Lássuk Késely és Milák triplázását és a magyar kajakos aranyat!

Pénteken megismételte nagyszerű hétfői teljesítményét a magyar küldöttség az ifjúsági olimpián: három olimpiai bajnoki címet ünnepelhettünk. Késely Ajna és Milák Kritóf harmadik aranyát szerezte Buenos Airesben, és Rendessy Eszter is kimagaslott a kajakosok mezőnyéből. Alább a hatodik nap összefoglalója és videón a magyarok érmei!


Úszás: az úszóversenyek befejező napján két olimpiai bajnok klasszis úszónk, Késely Ajna és Milák Kristóf jutott a fináléba. Milák Kristóf a 100 méter gyors fináléját lemondta, mert igen közel volt a másik döntős számához, a 200 pillangóhoz. Amit ott láttunk, az őt igazolta: az első 100 méter megtétele után már az élen haladt, előnyét folyamatosan növelve egy másodperces előnnyel csapott be a célba, ezzel – 200 és 400 gyorson elért sikere után – megszerezte harmadik ifi olimpiai bajnoki címét.

Milák Kristóf az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) A történelmi arany Milák Kristóf nyakában az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


Milák után nem sokkal a kétszeres – 200 és 800 gyorson – aranyérmes Késely Ajna ugrott medencébe, és ő sem szeretett volna lemaradni Kristóftól. Nem is okozott csalódást, hiszen a 400 gyors minden fordulójánál az ő neve került fel elsőként az eredményjelző táblára. Végül több, mint egy testhossz előnnyel ért célba. Ezzel Kristófhoz hasonlóan Ajna is három aranyéremmel zárta az ifjúsági olimpiát. Késely Ajna és Milák Kristóf az első magyar sportolók, akik az ifjúsági olimpiák történetében háromszor is győzni tudtak.

Késely Ajna az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Késely Ajna harmadik győzelme után az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


Öttusa: a lányoknál Gulyás Michelle biztatóan vívott: 12 győzelme mellett 11 vereséget szenvedett. Az élen álló olasz Rinaudótól 32 ponttal lemaradva várja a szombati folytatást. A magyar csapatba az utolsó pillanatba bekerült Bőhm Csaba viszont gyengébben forgatta a pengét. Csupán 6 győzelmet gyűjtött be a 17 vereség ellenében. Ő vasárnap folytathatja a küzdelmeket.

Díjugratás: az ezüstérmes csapat tagja, Jármy Vince hibátlan lovaglást mutatva került be az egyéni verseny következő fordulójába.

Kajak-kenu: Megkezdték a Buenos Aires-i versenyzést kajakosaink és kenusaink is. A fektetett nyolcas rajzolatú pályán az elmúlt évi győri EYOF győztese, Rendessy Eszter kimagaslott a női kajakos mezőnyből. A legjobb időt érte el a rangsoroló futamban, majd az összes páros csatában a legkisebb különbségű győzelménél is öt másodperccel jobb időt mutatott a versenyóra, mint riválisainál. Fölényes előnnyel lett ifjúsági olimpiai bajnok.

Rendessy Eszter kajakos az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Az aranyérmes Rendessy Eszter kajakos az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


A kenus Pálla Balázs szorosabb csatákkal jutott el az elődöntőig, ahol előbb a kazah, majd a bronzversenyben cseh riválisa is jobbnak bizonyult. Balázs a negyedik helyen fejezte be a versenyt.

Tollaslabda: a „Zeta” elnevezésű vegyes csapatot erősítő Sándorházi Vivien a bronzmeccsig jutott, ám elveszítette azt, így negyedik lett.

Strandkézilabda: csapataink dicséretesen küzdöttek utolsó középdöntős találkozójukon. A lányok az eddig veretlen hollandokat győzték le 2-1 arányban, és bejutottak a szombati elődöntőbe, ahol a hazai pályán játszó Argentína lesz az ellenfelük.

A fiúk pénteken a továbbjutás reményében találkoztak házigazdákkal, de Penszki Gergely együttese két játszmában 31–20, 25–24-re kikapott, így az ötödik helyért játszhatott a thaiföldiekkel, akiket az első meccsen 27-20-ra, a másodikon 20-14-re legyőzött, így az ötödik helyen végeztek az ifjúsági olimpián.

A női strandkézilabda-válogatott az ijfúsági olimpián Buenos Airesben (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) A leány strandkézilabda-válogatott az ifjúsági olimpián Buenos Airesben (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)


Atlétika: az atlétikai stadionban négy futónk és három dobónk állt rajthoz pénteken. A súlylökő Fekete István új egyéni csúccsal (18.78) az 5. helyen végzett. A két kalapácsvető közül Doma Benedek a 4., Rajczi Bianka a 13. helyről várja a folytatást. A középtávfutó Apáti Bencének ezúttal elmaradt a híres hajrája 1500 méteren, ahol a 17. időt érte el. Urbán Zita a 2000 méteres akadályfutásban egyéni csúcsot ért el, ideje 6:49.52, ami a 9. helyre rangsorolta.

A két 100-as sprinter közül Takács Boglárka 12.08 másodperces ideje a 4. legjobb volt a mezőnyben. Illovszky Dominik nem tudta megismételni az elmúlt évi győri EYOF-on elért időeredményét, a 11.33-as idejével a 22. helyen zárt. Az atléták pár nap múlva ismételhetnek, így a két eredményük ismeretében alakul ki a végső sorrend. Apáti Bence és Urbán Zita nem saját számában, hanem a 4000 méteres mezei futásban kell, hogy másodszor bizonyítsanak.

Torna: Bácskay Csenge az egyéni összetett versenyen a 14. helyet szerezte meg.

A magyar küldöttség az első napon kettő, a másodikon három aranyat szerzett, a harmadikon négy érem jött össze, a szerda négy újabb aranyat hozott, míg csütörtökön egy aranynak örülhettünk.

Mivel a kardozó Pusztai Liza és Rabb Krisztián, a díjlovagló Jármy Vince, a tornász Balázs Krisztián és a sportlövő Pekler Zalán csapatban szerzett érmét nem veszik számításba a nemzetek közötti versenyben, Magyarország hat versenynap után 11 arany- és 1-1 ezüst-, illetve bronzéremmel az éremtáblázat második helyén áll az oroszok mögött.

A jövő csütörtökig tartó viadalon 20 sportágban 79 magyar fiatal állt, illetve áll rajthoz. Az ifjúsági olimpián a 15-18 éves korosztályból több mint 4000 sportoló vesz részt.