Musorujsag
Élő Eredmények

Gulyás Michelle bronzérmes a világkupa székesfehérvári döntőjében

Gulyás Michelle bronzérmes a világkupa székesfehérvári döntőjében

MTI
Gulyás Michelle bronzérmet szerzett az öttusázók világkupa-sorozatának székesfehérvári döntőjében. Győzött a brit Kate French, másodikként pedig a német Annika Schleu végzett.

A fináléban a vk-állomásokon elért eredmények alapján lehetett elindulni, a 36 résztvevő számára nem rendeztek selejtezőt, ugyanakkor a döntőt az olimpiai lebonyolításnak megfelelően két részre bontották. A körvívást csütörtökön rendezték, a verseny többi részére pedig pénteken került sor.

Gulyás, aki április közepén megnyerte a második szófiai vk-fordulót, már a vívásban is jól szerepelt, 21 ellenfelét legyőzte, majd a pénteki folytatásban a 200 méteres úszásban az ötödik időt érte el. Lovaglásban csak egy akadályverése volt, így a lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futásnak harmadikként, de a második French-csel együtt vágott neki. Változatos küzdelem alakult ki, az éllovas egyiptomi Amira Kandilt mindketten megelőzték, a hajrában pedig még Schleu Gulyás elé került, aki azonban így is újabb nagy lépést tett az olimpiai kvótaszerzés felé.

„Minden számmal elégedett vagyok, csupán a lövészet miatt van bennem egy kis hiányérzet, ugyanis valami gond volt a pisztolyommal – mondta az MTI-nek. – A futásban erőt adott a szurkolótábor, a kerítésen kívülről sokan drukkoltak nekem. Kiadtam magamból a maximumot. Nagyon boldog vagyok a bronzérem mellett olimpiai pluszpontok miatt is.”

Guzi Blanka a 21., Alekszejev Tamara pedig a 35. helyen végzett. Előbbi gyengébb vívás után kapaszkodott előre, Alekszejev pedig vívásban is elmaradt a tőle megszokott szinttől, lovaglása pedig több kitörés miatt nulla ponttal zárult.

„Ki merem jelenteni, hogy ezzel a bronzéremmel megvan Gulyás Michelle olimpiai kvótája, és ha a végén több kvótás közül nekem kell majd döntenem, egyre stabilabbnak tűnik a tokiói helye” – kezdte Kállai Ákos szövetségi kapitány az értékelést az MTI-nek, majd azzal folytatta, hogy az UTE junior korú versenyzője úgy lett harmadik, hogy fegyverhiba miatt sok időt töltött a lőállásban. A kapitány szerint jó lövészettel, amire egyébként képes, aranyérmes lehetett volna.

„Erős mezőnyben, taktikus, érett versenyzést mutatott be Michelle. Az idényben ő szerepelt a legkiegyensúlyozottabban a lányok közül” – összegzett, majd Guzi Blankáról szólva kiemelte jó úszását, lovaglását és futását, amivel előrelépett, bár nem lőtt jól.

„Blanka gyengén vívott, ebben a számban van a legnagyobb lemaradása, és bár fejlődik, ez még kevés. Összességében azonban tisztes versenyt produkált. A rutinos Alekszejev Tamara minden számban kereste magát a versenyen, a lovaglás pedig megpecsételte a sorsát. Az eddigi versenyek során feljövő ágban volt, kvótás helyen állt, ezzel a produkcióval azonban alaposan visszaesett” – értékelt a kapitány.

Eredmények, női verseny:
1. Kate French (brit) 1384 pont
2. Annika Schleu (német) 1378
3. Gulyás Michelle 1376 (vívás: 21 győzelem/14 vereség/228 pont, úszás: 2:13.20 perc/284 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 12:09.50 perc/571 pont)
…21. Guzi Blanka 1322 (11/24/166, 2:19.09/272, 292, 11:48.02/592)
…35. Alekszejev Tamara 1041 (19/16/216, 2:20.98/269, 0, 12:24.07/556)

A székesfehérvári versenyen szombaton a férfiak versenyét rendezik meg úgy, hogy a körvíváson csütörtökön már ők is túlestek. A vk-döntő vasárnap a vegyes váltóval zárul. A viadalon 1,5-ös szorzóval lehet pontokat kapni a helyezésekért az olimpiai ranglistára.

A magyarok közül egyelőre Kovács Sarolta és Demeter Bence rendelkezik kvótával. Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női mezőnyt pedig majd az olimpiai kvalifikációs ranglistáról töltik fel. A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.

A vk-döntő után a világbajnokságra – melyen közvetlen kvótát is osztanak – Kairóban kerül sor június 8-tól 14-ig.

Borítókép: Gulyás Michelle (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak