Földházi Zsófia: Újra szól a hatlövetű

Földházi Zsófia úgy érzi, az olimpia elhalasztása és az öttusaszezon felfüggesztése jól jöhet neki az ötkarikás kvalifikáció szempontjából.

Földházi Zsófia a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női öttusaversenyének bónuszvívás számában. MTI Fotó: Kovács TamásA világ- és Európa-bajnok öttusázó a közmédiának elmondta, tavalyi sérülései miatt jól jött neki a plusz idő, hiszen egyelőre nincs meg az olimpiai kvalifikációja. „Nagyon vékony jégen táncoltam ahhoz, hogy sikerüljön a kvalifikáció, de most levegővételhez jutottam és újra szól a hatlövetű. Nagyon örülök annak, hogy van időm összeszedni magam és van ideje a testemnek felkészülni erre.”

A 26 éves sportoló hozzátette, már-már kezdett lemondani az olimpiai kvalifikációról, a halasztás ugyanakkor lehetőség számára, hogy az új időpontban sorra kerülő pontszerző versenyekig teljesen felépüljön és jobb állapotban álljon rajthoz. „Remélem, hogy ez a pihenő annak jegyében fog telni, hogy van időm utolérni a mezőnyt, a világot és magamat. Fellélegezve ülök itthon és próbálok tenni annak érdekében, hogy ezt a hátrányt előnnyé kovácsoljam.”

Földházi úgy véli, a kényszerszünet fel fogja borítani az erőviszonyokat az öttusában, a döntő pedig nem a fizikai, hanem a lelki tényező lesz. „Pszichésen fognak a legnehezebb dolgok jelentkezni a versenyzőknél. Nem arról fog szólni a következő év, hogy ki mennyire tudott dolgozni, hanem hogy hogyan tudta átvészelni belül.”

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) májusban teszi közzé az olimpiai kvalifikációs sorozat hátralévő részének módosított rendszerét, amelyről Földházi Zsófia sem tud egyelőre semmit, ez pedig nagyon megnehezíti a felkészülést. „Én nagyon szívesen dolgozom, de szeretném látni a célokat.”

Az interjúért kattintson a lejátszóra!


Az insidethegames.biz híre szerint a UIPM vezetői előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, mellyel reményeik szerint még ezen a héten mindenben megállapodnak, így májusban már publikus lesz, hogyan és mikor lehet majd megszerezni a még szabad kvótákat a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára.

A sportágban eddig a helyek közel 64 százaléka talált gazdára a tavalyi világbajnokságon, a világkupa-döntőben és a kontinensviadalokon. Az eredeti kiírás szerint az idei világbajnokságon és a világranglista alapján osztották volna ki a fennmaradt kvóták túlnyomó többségét.

A koronavírus-járvány miatt ugyanakkor a vb-t előbb a kínai Hsziamenből a mexikói Cancúnba helyezték át, majd a versenyt tavaszról őszre, bizonytalan időpontra halasztották. A ranglistapontokat adó világkupák közül csak a februári kairói versenyt tudták megrendezni, a többit – Szófiában, Budapesten, illetve a döntőt Szöulban – március végén törölték.

A UIPM most azt ígéri, hogy a módosított kvalifikációs rendszer ismertetését követően a lehető leghamarabb véglegesíti a versenyek időpontjait is.