Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Az ukrán Uszik elvette Fury veretlenségét és megnyerte a címegyesítő bokszcsatát

Az ukrán Uszik elvette Fury veretlenségét és megnyerte a címegyesítő bokszcsatát

MTI
Az ukrán Olekszandr Uszik lett a profi boksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka, miután a magyar idő szerint vasárnap hajnali címegyesítő mérkőzésen pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban.

A 12 menet alapján három pontozó közül kettő látta jobbnak Uszikot (az egyik 114:113-ra, a másik 115:112-re), egy pedig Furynak (114:113) adta a győzelmet.

A beszámolók szerint a küzdelem első felében a WBC övét birtokló brit volt a jobb, aki komoly előnyre tett szert, a hetedik menetben a többi nagy szervezetnél – IBF, WBA, WBO – a világbajnoki címet őrző ukrán kifejezetten fáradtnak tűnt. A folytatásban azonban a 191 centi magas, 13 kilóval könnyebb Uszik fordított az ütközet irányán, a nyolcadik menetben eltörte a 206 centiméteres, 119 kilogrammal mérlegelt Fury orrát, a kilencedikben pedig leütötte riválisát, akit ekkor csak a gong mentett meg az idő előtti vereségtől. Fury a tizedik menetben magához tért, végül azonban megosztott pontozással Uszik nyert, s a WBC övét is elorozva lett a királykategória abszolút bajnoka.

epa11351902 Oleksandr Usyk of Ukraine (L) in action against Tyson Fury of Britain during the Undisputed Heavyweight Champion title bout in Riyadh, Saudi Arabia, 18 May 2024. EPA/ALI HAIDER

Hasonló tétért legutóbb több mint 24 évvel ezelőtt, 1999. november 13-án zajlott csata a szorítóban, akkor a WBC nehézsúlyú világbajnoka, a brit Lennox Lewis, illetve a WBA és az IBF övét birtokló amerikai Evander Holyfield feszült egymásnak Las Vegasban, a találkozó végén pedig előbbi bunyós kezét emelték a magasba.

A 35 éves Fury mérlegébe 34 győzelem és egy döntetlen mellé került be immár egy vereség is, míg a 37 esztendős Uszik 22. ringfellépésén is győztesként jutott túl. Anyagilag ugyanakkor Fury járt jobban: garantált díja 69 millió dollár volt, Usziké pedig 34 millió, de mindkettőjük bevétele még nőni fog a televíziós közvetítésekből befolyó pénzeknek köszönhetően.

Borítókép: epa11351900 Oleksandr Usyk of Ukraine (R) in action against Tyson Fury of Britain during the Undisputed Heavyweight Champion title bout in Riyadh, Saudi Arabia, 18 May 2024. EPA/ALI HAIDER

További tartalmak