Kasza Róbert: Itt akartam visszavonulni, de visszanyertem a hitem

A budapesti öttusa-világbajnokságon egyéniben ötödik helyezett Kasza Róbert arra készült, hogy a versenyen bejelenti a visszavonulást, de a szombati versenynap után visszanyerte a hitét, így már a tokiói olimpiát tartja szem előtt.

Mint arról beszámoltunk, a magyar férfi csapat – Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence összeállításban – ezüstérmes lett a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság hagyományos versenyében. Egyéniben Kasza az ötödik, Marosi a 11., Demeter a 13., a döntő negyedik magyar résztvevője, Regős Gergely pedig a 31. helyen futott a célba.„Annyiszor leküldött a padlóra az élet, de mindig visszaálltam – nyilatkozta Kasza Róbert a verseny után az M4 Sportnak. – Nem tudom, miért öttusások még mindig, komolyan mondom. Esküszöm, be akartam itt jelenteni, hogy ennyi volt, mert a vívás után azt hittem, hogy tizenötödik leszek. De mindig visszanyerem az önmagamba vetett hitet. Annyi ember segített engem az életem folyamán mind szakmailag, mind orvosilag vagy a családom részéről, nem tehetem meg velük, hogy nem hajtom ki magamból a legjobbat. Az, hogy ez itthon sikerült, az egy áldás, ahogyan Szilágyi Áron mondta. Tudom, hogy nem nyertem kvótát, de saját magamat húztam ki megint a mocsárból két kézzel, most már célkeresztbe vettem Tokiót. Megmondom őszintén, nem akartam már elindulni ezen a versenyen, mert annyira nagy teher volt nekem hazai közönség előtt versenyezni úgy, hogy az Európa-bajnokságon nagyon gyenge voltam. Ez az ötödik hely megint visszaadta a reményt, hogy képes vagyok rá.”Kérdésre válaszolva Kasza elárulta, milyen tanulságot vont le a budapesti világbajnokságról. „Küzdünk, harapounk és soha nem adjuk fel. Azt erősítette meg bennem, hogy mindegy, hogy az ember öttusázik vagy az irodában dolgozik, bele kell halni, akkor van eredménye.”

„Mindent kiadtam magamból, mindenhol vettem a levegőt, nem tudtam úgy teljesíteni, ahogy szerettem volna – értékelt Marosi Ádám, aki az M4 Sport riporterétől tudta meg, hogy nem tizedik, hanem tizenegyedik helyen végzett. „A selejtezőben is kifutottam magam, nem tudok már rövid időn belül kétszer úgy teljesíteni, mint a fiatalabb öttusázók. Csalódott vagyok.”


Marosi hozzátette, ezúttal nem volt számára jó, hogy külön napon rendezték a vívást, mert a jól sikerült nyitószám után lehet, hogy jobban sikerült volna neki a többi. „A tegnapi lendület lehet, hogy kitartott volna a mai futásra. Elképesztő volt az elmúlt 24 órám, hazamentem és csak ezen a versenyen pörgött az agyam, Guy Ritchie-filmtől kezdve mindent néztem, hogy ne ezzel foglalkozzak. Amikor tíz éve Londonban vb-t nyertem, akkor is az ötödik helyről indultam, a londoni olimpián szintén az ötödik helyről indultam, azaz jók voltak az előjelek, de belül éreztem, hogy nagyon fáradt vagyok. Vívásban sikerült olyan állapotba rakni magam, amikor »jön a flow«, ez nem történik meg magától, ezért nagyon keményen küzdeni kell. Meg tudtam csinálni, nekem ez egy óriási élmény volt. A lovaglást nagyon sajnálom, mert úgy gondolom, hogy ennél többet tudok, a lövészetnél pedig kijött a fizikai fáradtság.”

A 35 éves öttusázó megemlítette, hogy túl későn tudta meg, hogy homokon rendezik meg a futást a budapesti vb-n. „Nem ezen múlt, de ha előbb tudjuk, akkor lehet, hogy másként készülök. Jó lett volna tudni, hogy hazai pályán mire lehet számítani.”


„Kihoztam magamból a maximumot, sajnos most fizikálisan ennyi volt bennem – fogalmazott Demeter Bence. – A lövészetnek örülök, mert ki tudtam javítani azokat a hibákat, amiket a selejtezőben elkövettem. Sajnálom, hogy a futásban most csak ennyi volt, többet kellett volna edzeni, de sajnos egy sérülés közbeszólt. Összességében elégedett vagyok ezzel a teljesítménnyel.”

Az MTI-nek nyilatkozó Regős Gergely, aki 31. lett, nem volt elégedett, ugyanakkor kiemelte, hogy számára a tapasztalatszerzés miatt sokat jelentett a verseny.

Martinek János szövetségi kapitány azzal kezdte értékelését, hogy szenzációs verseny volt a szombati, és Kasza előtt megemeli a kalapját. „Egészségi problémái miatt még mindig nem volt százszázalékos állapotban, mégis ötödik tudott lenni. Marosi a legidősebb versenyzőként is képes volt javítani legutóbbi, 2017-es vb-helyezésén. A selejtező a két idős versenyzőből, Kaszából és Marosiból sokat kivett. Demeter Bence szereplése a két bokaműtéte után tisztes helytállás. Regős nagyon fiatal, számára a tapasztalatszerzés volt a cél” – összegzett.