Musorujsag
Élő Eredmények

Már nyolc ország jelezte távolmaradását az ökölvívó-vb-től

Már nyolc ország jelezte távolmaradását az ökölvívó-vb-től

MTI
Svájc és Hollandia is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek bojkottálják az orosz Umar Kremljov vezette Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) idei világbajnokságait.

A két újabb tiltakozóval nyolcra nőtt azon IBA-tagok száma, melyek távol fognak maradni a női és férfi vb-ről az orosz és fehérorosz bokszolók teljes jogú indulásának engedélyezése miatt – írta az insidethegames.biz portál.

Elsőként az Egyesült Államok és Írország hirdetett bojkottot, amelyet az IBA a múlt héten politikai játszmának minősített. Később a brit, a svéd, a cseh és a kanadai szövetség is közölte, hogy nem küld csapatokat az IBA által szervezett vb-kre. Okként Oroszország ukrajnai háborúját, valamint az orosz és fehérorosz sportolók vb-részvételét jelölték meg, továbbá ily módon akarnak tiltakozni az IBA vezetése ellen. Szerintük a Kremljov elnökölte IBA irányítási problémákkal küzd, és aggályaik a pénzügyi szabálytalanságokra, valamint az átláthatóság hiányára is kiterjednek. Kifogásolták továbbá, hogy Kremljov „szoros kapcsolatban áll” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az IBA főszponzora pedig a Gazprom orosz állami energiavállalat maradt.

A bojkottot hirdetők attól is tartanak, hogy az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) régóta feszült viszonya miatt végleg lekerülhet az olimpia műsoráról az ökölvívás. A NOB 2019-ben felfüggesztette az amatőr ökölvívás világszövetségét. A boksztorna a 2021-es tokiói nyári játékokon a NOB égisze alatt zajlott az IBA teljes kizárása mellett, a 2024-es párizsi olimpián hasonló várható, és a sportág kimaradt a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából.

A NOB javaslata nyomán tavaly március elején az IBA még megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a szervezet égisze alatt zajló nemzetközi eseményeken. Pár hónappal később viszont megszüntette a két ország ökölvívóinak felfüggesztését, a közelmúltban pedig bejelentette: lehetővé teszi Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkva oldalán álló Fehéroroszország bokszolói számára, hogy nemzeti szimbólumaikat – saját zászlót, címert, himnuszt – használva versenyezhessenek az ez évi vb-ken.

Az idei IBA-világbajnokságok közül a nőit Indiában, Újdelhiben rendezik március 15. és 31. között, míg a férfiakét az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le május 1-től 14-ig.

Ellentámadásba lendült az IBA

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség közben saját kvalifikációs rendszert fogadott el a jövő évi párizsi olimpiára, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból történt felfüggesztése miatt nincs ráhatása a játékok boksztornájára.

Az IBA hétfőn a honlapján hozta nyilvánosságra az „új rendszert”, azzal indokolva annak szükségességét, hogy a NOB kvalifikációs kiírása „elfogadhatatlan” a szövetség számára.

„A közelgő női és férfi világbajnokságok kizárása a párizsi olimpia kvalifikációs rendszeréből egyszerűen elfogadhatatlan és szembe megy a sport és az ökölvívás lényegével” – áll az IBA honlapján, hozzátéve, hogy saját rendszere szerint olimpiai kvótákat a világbajnokságokon lehet(ne) szerezni, valamint jövő májusban egy világkvalifikációs tornán.

Az IBA a bojkottokra reagálva nem csupán saját kvalifikációs rendszert alkotott, hanem egyúttal jelezte, hogy a világbajnokságokon szívesen látják azokat a versenyzőket, akiknek szövetsége bojkottálja a vb-ket. Amint a szövetség írta, az érintett bokszolók számára lehetővé teszik, hogy személyesen nevezzenek és anyagi támogatást is kilátásba helyeztek a számukra.

Borítókép: Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek