Kétségesnek tartja az olimpia megrendezését a rangidős NOB-tag

Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint nem biztos, hogy az idén nyáron lesz olimpia Tokióban.

Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság székháza előtt Tokióban (Fotó: EPA/Franck Robichon) Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság székháza előtt Tokióban (Fotó: EPA/Franck Robichon)
A 78 éves sportdiplomata a BBC-nek nyilatkozva a szűnni nem akaró koronavírus-járvány miatt adott hangot kétségének, hogy a 2020-ban elhalasztott ötkarikás játékokat meg lehet-e rendezni alig hat hónap múlva a japán fővárosban.

Pound, aki 1987 óta tagja a NOB-nak, arról is beszélt, hogy szerinte a tokiói olimpiára készülő sportolókat előnyben kellene részesíteni a koronavírussal szembeni vakcinák beadásakor. Korábban Thomas Bach NOB-elnök azt mondta, javasolja a sportolóknak, hogy éljenek a védőoltással, mielőtt elutaznak a július 23-án kezdődő olimpiára, a NOB ugyanakkor ezt nem fogja kötelezővé tenni.

A július-augusztusi időpont tarthatóságát megkérdőjelező lépésként Szuga Josihide japán miniszterelnök Tokiót és a környező prefektúrákat érintően egy hónapra rendkívüli állapotot hirdetett csütörtökön, miután a fővárosban, negatív rekordot jelentően, egy nap alatt 2447 új vírusfertőzöttet regisztráltak - ötven százalékkal többet az előző napokhoz képest. A 126 millió lakosú országban a Covid-19-nek tulajdonított halálesetek száma meghaladja a 3500-at.