Musorujsag
Élő Eredmények

Csapás a NOB-nak: hivatalosan is visszalépett a rendezéstől Calgary

Csapás a NOB-nak: hivatalosan is visszalépett a rendezéstől Calgary

MTI
Calgary városi tanácsa hétfőn egyhangúlag megszavazta, hogy vonják vissza a 2026-as téli olimpia megrendezésére benyújtott pályázatukat.

A múlt keddi véleménynyilvánító népszavazáson a résztvevők 56,4 százaléka a kandidálás ellen voksolt, ezért számítani lehetett a városvezetés döntésére. A 15 tagú tanács már a népszavazás előtt, októberben is csak szűk többséggel szavazta meg a pályázati procedúra folytatását.

A nyugat-kanadai nagyváros 1988-ban házigazdája volt a téli játékoknak, kiszállása pedig újabb csapás a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára (NOB), miután így az eredetileg jelentkező hét helyszín közül csupán kettő, Stockholm és Milánó-Cortina d’Ampezzo maradt versenyben. Korábban Sion, Szapporo és Graz is visszalépett, Erzurumot pedig kizárta a NOB, amely júniusban a lausanne-i kongresszuson dönt a helyszínről.

Felvetődött Argentína jelentkezése is, november 1-jén a NOB jelezte, hogy Buenos Aires és a Tűzföldön található Ushuaia, a világ legdélebbi városa lenne az esetleges helyszín. A jelentkezés elfogadására a NOB tanulmányútja után kerülhet sor.

A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.

Borítókép: A brit Lizzy Yarnold a nők szkeletonversenyére edz a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Csúszóközpontban 2018. február 13-án. (Fotó: MTI/AP/Michael Sohn)

További tartalmak