél riválisa. Az utolsó szakaszban Bernáth Attila nagy tempót próbált diktálni, sokat ütött, de továbbra sem tudta hatástalanítani ellenfele közbetámadásait, így nem tudott fordítani, és végül 4-1-es megosztott pontozással veszített.

A folytatásban a középsúlyú Cservenka következett, aki a hétfői nyitónapon szép győzelemmel mutatkozott be, a nyolcaddöntőben pedig a márciusi U22-es Eb-n bronzérmes skót Sam Hickeyvel találkozott.

Az összecsapás hatalmas küzdelmet, élvezetes csatát és rengeteg ütést hozott. A magyar középsúlyú mind a három menetben bátran öklözött, elsősorban kettős fedezékből indított, és az adok-kapokból alaposan kivette a részét. A pontozók pedig az első és a második menetben sem voltak egy véleményen, így az utolsó felvonás előtt kettőnél Cservenka, egynél pedig riválisa vezetett, kettőnél pedig döntetlenre állt a találkozó.

A harmadik három percet a PVSK középsúlyúja jól kezdte, többször tisztán talált balhorgokkal, viszont az első perc végén kisebb hullámvölgybe került, Hickey a kötelekhez szorította és több tiszta ütést is bevitt, amiért számoltak a magyarra. Ez végül döntő momentumnak bizonyult annak ellenére, hogy a folytatásra Cservenka összekapta magát, és egyértelműen jobban hajrázott fáradó riválisánál. A záró gongszó után a magyar sarok láthatóan bizakodott a sikerben, ám Bertók Róbert szövetségi kapitányéknak csalódniuk kellett, Hickey 3-0-ás megosztott pontozással diadalmaskodott, miután két bíránál döntetlennel zárult a csata.

Az esti programban előbb Bundovics Istán (57 kg) lépett kötelek közé az ukrán Mihalo Dziazko ellen, aki nagyon kemény riválisnak bizonyult. A meccsen Dziazko zártan bokszolt, magyar riválisa nem igazán tudta feltörni fedezékét, ütései pedig többnyire pontosak voltak, így hiába harcolt keményen Bundovics, az ukrán minden menetben jobbnak bizonyult és egyhangú pontozással, megérdemelten győzött.

A program zárómeccsén következett Veres Roland (60 kg), aki Bundovics Istvánhoz hasonlóan szerdán mutatkozott be a kontinensviadalon, méghozzá a hazai közönség támogatását élvező, második kiemelt Karen Tonakanyan ellen.

A meccs előtt talán az örmény tűnt némileg esélyesebbnek, a ringben azonban a korábbi kick-boxos, az ökölvívásra tavaly év elején váltó magyar akarata érvényesült. Veres taktikája végig az volt, hogy távolról indítva megelőzze riválisát, s ez az első menetben tökéletesen működött. Tonakanyan nem találta az ellenszert, képtelen volt kibontakozni, s lényegesen kevesebbet talált ellenfelénél.

A második menet elején aztán az örménynek sikerült néhány tiszta ütést bevinnie, Veres Roland azonban a folytatásban ismét érvényesíteni tudta bokszát és meggyőzőbbnek tűnt, de ötből négy pontozónál így is az örményé lett a menet, így az utolsó három perc gyakorlatilag döntetlenről indult, mivel az első szakaszt négy az egy ellenében a magyar öklöző vitte el a bíróknál.

A záróperiódusban rengeteg volt a szabálytalanság, folyamatos boksz nem alakult ki, ráadásul a mérkőzésvezető hosszú másodpercekig hagyta kapaszkodni, dulakodni a feleket. Mindez ugyanakkor Veres Rolandnak kedvezett, mivel beleindításaival többször talált, míg Tonakanyannak alig volt értékelhető ütése. A hazai közönség mindezek ellenére egyértelműen kedvencük győzelmét remélte, óriási volt a hangzavar, ám az eredményhirdetés után elnémult a csarnok, miután kihirdették Veres Roland 4-1-es győzelmét, ami a nyolcba jutást jelentett a 23 éves ökölvívó számára.

Veres Roland pénteken lép szorítóba a biztos érmet jelentő elődöntőért a dán Frederik Lundgaard Jensen ellen.

Csütörtökön a még versenyben lévő négy magyar, Kovács Richárd (63,5 kg), Fodor Milán (67 kg), Gerzsenyi István (71 kg) és Fehér Koppány (+92 kg) lesz érdekelt, valamennyien a nyolcaddöntőben.

Borítókép: Veres Roland (Fotó: MÖKSZ)

További tartalmak