Musorujsag
Élő Eredmények

Magukat nőnek kiadó férfiak, elmaradt orosz himnusz – óriási botrányok az ökölvívó-világbajnokságon

Magukat nőnek kiadó férfiak, elmaradt orosz himnusz – óriási botrányok az ökölvívó-világbajnokságon

MTI
Botrányos eseményektől sem volt mentes az indiai fővárosban zajló női ökölvívó-világbajnokság záró szakasza.

 

Az oroszokkal esett meg, hogy három érmesük közül az aranyat nyert Anasztaszija Demurcsjan szombati eredményhirdetésénél, miközben felvonták az orosz zászlót, a himnusz helyett Pjotr Csajkovszkij 1. hangversenyének egy részlete hangzott fel.

A dallamot korábban zenei kíséretként használták az orosz sportolók olimpiai díjátadó ünnepségein, 2021-ben Tokióban és 2022-ben Pekingben, valamint más nemzetközi viadalokon is, miután Oroszország büntetést kapott az állami szintű doppingolás miatt, így nemzeti szimbólumait nem használhatta.

Hosszú idő után az indiai ökölvívó-világbajnokság vált az első olyan nagy nemzetközi tornává, amelyen orosz sportolók nemzeti zászlóval és himnusszal vehettek részt az orosz Umar Kremljov elnökölte nemzetközi szövetség (IBA) döntése nyomán. A Demurcsjan tiszteletére rendezett ceremóniát később megismételték, ekkor már az orosz himnuszt lejátszva.

Az Új-Delhiben vasárnap (ma) záruló vb másfajta kellemetlenséggel is szolgált az IBA-nak és a házigazdáknak. Kremljov elnök bejelentése szerint ugyanis olyan bokszolókat fedeztek fel, akik nőnek adták ki magukat.

„A DNS-vizsgálatok eredményei alapján számos olyan sportolót azonosítottunk, akik megpróbálták becsapni kollégáikat, és nőnek adták ki magukat. A vizsgálatok eredményei alapján bizonyosodott, hogy XY kromoszómájuk van. Az ilyen sportolókat kizártuk a világbajnokságról” – mondta Kremljov az orosz állami hírügynökségnek.

 

Borítókép: ökölvívás (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak