Tokióban tagadják, hogy az olimpia lemondásáról egyeztetnek

A japán kabinetfőnök-helyettes pénteken tagadta a The Times című brit napilap értesüléseit, melyek szerint az ázsiai országot kormányzó koalíció arról egyeztet, hogy milyen módon lehet a legkisebb presztízsveszteséggel kihátrálni a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári olimpia megrendezéséből.

olimpia epa08932908 (FILE) - Olympic rings with the Japanese national flag at the Japan Olympic Museum in Tokyo, Japan, 29 June 2020 (reissued 12 January 2021). According to Japanese media reports on 12 January 2021, Tokyo Organising Committee of the Olympic Games President Mori Yoshiro said a furher postponement of the Tokyo Olympic Games is impossible. According to recent surveys, almost 80 per cent of the population in Japan is in favor of another postponement or cancellation of the Games. EPA/FRANCK ROBICHON
A Times a koalíció egy meg nem nevezett, rangidős tagját idézve arról írt, a koronavírus-járvány miatt a kormányzat tagjai egyetértettek abban, hogy a játékok lebonyolítása "kudarcra van ítélve", Tokió pedig abban gondolkodik, hogy a következő szabad esztendőben, 2032-ben tartaná meg inkább az eseményt. A 2024-es olimpiát Párizs, a 2028-ast Los Angeles rendezheti.

"A fókuszban most az áll, hogy olyan megoldást találjunk a törlés bejelentésére, amely a legkisebb presztízsveszteséggel jár, ez ugyanis nyitva hagyná a lehetőségét egy későbbi rendezésnek" - idézte a Times a japán politikust, aki hozzátette, senki nem szeretné elsőként közölni, hogy az idén nem lesz olimpia, de abban már egyezség született, hogy "túlságosan nehéz lenne" megtartani. "Személy szerint azt gondolom, hogy nem lesz tokiói olimpia" - jelentette ki.

Szakaj Manabu kabinetfőnök-helyettes a Times-ban megjelentekre reagálva egy pénteki sajtótájékoztatón "teljes mértékben" tagadta, hogy ezek a "nem tényszerű" állítások igazak lennének.

"Természetesen figyelembe kell vennünk a külföldön kialakult helyzetet, és egy ponton majd dönteni kell arról, hogy valóban megtartjuk-e az eseményt, de addig is, a japán kormány mindent megtesz, amit meg kell tenni" - nyilatkozta Szakaj.

A tavalyról elhalasztott olimpia július 23-án, a paralimpia pedig augusztus 24-én kezdődne Tokióban.