Musorujsag
Élő Eredmények

Martinek: Nem öttusázók, hanem elszánt gladiátorok lesznek a vb-n

m4sport.hu
Az öttusázók szövetségi kapitánya félti a csapat rangidőseit, ugyanakkor nagyon szurkol is nekik.
Marosi Ádám a budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntőjében, a lovaglás versenyszámban a Kincsem Parkban 2019. szeptember 7-én. MTI/Kovács Tamás

A magyar öttusázók számára mozgalmas időszak lett volna a mostani, hiszen a véghajrájához közeledne a felkészülés a májusi világbajnokságra, de az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt most ők is otthon, egyedül edzenek. Jelen pillanatban a kínai Hsziamenből a mexikói Cancúnba és őszre áthelyezett világbajnokság tartja a lelket bennük

„A tokiói nyári játékok jövőre halasztása után a legjobban Marosi Ádámot és Kasza Róbertet, a válogatott rangidőseit féltem, ugyanakkor leginkább nekik drukkolok. Kívánom, hogy ne fussanak ki az időből, legyen erejük az olimpiai kvóta megszerzéséhez” – mondta Martinek János, a felnőtt és junior férfiválogatott szövetségi kapitánya az SzPress Hírszolgálatnak.

A korábbi klasszis két olimpiai arannyal és négy világbajnoki címmel a háta mögött, 35 évesen zárta le a sportpályafutását, így pontosan tudja, milyen az, amikor a fiatalabbak elkezdik szorongatni az idősebb vetélytársaikat.

„Marosi jövőre már 36 éves lesz, Kasza betölti a harmincötödiket, ha az „ötkarikás” álmuk most beteljesületlen marad, nehezen hihető, hogy a sportág veteránjaiként a 2024-es párizsi olimpiáig masíroznának” – mondta Martinek.

A szakember elmondta, a nemzetközi szövetség a koronavírus járvány veszélyhelyzete miatt sorra törölte a 2020-as versenyeket, ugyanezt még nem tette meg az eredetileg májusra meghirdetett VB-vel, és remélhetőleg nem is fogja megtenni. Bízik benne, hogy az utolsó esély megmarad, és valamikor szeptember végén, vagy október elején sor kerülhet a vb-re.

„Nem nehéz megjósolni, hogy a hosszú kényszerszünet után kiéhezett tigrisekre emlékeztető öttusázók vonulnak majd be az arénába. Nem is öttusázók, hanem elszánt gladiátorok” – mondta Martinek, aki tisztában van vele, hogy a válogatott tagjai a korlátozások heteiben minden lehetséges módon és valamennyi hozzáférhető eszközt előkerítve folyamatosan azon vannak, hogy az eddig elvégzett munkájuk ne vesszen kárba. De azt is tudja, a terhelés így elérhető fokával, ugyanakkor nincs oka a derűlátásra

„Ha azt mondom, hogy az edzések intenzitása március elején a csúcson volt, akkor a mostaniból legfeljebb 40 százalékot lehet kihozni. Az érzés kezd elillanni a fiúkból, a „karanténsport” egy idő után unalmassá válhat, az úszáshiány pedig kritikussá”- mondta a szakember, aki a múlt héten már maga is annyira vágyott a mozgásra, hogy a válogatottak edzésén nyeregbe pattant.

Tisztában van vele, szeretett sportága mostanra amolyan „megtűrt esemény” lett az olimpián, de szerinte sokkal inkább foglalkoztatja a magyar öttusában tevékenykedőket az, hogy lesz-e világbajnokság az idén, ha igen, mit tudnak kihozni körülbelül két, teljes értékűnek mondható hónap munkájából, nem utolsósorban pedig a kvótaszerzés reménye, ami a jövő évi olimpiát tekintve létkérdés.

További tartalmak