Musorujsag
Élő Eredmények
 

Kasza Róbert megint dobogóra állhatott a szófiai öttusa-vk-n

Kasza Róbert megint dobogóra állhatott a szófiai öttusa-vk-n

MTI
Múlt heti ezüstje után bronzérmet nyert vasárnap Kasza Róbert az öttusázók második szófiai világkupa-állomásán. Kardos Bence negyedik, Bereczki Richárd nyolcadik, Demeter Bence pedig kilencedik lett.

A pénteki selejtezőből, amelyben három csoportban 93 induló versenyzett, mind a négy magyar bejutott a 36-os döntőbe.

Vasárnap reggel az úszásban a várakozásnak megfelelően Kardos volt a legjobb magyar, aki a negyedik időt érte el a 200 méteres távon, majd a páston a papírformának megfelelően Kasza bizonyult a legeredményesebbnek, 24 győzelemmel harmadikként zárt vívásban. A sáros lovaspályán Kasza, Demeter és Kardos sem vesztett pontot, Bereczki pedig csak hetet.

A lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásnak Kasza a harmadik, Demeter a hetedik, Kardos a 13., Bereczki pedig a 15. helyről vágott neki. A múlt szombaton ugyanitt ezüstérmes Kasza végéig a harmadik helyen futott az esőtől rendkívül felázott pályán, melyen többen elcsúsztak a kanyarokban. Az első két helyért a brit Joseph Choong és a fehérorosz Ilja Palazkov küzdött, végül előbbi nyert. Kasza mögé felzárkózott nagyszerű kombinált számmal Kardos, nem sokkal később ért célba a lövészetes futásban szintén remeklő Bereczki, majd Demeter következett.

A magyar férfiak közül utóbbinak van kvótája az olimpiára, a most nem indult Marosi Ádám a közvetlen élcsoportban áll az olimpiai kvalifikációs rangsorban és a többi magyar is javított helyzetén.

„Iszonyatosan fáradt vagyok, fizikailag és mentálisan is sokat kivett belőlem ez a nap! Embert próbáló viszonyok között, hidegben, sárban dagonyázva teljesítettük az utolsó számot. A körülményeket jól példázza, hogy ugyanannyit hoztam ki a futásból most, mint a selejtezőben lazán futva. Hálát adtam az égnek, hogy véget ért ez a szenvedés, nagy feszültség szabadult fel bennem” – ecsetelte a körülményeket az MTI-nek Kasza, aki úgy számol, hogy a szófiai ezüst- és bronzérmével megszerezte a jogot a májusi, székesfehérvári világkupa-döntőben való szereplésre. „Az olimpiai kvalifikáció miatt nagyon fontos volt a vk-döntőbe kerülés, mert az a viadal másfélszeres szorzóval számít bele az olimpiai pontversenybe” – mondta a KSI versenyzője.

„Ötéves kapitányi pályafutásom alatt most fordult elő először, hogy mind a négy döntős versenyzőnk az első tízben, pontosabban az első kilencben végzett. Az én versenyzői pályafutásom jutott az eszembe, akkor volt többször is olyan, hogy minden magyar az élmezőnyben fejezte be a versenyt” – kezdte értékelését az MTI-nek Martinek János, a férfiak kapitánya, majd a részletes elemzéskor arról beszélt, hogy a „lassú uszodában” mindenki hozta, amit tud.

Hozzátette: a páston Kasza volt a legkiegyensúlyozottabb, a többiek a vívás során visszaestek, ebből az állapotból Demeter Bence szedte össze magát a legjobban. A lovaspályán mindenki jól teljesített, csupán Bereczkinek volt egy akadályverése. A záró kombinált számban a futás mindenkinek jól sikerült, a lövészettel adódtak problémák.

A szombati női versenyt Gulyás Michelle nyerte. A magyarok közül egyelőre Kovács Sarolta szerzett már tokiói kvótát.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
férfi döntő:

1. Joseph Choong (brit) 1435 pont
2. Ilja Palazkov (fehérorosz) 1427
3. Kasza Róbert 1419
4. Kardos Bence 1416
….8. Bereczki Richárd 1409
9. Demeter Bence 1404

Március végén Budapesten indult újra a világkupa, amely bő egy éve a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A magyarországi verseny után a mostanit megelőzően már a múlt héten is rendeztek egy szófiai vk-t, és a sorozat a székesfehérvári döntővel zárul május 13. és 16. között. A világkupákon szerzett pontok beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs rangsorba.

További tartalmak