Musorujsag
Élő Eredmények

Akadályverseny lehet a lovaglás helyett az öttusa ötödik versenyszáma

Akadályverseny lehet a lovaglás helyett az öttusa ötödik versenyszáma

mti
Kétféle akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel öttusában – döntött a nemzetközi sportági szövetség (UIPM).

A szervezet végrehajtó bizottsága a múlt heti világkupaverseny után Budapesten ülésezett, és hétfőn este hozta nyilvánosságra a határozatát. Az UIPM közleménye emlékeztet rá, hogy több mint hatvan javaslat érkezett. A tervek szerint a tesztelés a júniusi, ankarai világkupa után már meg is kezdődik.

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra azt a döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban.

A bejelentést követően nemzetközi tiltakozás indult, több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai, olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott „abszurd döntést”. Ezt követően ugyancsak itthon korábbi és jelenleg is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, színészek, más sportágak képviselői kiálltak a lovas szám mellett, és kiáltványt fogalmaztak meg Thomas Bach NOB-elnöknek címezve. Ebben jelezték, hogy a határozatot a nyilvánosság kizárásával, az öttusázótársadalom véleményének megkérdezése nélkül hozta meg a vezetőség, amely arra hivatkozott, hogy a NOB ragaszkodott ehhez a változtatáshoz annak fejében, hogy a sportág továbbra is az olimpia programján maradjon. Egyúttal arra kérték Bachot, hogy hatáskörénél fogva lépjen fel a döntés ellen, „amely nyilvánvalóan káros és ártalmas nemcsak az öttusasportra, hanem az olimpiai játékok presztízsére nézve is”.

Később a magyar szövetség – miután tájékoztatta a tagszervezeteit, továbbá a sportvezetőket és a versenyzőket a kialakult helyzetről, a végrehajtó bizottság döntéséhez vezető okokról – nyilatkozatot adott ki. Ebben a többi között kérte, hogy a UIPM vizsgálja meg újra annak lehetőségét, hogy a lovaglás a 2024-es olimpia után, 2028-ban is szerepeljen az öttusaprogramban.

Ezt követően az összes brit és magyar, még élő olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek – összesen negyvenhatan – fordultak levélben a NOB elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Ennek ellenére a UIPM közgyűlése november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát, mely szerint a lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a 2028-as Los Angeles-i játékokra vonatkozóan.

A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.

A UIPM-nek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A hétfői döntés után most tesztelési időszak következik, a UIPM közgyűlése novemberben foglal állást. Az ötkarikás programba kedvező NOB-döntéssel jövőre kerülhet vissza a sportág.

A UIPM legfrissebb közlését megelőzően a brit hírügynökség arról számolt be, hogy a versenyzők ismételten tiltakozásukat fejezték ki a lovaglás kivételét illetően, jelezték, hogy ők „nem játszottak főszerepet” az új, ötödik sportágra vonatkozó konzultációs folyamatban, mint ahogy azt a NOB elvárta volna. Az ötkarikás testületet arról is tájékoztatták, hogy a lovaglás kivételének megakadályozására létrejött csoport – a Pentathlon United – felmérése szerint a versenyzők 95 százaléka nem elégedett a nemzetközi szövetség korábbi döntésével.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak a versenyek –, de a sportágak sosem cserélődtek.

Borítókép: Gulyás Michelle (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak