Musorujsag
Élő Eredmények

Hat aranyérmet várnak a magyarok a tokiói olimpián

Hat aranyérmet várnak a magyarok a tokiói olimpián

MTI
Egy felmérés szerint a magyar lakosság hat aranyérmet vár a sportolóktól a tokiói olimpián.

A legtöbben, ötből négyen az úszástól várnak érmeket, de a válaszadók kétharmada a szintén hagyományosan jól szereplő kajak-kenu csapattól is legalább dobogós helyezésekre számít – ismertette országosan reprezentatív kutatásának eredményeit szerdán az Opinio piackutató applikáció. Eszerint mindössze a megkérdezettek négy százaléka olyan borúlátó, hogy egyetlen aranyéremre sem számít Tokióban. A rendezés biztonságával kapcsolatban megosztott a közvélemény, de a többség szerint az előírások betartása mellett alacsony kockázattal lebonyolítható a világesemény.

A felmérés szerint a 16-59 közötti korosztály közel kilencven százaléka hallott arról, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az ötkarikás játékok. A nőknek a 83 százaléka emlékezett a tokiói halasztásra, a férfiaknál 94 százalék volt az arány.

A vizsgált korosztályban átlagosan hat aranyéremre számítanak a magyar küldöttségtől, de 12 százalék akár 12-nél több magyar aranyat is el tud képzelni. A legpesszimistábbak 4 százaléknyian vannak, ők egyetlen aranyat sem jósolnak. A megkérdezettek 34 százaléka hat és tíz közé tette a második és harmadik helyek számát, de nem sokkal voltak kevesebben, akik 11-15 ezüst és bronzéremre tippeltek.

Ami a sportági megoszlást illeti, a válaszadók négyötöde az úszóktól vár érmeket, a képzeletbeli dobogó második fokán a kajak-kenusok állnak. Harmadik sportágként, 60 százalékkal a vízilabda áll. A víváshoz 43 százalék fűz érmes reményeket, a kézilabda pedig a válaszadók közel egyharmada szerint esélyes az éremszerzésre.

Az elemzők kíváncsiak voltak arra is, a magyar közvélemény mennyire tartja biztonságosnak az olimpia megrendezését. A válaszadók mindössze 7 százaléka gondolja minden szempontból kockázatmentesnek a seregszemle lebonyolítását, míg több mint egyharmaduk (41%) nagyon kockázatosnak véli a jelenlegi helyzetben egy ekkora rendezvény megtartását. A legtöbben, a 16-59-év közötti korosztály fele (52%) úgy látja, ha minden előírást szigorúan betartatnak a rendezők, az olimpia biztonságosan lebonyolítható.

A megkérdezetteknek csak 18 százaléka tervezi rendszeresen követni az eseményeket, de a férfiak közel fele (42%) és a nők több mint harmada (35%) legalább alkalmanként nézné majd a sportközvetítéseket. A válaszadók átlagosan egyharmada nem tervezi, hogy követné az olimpiát, míg 6 százalék csak a kedvenc sportágaiban fogja figyelni a fejleményeket.

Az olimpiát a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

További tartalmak