Kasza Róbert: Kaptam még egy évet a sorstól

Kasza Róbert próbál előnyt kovácsolni a tokiói olimpia elhalasztásából. A világ- és Európa-bajnok öttusázó „szintentartó” edzéseket végez és igyekszik mentálsan feltöltődni az olimpiáig hátra lévő „stresszes” egy évre.

Kasza Róbert a budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntőjében, a vívás versenyszámban a Kincsem Parkban 2019. szeptember 7-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)A 34. életévét április 5-én betöltött Kasza Róbert az M4 Sportnak elmondta, furcsa volt a kijárási korlátozások miatt a születésnapját a szülei nélkül ünnepelni, de a mostani helyzetben az a lényeg, hogy ő és a szűk környezetében mindenki egészséges.

Az öttusázó próbálja a kényszerszünetet vakációként felfogni, de közben azért edzésmunkát is végez. „Augusztusi-szeptember eleji időszaknak próbálom ezt megélni, amikor a gyerekeknek még nem kezdődik a bölcsőde-óvoda, nekem pedig az alapozás. Töltődök és szinten tartom magam. Délelőttönként bejárok az egyesülethez, amúgy itthon vagyok és túrom a földet a kertben, megcsinálom azt, amit majd ősszel szerettem volna.”

Kasza Róbert a budapesti öttusa világbajnokság férfi döntőjében 2019. szeptember 7-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Az ötkarikás kvótával még nem rendelkező sportoló úgy érzi, akár még a hasznára is válhat az olimpia jövő nyárra halasztása. „A versenyrutin megvan, a technikai számok eddig stabilak voltak, fizikailag meg karban tudja tartani magát az ember. Lehet, hogy a fiatalabb generációnak lesz rosszabb, mert ők meg a technikai számokban nem fogják tudni azt a ritmust, azt a lineáris fejlődési szakaszt biztosítani saját maguknak, amit mi, tapasztaltabbak már biztosítottunk. Aztán lehet, hogy ők meg fizikálisan ugranak nagyot, ezt nem lehet tudni.”

Kasza Róbert hozzátette, az olimpiai felkészülés utolsó éve mindig rendkívül stresszes, ezért próbál erőt meríteni a jelenlegi helyzetből. „Próbálom feltöltődésre kihasználni ezt az időt, hogy lelkileg felkészítsem magam. Megpróbálom ezt a rossz, kellemetlen szituációt a saját magam előnyére fordítani, és a következő versenyig kisimítani a ráncaimat és ráhangolódni a következő egy évre.”

Kasza Róbert a budapesti öttusa világbajnokság a férfi egyéni verseny selejtezőjének lövészet-futás számában a Kincsem Parkban 2019. szeptember 5-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)A KSI sportolója pozitívumként éli meg, hogy az olimpia elhalasztásával még egy évet bztosan kedvenc sportágával tölthet. „Csak augusztsig láttam az életemet, most kaptam még egy évet a sorstól, hogy öttusáhzatok, azt a hobbit gyakorolhatom, amit szeretek.”

Kasza Róbert a délelőtti tréningeken általában társakkal tud edzeni, az úszás és a lovaglás mellett azonban a vívást sem tudja gyakorolni. „Ha megtámadom az ellenfelemet, akkor másfél méternél közelebb kerülök, de előbb-utóbb azt is el kell kezdeni, még ha másfél vagy két méter távolságból is, mert a tempóérzék nagyon könnyen el tud kopni szerintem.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!