Musorujsag
Élő Eredmények

Kulcsár Krisztián: a MOB minden területen előrelépett

Kulcsár Krisztián: a MOB minden területen előrelépett

MTI
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) minden területen előrelépett az elmúlt három évben Kulcsár Krisztián elnök szerint.

A napra pontosan három éve elnökké választott egykori vívó az M1 aktuális csatornának szombaton emlékeztetett rá: a sportolók eredményességének biztosítása mellett sok más dologgal is foglalkoznak.

„Van egy nyilvános, mindenki számára elérhető szervezeti stratégiánk a MOB hosszú távú céljairól, ennek az útján járunk” – fogalmazott a sportvezető. Kiemelte, szeretné azt gondolni, hogy sportszakmailag is előre léptek, ugyanakkor a tagsággal, a szövetségekkel, az állami sportirányítással, a médiával és a szponzorokkal való viszonyrendszerben, illetve a MOB nemzetközi kapcsolatrendszerében ígért általános javulást is sikerült megvalósítani.

„A sporteredményeket Tokió után lehet majd igazán remélni” – tette hozzá Kulcsár, aki szerint következetesen haladnak a meghatározott és a tagság által hosszas egyeztetés után elfogadott elvek mentén.

A mostani világjárványról, illetve a tokiói játékok jövő nyárra halasztásával kapcsolatban kijelentette, a krízishelyzetek fő jellemzője, hogy nem lehet rájuk számítani.

„Az 1972-es müncheni olimpia óta sok mindent megéltünk már, bojkottot, terrorcselekményt, rendkívüli szigort, zikavírust, de a tervünk mindig ugyanaz: megfontoltan, nyugodtan és körültekintően eljárni” – utalt az elmúlt évtizedek olimpiáira a 48 éves elnök. Meglátása szerint az egyéves halasztás miatt nem kell felülbírálni sem a MOB tokiói magyar sportolói létszámára (140-180 fő), sem a várt éremszámra (13) vonatkozó elképzeléseit.

„A kvalifikáció még nem zárult le, de várhatóan nem fog a rendszer drámaian megváltozni, csak kitolódtak a dátumok. A létszám esetében továbbra is nagyon bízunk a csapatsportágak közül a női vízilabda- és kézilabda-válogatott kijutásában, mert ezek jelentősen befolyásolják az utazó csapat nagyságát” – nyilatkozta Kulcsár Krisztián. A 13 medállal kapcsolatban kiemelte, ennek meghatározásakor „nem kristálygömbbe néztek”, hanem az elmúlt olimpiai ciklus világversenyein mutatott magyar teljesítményt átlagolták, ebből született meg az éremszám, amin egyelőre ugyancsak nem szükséges módosítani.

A MOB normál esetben négyévente esedékes tisztújításával kapcsolatban elmondta, az alapszabály világosan fogalmaz: mindig a nyári olimpiát követő tavasszal kell megtartani.

„Foglalkozunk mi is a kérdéssel, egyelőre azt tudom mondani, hogy 2021 tavaszán lett volna az elnökválasztás, ugyanakkor a tagság szándékát fogjuk figyelembe venni a kérdésben” – fogalmazott a mandátuma esetleges automatikus, egy évvel történő meghosszabbodásával kapcsolatban.

Borítókép: Budapest, 2018. január 22. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédet mond a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára és a március 9-én rajtoló téli paralimpiára utazó magyar csapat eskütétele előtt a budapesti MOM Kulturális Központban 2018. január 22-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

További tartalmak