×

Videón a magyarok négy érme az ifjúsági olimpia harmadik napjáról

Kedden újabb két arannyal, összesen négy éremmel gazdagodott a magyar küldöttség a Buenos Airesben rendezett ifjúsági olimpián: az úszó Késely Ajna és a kardvívó Pusztai Liza aranyat, Milák Kristóf egy ezüstöt, a cselgáncsozó Vég Zsombor pedig egy bronzérmet „tett be a közösbe”, de rajtuk kívül is nagyszerű teljesítményeknek örülhettünk. Íme a magyarok érmes szereplései és az összefoglaló a harmadik versenynapról!


Úszás: Késely Ajna a nap első úszófináléjában sokáig nagy harcban volt a mellette úszó argentin riválisával. Hiába volt a hazai közönség lelkes biztatása, a magyar úszó fokozatosan növelte előnyét, és végül közel 5 másodpercet vert a dél-amerikaira begyűjtve a magyarok hatodik Buenos Aires-i aranyérmét.

Milák Kristóf szerette volna harmadik aranyérmét begyűjteni a 100 méteres pillangóúszás fináléjában – ezzel rekorder lehetett volna a magyar ifi olimpikonok között. Végig harcban volt az elsőségért, de végül az orosz Minakov 38 századdal jobbnak bizonyult, így két elsőség után egy ezüstöt is szerzett.

Milák Kristóf (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Milák Kristóf (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


A harmadik magyar döntős, Ilyés Laura a pontszerző hatodik helyen zárt 200 háton. Zombori Gábor már kedden gondoskodott arról, hogy szerdán is legyen magyar döntős az uszodában, hiszen 50 méter háton a hatodik idővel került a döntőbe.

Vívás: Pusztai Lizát a női kardvívók első számú esélyesének tekintették. Ennek megfelelően győzte le algériai, majd bolgár ellenfelét. Az elődöntőben a koreai Lee ellen meg kellett küzdenie a továbbjutásért, de a végén 15-12-re nyert. A fináléban a mexikói Botello Cervantes kezdett jobban, de 6-6 után Liza elhúzott. Bár ellenfele egymás után három tiszta találattal szorosabbá tette a találkozót, végül a magyar kardvívó 15-9-re győzött és megszerezte a magyar küldöttség hetedik aranyérmét.

Pusztai Liza kardvívó az ifjúsági olimpián Buenos Airesben (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Pusztai Liza kardvívó az ifjúsági olimpián Buenos Airesben (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


Strandkézilabda: csapataink ismét két-két győzelmet gyűjtöttek be. Ezzel már mindkét gárda bejutott a középdöntőbe.

Strandröplabda: a Stréli-Hajós duó is megőrizte veretlenségét, és csoportját megnyerve a legjobb 16 között folytathatja.

Cselgáncs: Vég Zsombor - aki a megnyitón a magyar zászlót vitte - a negyeddöntőben csatlakozott a mezőnyhöz. A moldovai riválisát legyőzve került az elődöntőbe, ahol a végső győztes kazah Saudakas kerekedett felül. Zsombor a helyosztón a szlovén Pogorec legyőzésével szerezte meg a bronzérmet.

Vég Zsombor (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Vég Zsombor (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


Díjugratás: a lovas Jármy Vince az egyéni versenyre a nemzetközi csapatban melegített. A földrészek csapatversenyében Európa színeiben ezüstérmet szerzett, amit a szervezők az éremtáblán nem számolnak.

Tollaslabda: Sándorházi Vivien selejtezőcsoportja megnyerésével bejutott a legjobb nyolc mezőnyébe. Pápai Balázsnak viszont a harmadik vereségével befejeződött a torna.

Súlyemelés: Árva Cintia Andrea az 53 kg-os mezőnyben öt hibátlan gyakorlatot bemutatva a negyedik helyen fejezte be a versenyt.

Árva Cintia Andrea cselgáncsozó az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Árva Cintia Andrea súlyemelő az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


Torna: a lányok felemás korláton mutatták be gyakorlataikat: Bácskay Csenge ezen a szeren 10.433 pontot kapott, ezzel egyéni összetettben, az utolsó selejtező nap előtt 36.365 egységgel a tizenharmadik helyen áll. A fiúk, a korábbi két naptól eltérően ezúttal már csak egy szeren, korláton szerepeltek. Balázs Krisztián 13.400 pontot kapott gyakorlatára, amellyel az ötödik helyen végzett a mezőnyben, így bekerült a döntőbe. Egyéni összetettben egy helyet lépett előre, és 64.965 egységgel a tizedik. Szerdáról csütörtökre virradóra zárulnak a selejtezők, a lányok számára a gerendával, míg a fiúknak a nyújtó lesz az utolsó szer.

A magyar küldöttség az első napon 2 , a másodikon pedig 3 aranyat szerzett, így három versenynap után 7 arany- és 1-1 ezüst-, illetve bronzérmet jegyez a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Magyarország az éremtábla második helyén áll az oroszok (13, 2, 1) mögött. A jövő csütörtökig tartó viadalon 20 sportágban 79 magyar fiatal állt, illetve áll rajthoz. Az ifjúsági olimpián a 15-18 éves korosztályból több mint 4000 sportoló vesz részt.

Az ifjúsági olimpia harmadik napjának teljes összefoglalóját az alábbi lejátszóra kattintva tekintheti meg.