Musorujsag
Élő Eredmények

Kovács "Kokó" Istvánt leváltották a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkári posztjáról

Kovács "Kokó" Istvánt leváltották a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkári posztjáról

m4sport.hu
A korábbi olimpiai bajnok ökölvívó tavaly március óta töltötte be a főtitkári posztot.

A felsővezetés átszervezése miatt hirtelen és azonnali hatállyal leváltották Kovács Istvánt a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) főtitkári posztjáról – szúrta ki a Telex az Inside the Games cikkében. Az Atlantában 1996-ban olimpiai aranyérmet nyert magyar ökölvívót tavaly márciusban nevezték ki a posztra. Kovács az M1 aktuális csatornának szombaton megerősítette, hogy közös megegyezéssel elköszönt az IBA-tól, de részletekkel nem szolgált.

Kinevezésekor úgy fogalmazott, nagyon hálás az AIBA Igazgatósága által belé fektetett bizalomért, ami nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is. „Úgy látom, hogy az AIBA új vezetése a helyes irányba halad, és elkötelezett amellett, hogy teljes odaadással támogassa és megerősítse a pozitív változást. Ígérem, hogy az ökölvívás legjobb érdekeit szem előtt tartva járok el, és garantálom a maximális nyitottságot és demokráciát munkám során. Biztos vagyok benne, hogy együtt képesek leszünk minden szükséges reformot végrehajtani, és az AIBA-t alapvetően új szintre emelni” – mondta kinevezésekor Kovács.

Helyét átmenetileg a görög George Jerolimpos veszi át. A 62 éves sportvezető legutóbb az Karate Világszövetség, valamint az Európai Karate Szövetség főtitkára volt. A közgazdász végzettségű sportvezető hosszú évek óta foglalkozik felső szintű sportigazgatással. A 2004-es athéni olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságának igazgatója, a Görög Olimpiai Bizottság igazgatótanácsának tagja és a Görög Triatlon Szövetség elnöke volt.

A döntés okáról a Boksz Világszövetség (IBA) nem adott bővebb tájékoztatást, de a főtitkári mellett több poszton is változtattak. Kovács pozíciójának hosszú távú betöltésére már ki is írták a pályázatot, melyre augusztus 15-ig várják a jelentkezéseket.

A tavaszi IBA-kongresszuson az orosz Umar Kremljovot négy évre újraválasztották elnöki tisztében, miután összes potenciális ellenfelét, így legfőbb riválisát, a holland Boris van der Vorstot is az esemény előestéjén alkalmatlannak nyilvánították a jelöltségre. A holland fellebbezett, és a Sport-döntőbíróságnál megnyerte ügyét, az IBA igazgatótanácsa pedig e hónap elején bejelentette, újabb rendkívüli kongresszust tart. A tisztújítás Jerevánban lesz, várhatóan szeptemberben.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek