Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Rácz Félix felügyelte az utóbbi tíz év legnagyobb nemzetközi bokszgáláját - interjú

Rácz Félix felügyelte az utóbbi tíz év legnagyobb nemzetközi bokszgáláját - interjú

m4sport.hu | Szerző: Zámbó István
„The Day of Reckoning” – azaz „A leszámolás napja” néven rendezték meg december 23-án Rijádban az utóbbi évek egyik legjelentősebb bokszgáláját, ahol olyan korábbi nehézsúlyú világbajnokok, mint Deontay Wilder, Anthony Joshua vagy Jospeh Parker léptek a kötelek közé, no meg napjaink egyik, ha nem a legjobb félnehézsúlyú világbajnoka, a 33 esztendős Dimitrii Bivol. A 15 000 szurkoló és megannyi sztár előtt zajló eseményen ott volt Rácz Félix is, no, nem, mint néző, hanem azon hivatalos személyek egyike, akiknek az engedélye kellett a Dimitrii Bivol – Lyndon Arthur IBO és WBA egyesített világbajnoki címmérkőzéshez.

29 évvel ezelőtt, 1994-ben Puhl Sándor labdarúgó játékvezetőnek megadatott az, ami csak nagyon keveseknek a szakmában. Ő vezethette a világbajnokság döntőjét Olaszország és Brazília között, amivel egyértelműen felért szakmája csúcsára. Nos, valami hasonló történt Rácz Félix esetében is, aki karácsony előtt a 21. század eleddig egyik legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi ökölvívógáláján dolgozhatott az IBO megbízásából. De mi is az az IBO és mi volt a dolga a magyar szakembernek, többek között ezekre kerestem a válaszokat az interjúnk során.

Mióta dolgozik az IBO-nak, ezt a szervezetet hol helyezzük el a boksz térképén és pontosan mi is ott a feladata?

Még 2021-ben kezdtem el dolgozni az International Boxing Organization-nél. A floridai székhelyű világszervezet, a neves szakportál, a BoxRec algoritmusa alapján, az IBO bajnokainak a ranglistáján elfoglalt helye alapján a négy nagy szervezettel egyenértékűként kezeli a szervezetünket és tavaly tavasz óta bekerült ötödiknek.

Azaz most a sok szervezet között, mára az öt nagyról beszélhetünk a WBA, a WBC, IBF és WBO-val együtt. Ehhez a sikerhez olyan világbajnokok járultak hozzá napjainkból mint Oleksandr Usyk, Dimitrii Bivol, George Kambosos vagy korábbról Gennady Golovkin.

Napjaink egyik legjobb nehézsúlyú világbajnoka, Oleksandr Usyk (Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO)

Az IBO-nál az úgynevezett „Commissioner”, azaz megfigyelő pozíciót töltöm be, a legfőbb feladatom az, hogy az egyes gálákon minden egyes mozzanat a szabályok szerint történjen. Tehát én felelek azért, hogy egy rendezvényen például a szabályismertetés megtörténjen, a kesztyűk kiválasztása szakszerű legyen, illetve minden megfeleljen az előírásoknak. Ha mindent rendben találok, akkor engedélyt adok az általam felügyelt címmérkőzésre az adott eseményen belül, jelen esetben az angol szövetségnek jeleztem Rijadban, hogy részemről semmi akadálya az IBO&WBA egyesített címmecsnek.

Nagyon fontos megjegyeznem, nekem nem az a dolgom, hogy a kákán is csomót keressek. Ha olyat látok, ami nem a szabályoknak megfelelően történik, akkor ezt természetesen jelzem, és megpróbálunk kompromisszumos megoldást találni a helyszínen, mert a legfőbb célunk az, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítsunk, hogy ringbe lépjen.

Hogy jött ez a felkérés az IBO részéről erre a gálára?

Éppen Rietbergben, Németországban tartózkodtam egy másik IBO eseményen, és ekkor kérdezett meg a szervezet főtitkára, hogy elvállalnám-e ezt az eseményt. Nekem négy hét alatt a harmadik nemzetközi rendezvényem volt így a rijádi, ami miatt kicsit sűrű lett az év vége, de természetesen igent mondtam rá, mert tudtam, ez komoly szakmai presztízzsel jár.

Óriási megtiszteltetés volt, hogy az IBO-nál dolgozó öt megfigyelő közül épp engem kértek fel erre a klasszisokat felvonultató eseményre. Egy kikötésem volt csupán, hogy december 24-re, karácsonyra érjek haza a családomhoz (mosolyog – a szerk.).

A korábbi WBA, WBO, IBF és IBO világbajnok, Anthony Joshua (Fotó: thedrum.com)

Mettől meddig volt Szaud-Arábiában és pontosan milyen feladatok vártak magára?

Rendkívül pörgős 30 órát töltöttem el ott, péntek hajnali négykor érkeztem meg a szállodába, ahol némi pihenőt követően megreggeliztem, majd 10.00-kor elindultam a hivatalos mérlegelésre. Ezt követően 14.30-kor volt egy szokásos, belsős megbeszélésünk, az úgynevezett rules meeting, a többi kollégával, ahol átmentünk minden egyes fontos ponton, magyarán mind a nyolc mérkőzést átbeszéltük. Ezekben mindig az a vicces, hogy az elején megegyezünk, hogy kb. egy óra alatt lezongorázzuk a dolgot, majd következik egy jó 2-2.5 órás megbeszélés, és ez most sem volt másképp. Pénteken még volt egy esti programunk 19.00 órától, ami a média részére megszervezett mérlegelés volt.

Szombaton reggel 8.00-8.30 körül indult a napom, ekkor az összes olyan hivatalos személynek, akinek a meccsek kapcsán akadt dolga, körülbelül kéttucatnyi ember számára, eligazítást tartottak a helyi szabályokkal kapcsolatban, majd mindenki megkapta az akkreditációját.

Ezután tartottam egy rövid megbeszélést a csapatomnak, hogy mint mindig, most is objektív mérkőzésvezetést és pontozást várok el mindenkitől. A versenyzők dolga a mérkőzés megnyerése és nem a pontozóké! Nekik csak azt és aszerint kell pontozniuk, amit a ringben látnak.

Ebéd után volt egy kis pihenőnk, majd ezt követően 16.30-kor elindultunk a Kingdom Arénába, minden csomagunkkal együtt, mert a meccsek után néhány kollégámmal hajnali 1.00-kor elindultunk a reptérre, hogy a 4.00-es gépet elérjük.

A korábbi WBC világbajnok, Deontay Wilder

A december 23.-i bokszolói névsor önmagában is sokat elárul az esemény nagyságáról, de meg tudna osztani további részleteket arról, mekkora gáláról is beszélhetünk?

Több mint 400 ember három hónapon keresztül dolgozott a helyszínen azon, hogy a Kingdom Arénát alkalmassá tegye erre az eseményre, azaz a hang- és fénytechnikát, az óriási kivetítőket, az öltözőket, stb. felépítse, kialakítsa.

Nem mellesleg a 15 000 fősre átalakított csarnokban a negyedév alatt felhúzott infrastruktúra elbontása mindössze egy hét alatt történik majd meg.

Az eseményen igazi sztárok is megjelentek, többek között Conor McGregor és Cristiano Ronaldo. Találkozott esetleg valamelyikőjükkel a szorító mellett?

Őszintén szólva én nem vagyok az a nagy selfie-s, de a két fenti sztár pont akkor érkezett meg, amikor elfoglaltam a helyemet. Mivel a lányom focizik és szereti a portugál klasszist, ezért integettem Ronaldónak, ő pedig mosolyogva visszaintegetett és jelzett, hogy készíthetek róla képet. Sajnos közös fényképezésre nem volt időm, mert a gála után egyből indultam a  reptérre.

Egyébként például Jake Paul-lal találkoztam, vele kivételesen készült közös kép is, mert mellettünk ült. De rajta kívül a ring mellett össze lehetett futni aktív vagy már visszavonult bokszolókkal, mint például Tyson Fury, Devin Haney, Amir Khan, Vasilij Lomachenko, Derek Chisora vagy Chris Eubank. És persze a helyi celebek is tiszteletüket tették, valamint az uralkodói család is képviseltette magát három fővel.

Cristiano Ronaldo is tiszteletét tette a gálán. MTI/EPA

A mérkőzések végével milyen egyéb feladatok vártak még magára?

Egy rövid jegyzőkönyvet kell készítenem, amiben meg kell írnom, volt-e valamilyen észrevételem. Valamint értékelnem kell a velem együttműködő bírok szorítón belüli és azon kívüli tevékenységét, mert az IBO-nál arra törekedünk, hogy a legjobb szakemberekkel dolgozzunk.

Mi volt a legjobb élménye a gálával kapcsolatban?

A legkellemesebb számomra az volt, amikor Dimitrii Bivol menedzsere, Vadim odajött hozzám, és megkérdezte, feltehetik-e az IBO badge-jét a bokszolója nadrágjára. Ez azért esett jól, mert a sportolók sokszor ódzkodnak ezek feltételéről, mert kell a hely a szponzoraiknak, meg erre amúgy is valamiért nehezen veszik rá magukat.

Erre itt ez a két világszervezetnél is bajnok srác, aki korábban a klasszis Saúl „Canelo” Álvarezt is legyőzte, benne van a súlycsoportoktól független világranglista Top 10-ében, és a menedzsere pedig oda jön hozzám egy ilyennel. Szóval ez tényleg jól esett.

Borítókép: Rácz Félix - (Fotó: Rácz Félix Facebook-oldala)

További tartalmak