Musorujsag
Élő Eredmények

Samaranch: Az olimpiai falu problémájának megoldása elsődleges feladat

Samaranch: Az olimpiai falu problémájának megoldása elsődleges feladat

m4sport.hu/O Jogo
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, Juan António Samaranch azzal számol, hogy a tokiói olimpia és paralimpia elhalasztása egy évvel sok és nehéz komplikációval járhat. Vasárnap arról beszélt, hogy a döntés után, hogy végül 2021-ben kerülnek megrendezésre az olimpiai játékok, az elsődleges feladata a szervezőbizottságnak, hogy megoldja, hol fognak lakni az olimpikonok.

A problémát az okozza, hogy az idei játékokra tervezett olimpiai falunak a lakásait mér értékesítették, a jövendő tulajdonosok már a nyár végén birtokba vehetik azokat. A korábbi elnök fia úgy gondolja, összefogásra van szükség ahhoz, hogy ezt a gondot megoldják.

Azt is megemlítette Samaranch, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re elhalasztott olimpiai más szempontból is nehézségekbe ütközik, mert jövőre sok fontos sportrendezvény lesz, így bonyolult feladat egy olyan időszakot találni a versenynaptárban, amely nem ütközik ezekkel.

Ugyanakkor egyéb források arról írnak, hogy már megszületett a döntés az új időpontról, csak a bejelentésre várunk. Amennyiben igazak az információk, akkor ugyanabban az időszakban rendezik, mint idén tették volna, július 23-a És augusztus 8 között.

A spanyol sportvezető azt is hozzátette, hogy 2022-re tolni még nehezebb lett volna, így nem tehetnek mást, mint „folytatjuk a munkát, optimisták maradunk és rendesen előkészítjük a nagy olimpiai játékokat 2021-re”.

Sokat kritizálták a szervezetet és elnökét, Thomas Bachot a döntés késleltetése miatt, de Samaranch védelmére kelt, hogy ezt kimondani hatalmas felelősség, mivel tudni lehetett, hogy a halasztás óriási veszteségekkel és nehézségekkel jár. Ugyanakkor belátta, „nem volt más lehetőség”.

„Amikor a helyzet rohamosan kezdett romlani, úgy döntöttünk, hogy egy négy hetes türelmi időt adunk magunknak, megfigyelni, mi történik, de hamar ráébredtünk, hogy ezzel mások egészségét kockáztathatjuk. A múlt héten a NOB meghozta a döntést, ahogyan arról is, hogy nem 2021 nyara előtt kerülnek megrendezésre a játékok” – mondta az alelnök.

A decemberben kirobbant koronavírus-járványnak eddig több mint 658 ezer embert fertőzött meg, 32 ezren az életüket vesztették a betegségbe. A friss adatok szerint 146 ezren gyógyultak meg.

Borítókép: epa08266093 Member and vice-president, Juan Antonio Samaranch Jr. from Spain attends the opening of the executive board meeting of the International Olympic Committee (IOC), at the Olympic House, in Lausanne, Switzerland, 03 March 2020. EPA/LAURENT GILLIERON

További tartalmak