Musorujsag
Élő Eredmények
×

Kovács Richárd és Veres Roland is biztosan érmes az ökölvívó-Eb-n

Kovács Richárd és Veres Roland is biztosan érmes az ökölvívó-Eb-n

MTI
Kovács Richárd és Veres Roland is biztosan dobogóra állhat a jereváni ökölvívó Európa-bajnokságon, miután pénteken mindketten elődöntőbe jutottak.

A nyíregyháziak kisváltósúlyú versenyzőjének egészen csütörtökig kellett várnia a bemutatkozásra az örmény fővárosban, ahol simán győzte le moldovai riválisát. Az első meccséig sokáig várt, a másodikra viszont csak egy napot kellett, mivel már a péntek délutáni programban kötelek közé kellett lépnie az izraeli Ahmad Shtiwi ellen.

A mérkőzés előzetesen kétesélyesnek tűnt, s a ringben szoros küzdelmet láthatott a publikum. Az első menet egyértelműen a magyar öklöző elképzelései szerint alakult, a mindkét félre jellemző óvatos bokszot ugyanis rendre Kovács törte meg pontos indításokkal, riválisának a szakaszban csupán egy-két értékelhető ütése volt, így minden pontozónál a magyar vezetett három perc után.

A másodikban Shtiwi nagyobb sebességre kapcsolt, kereste a közelharcot és lényegesen többet mozgott, mint korábban. Kovács a szakasz első felében jól törte meg ellenfele lendületét, a folytatásban azonban rendre belement az ütésváltásokba, amiből általában az izraeli jött ki jobban, teljesítményét pedig értékelték a bírók, így az utolsó három perc döntetlenről indult.

A második szünetben Bertók Róbert szövetségi kapitány határozottan kérte versenyzőjét, hogy egyeket, kettőket üssön és ne álljon le verekedni, az elmondottakat pedig Kovács tökéletesen teljesítette. Az utolsó szakaszban mindig beleindított Shtiwi támadásaiba, gyors ütésváltások után pedig rendre elmozgott riválisa elöl. Kovács meggyőzőbbnek tűnt ekkor, s mivel az öt pontozóból három szintén így látta, így 3-2-es megosztott pontozással győzött és készülhet a vasárnapi elődöntőre.

A kick-boxról tavaly év elején bokszra váltott magyar tehetség kevéssel Kovács után lépett ringbe az örmény fővárosban, ahol két nappal korábban a hazaiak második kiemeltjét, Karen Tonakanyant verte. Az érmet jelentő elődöntőért a dán Frederik Lundgaard Jensennel csatázott, aki papíron könnyebb ellenfélnek tűnt az örménynél.

A mérkőzés a magyar bokszoló elképzeléseinek megfelelően indult, Veres szépen tartotta a távolságot és türelmesen várt, majd a dán indításaiba gyönyörűen ütött közbe, bal egyeneseivel rendre tisztán talált, ráadásul feltartó jobb egyenesei is sokszor ültek, így simán nyerte az első menetet.

A másodikban a dán sportoló aktívabb volt, de továbbra is Veres kontraboksza érvényesült, jobb egyenesei és bal egyenesei is hatékonyaknak bizonyultak a szakasz nagy részében, ami azt jelentette, és hat perc után négy pontozónál 20-18-ra vezetett.

A biztos előnyt a dán már csak egy nagyon meggyőző fölénnyel tudta volna ledolgozni, amivel Veres is tisztában volt, ennek megfelelően a biztos védekezésre összpontosított, amit jól csinált. A menet utolsó percében egy tiszta fejütés után ugyan számolt Veresre a mérkőzésvezető, de végül nem fenyegette veszély a sikerét. Négy pontozónál 29-28-ra nyert, így hiába veszített az ötödiknél, a meccsen 4-1-es megosztott pontozással diadalmaskodott.

Veres Roland és a 63,5 kilogrammosok között az izraeli Ahmad Shtiwit legyőző Kovács Richárd egyaránt vasárnap vívja elődöntőjét a kontinenstornán, amelyen a két éremmel rég nem látott sikert ért el a magyar csapat, amely legutóbb 2015-ben, Csóka Nándor révén szerzett medált Eb-n. Egynél több bokszoló pedig a 2013-as kontinensviadalon állhatott dobogóra, akkor Harcsa Zoltán és Varga Miklós is harmadik lett.

Borítókép: Budapest, 2020. február 7. Kovács Richárd (kékben) és a fehérorosz Asanau Dzmitry a 64. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékverseny férfi 63 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a debreceni Oláh Gábor utcai sportcsarnokban 2020. február 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak