Musorujsag
Élő Eredmények

Érezték a feladat fontosságát a magyar ökölvívók az olaszországi olimpiai kvalifikációs tornán

Érezték a feladat fontosságát a magyar ökölvívók az olaszországi olimpiai kvalifikációs tornán

MTI
A csapatból mindenki száz százalékon teljesített az ökölvívók magyar szempontból hétfőn kvótaszerzéssel zárult olaszországi olimpiai kvalifikációs tornáján Hamid Tangribergenov szövetségi kapitány szerint, aki ugyanakkor úgy fogalmazott, nagyon sok munkát kell még elvégezni a következő, egyben utolsó kvalifikációs viadalig.

Busto Arsizióban kilenc magyar lépett ringbe, közülük a 80 kilogrammosok súlycsoportjában négy sikeres meccsel a legjobb négy közé jutó Akilov Pylyp szerzett kvótát. Mellette Lakotár Hanna (54 kg) és Gémes Levente (71 kg) tudott mérkőzést nyerni, Szűcs Szabina (57 kg), Mezei Petra (50 kg), Szabó Petra (60 kg) és Nakota Veronika (75 kg), valamint Szaka István (51 kg) és Bernáth István (+92 kg) az első meccsén kikapott. Lakotár és Gémes a második összecsapása után búcsúzott.

„Több mint 110 ország szerepelt az első világkvalifikációs tornán Olaszországban, minden fontos nemzet ott volt ezen a jelentős eseményen” – kezdte értékelését a szövetségnek a kapitány, aki megemlítette, hogy voltak sérültjei is a magyar válogatottnak.

„A sorsolásunk nem volt a legkönnyebb, de a csapat mindent beleadott, száz százalékon teljesített mindenki, érezve a feladat fontosságát. A magyar bajnokságot követően igyekeztünk alaposan felkészülni erre a fontos eseményre versenyekkel, edzőtáborokkal.”

Ugyanakkor hozzátette: nagyon sok munka van még hátra a következő olimpiai kvalifikációs versenyig, dolgozni kell a hibákon. Ezeket nem részletezte, de jelezte, a thaiföldi viadalra igyekeznek a lehető legjobban felkészülni.

Akilov Pylyp a harmadik magyar ökölvívó, aki kvótát szerzett a párizsi játékokra. Előtte a tavalyi Európa Játékokon Kovács Richárd (63,5 kg) és Hámori Luca (66 kg) biztosította helyét az olimpián. A három kvalifikáció komoly sikernek számít, mivel legutóbb 2012-ben a londoni játékokon szerepelt három magyar bokszoló.

Hamid Tangribergenov kiemelte: a 80 kilogrammos súlycsoport nagyon erős, nincsenek könnyű ellenfelek, de Akilov Pylyp mind a négy mérkőzését egyhangú pontozással tudta megnyerni. Kitért Szakára is, aki jól bokszolt Eb-ezüstérmes brit ellenfele ellen és bár a pontozóknál 3:2-re alulmaradt, mindhárom menetben nagyon aktív volt és szerinte nem veszítette el ezt a mérkőzést.

A szövetségi kapitány beszélt Lakotár Hannáról is, mint mondta, ő egy nagyon bátor, magabiztos lány, bízik benne, hogy a következő kvalifikációs tornát még nagyobb sikerrel vívja meg és olimpiai kvótával zárja.

Az ökölvívóknak még május végén lesz lehetőségük a kvótaszerzésre a bangkoki kvalifikációs viadalon.

Borítókép: Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak