Musorujsag
Élő Eredmények

Magyarok az élmezőnyben az öttusázók albenai döntőjében

Magyarok az élmezőnyben az öttusázók albenai döntőjében

mti
A nőknél Guzi Blanka a negyedik, a férfiaknál Szép Balázs a negyedik, Bereczki Richárd a hetedik, Regős Gergely pedig a kilencedik helyen végzett az öttusázók idei harmadik világkupaversenyén, Albenában.

A nőknél további két magyar jutott be a 18-as döntőbe, Simon Sarolta 12., Réti Kamilla 16. lett.

A bulgáriai viadalon a 49 fős mezőny a keddi selejtezőben két csoportban küzdött, mindegyikből az első 15, illetve pontszám alapján további hat öttusázó jutott tovább. Köztük volt a négy magyar, Guzi, Réti és Simon, valamint Erdős Rita is, utóbbi aztán a csütörtöki elődöntőben fejezte be a szereplését. Szerdán következett a körvívás, melynek eredménye az elődöntőben és a fináléban is meghatározó volt.

Innentől már az új rendszernek megfelelően másfél-két órás blokkokban zajlott a verseny, a szombati fináléra 18-an maradtak.

A tavaly egyéniben Eb-ezüstérmes Guzi Blanka, aki a saját korábbi eredményeihez képest szerdán nagyon eredményesen vívott, 20 győzelmet aratott és 15 vereséget szenvedett el, a szombati döntőben egy verőhibával ment végig a lovaspályán egy nem túl megbízható lóval, ezzel stabilizálta helyzetét a mezőny közepén. A bónuszvívásban nem tudta növelni pontjai számát, majd a 200 métert 2:18.99 perc alatt úszta le, így a 10. helyen állt a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás rajtjánál, hátránya 11 másodperc volt a dobogós pozíciótól. A kombinált számban közel állt ahhoz, hogy az első három közé kerüljön, de a lövészetei kissé lassúak voltak, emiatt meg kellett elégednie a negyedik hellyel, ami így is a legjobb vk-eredménye, mert előzőleg a 18.-nál nem végzett előrébb. A kombinált számban 11:53.10 perccel a hetedik időt érte el.

„Egy kicsit csalódott vagyok, elsősorban a lövészetem miatt, úgy jöttem ide, hogy nagyon gyönge voltam, az, hogy döntőbe jutottam, sikerként volt elkönyvelve – utalt Guzi arra, hogy a két héttel ezelőtti, budapesti vk-forduló után megbetegedett, illetve azóta fájt a dereka, háta, mert a hazai döntőben leesett a lóról. – Az meg, hogy így vívtam, tényleg maga a csoda volt már, de a mai nap meg úgy keltem fel, hogy a dobogóra azért fel szeretnék futni. A lövészetemen múlott, mert ha azt hozom, amit abban tudok, akkor a dobogóra, szerintem nem kérdés, hogy fel tudok állni.”

Simon Sarolta vívott a magyarok közül a legjobban 22 győzelemmel és 13 vereséggel, ráadásul ehhez két sikeres asszóval még négy pontot hozzá tudott tenni a bónuszban is, az úszásban viszont visszaesett, így hiába ment előzőleg ő is egy hibával végig a lovaspályán, a kombinált számnak 12.-ként vághatott neki, és onnan nem tudott már előrelépni.

Réti Kamilla 16 asszót nyert a körvívásban, majd három verőhibával teljesítette a lovaspályát, és az úszásban sem tudott javítani helyzetén. A lövészetes futást a 17-es rajtszámmal kezdte, és egyet tudott előrelépni. Bár volt benne hiányérzet, a döntőbe jutásnak azért örült.

Kállai Ákos szövetségi kapitány egyértelműen pozitívan értékelte Guzi Blanka teljesítményét, különös tekintettel arra, hogy betegség után és derékfájással érkezett a bulgáriai versenyre, a másik két magyar döntős esetében pedig a finálé kiharcolását emelte ki.

„Önmagában az, hogy ezt így végigcsinálta, az egy dobogós hellyel felér” – mondta a fájdalomcsillapítóval versenyző Guzi Blankát méltatva, majd a vívását külön kiemelte. „Alapvetően látszik az a munka, ami benne van, ki is jön, amit pedig itt csinált, az önmagában sikerként könyvelhető el. Nehéz lóval ment egy jó lovaspályát, majd egy legyengült szervezettel kibírta a nagy terhelést. A teljesítménye nagyon extra.”

A férfiaknál az 57 fős mezőny a szerdai selejtezőben két csoportban küzdött, mindegyikből az első 15, illetve pontszám alapján további hat öttusázó jutott tovább. A kvalifikáció mind a négy magyar indulónak sikerült, de aztán a pénteki elődöntőből Tamás József már nem lépett tovább. A kettő között rendezték a körvívást, melynek eredménye az elődöntőben, illetve a döntőben is kiindulópont volt. A szombati fináléra 18-an maradtak.

Az ideális körülmények között, kellemes időben rendezett versengésben a magyarok közül Szép Balázs szerepelt a legjobban, aki 18 győzelem mellé 17 vereséget szedett össze a vívásban, majd a szombati folytatásban hibátlanul lovagolt a fekete-tengeri üdülőközpont egyik parkjában kialakított pályán. A bónuszvívásban nem tudott plusz pontokat szerezni, a 200 méteres úszása 2:06 percen kívüli idővel valamivel gyengébbre sikeredett, mint amit várt magától, de így is a nyolcadik helyen állt a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás rajtjánál. Hátránya 31 másodperc volt az akkor bronzérmes pozícióban álló, Tokióban olimpiai bajnok brit Joseph Choonggal szemben, mégis volt esélye arra, hogy akár dobogós legyen. Két lövészete nagyon jól sikerült, és remek tempóban futott, akadt azonban olyan sorozata is, amelyben pár másodperccel többet töltött az állásban, emiatt végül harminc-negyven méterrel a végül harmadikként záró egyiptomi Mohamad Saban mögött ért célba.

„Küzdős verseny volt, nehezen indult a vívás, de a végére kicsit összeszedtem magam. Az elődöntőben az volt a cél, hogy bejussak a döntőbe, ami aztán, nagyon jól indult, hibátlanul lovagoltam, összhangba kerültem a lóval, ez egy löketet adott. Sajnos a bónuszvívásban nem adtam tust, és az úszásom sem volt az igazi, a kombinált szám viszont egész jól sikerült” – összegzett Szép Balázs, aki Kairóban bronzérmes, Budapesten pedig 13. volt.

Bereczki 16/19-es vívással „alapozott”, a lovaspályán két verőhibája volt, a bónuszvívásban viszont ritkán látható bravúrt hajtott végre azzal, hogy nyolc ellenfelét legyőzte, ezzel 16 pluszpontot szerzett. Az egész mezőny harmadik legjobb úszóeredményével, 2:02.56-tal kilencedik volt a kombinált szám rajtjánál, végül a hetedik pozícióba küzdötte fel magát.

Regős vívott a legjobban a magyarok közül 19/16-tal, de három verőhibája volt a lovaglásban, nem szerzett pluszpontot a páston, 2:04.79-et úszott, és a 11. pozícióból rajtolt a lövészetes futásnál, majd kilencedikként fejezte be a versenyt. A kombinált számban Szép a harmadik, Bereczki az ötödik Regős pedig a nyolcadik legjobb eredményt érte el.

„A mezőny élén zártak mindhárman, mert a döntő már nem 36 fős, hanem 18 és annak is az első felében voltak. Azt gondolom, hogy ez egy abszolút jó eredmény, bízom abban, hogy továbbra is ilyen jók leszünk – értékelt Martinek János szövetségi kapitány. – Az látszik, hogy a többiek is kezdik megszokni ezt az új rendszert, tehát egyre nehezebb lesz odakerülni, és vannak olyanok, akik még meg se jelentek versenyen. Mi nagyon jól teljesítünk kezdenek beérni a fiatalok, a versenyzésekkel egyre több rutinra tesznek szert, és remélem, majd a világversenyeken is megmutatkozik, mennyire erősek a magyarok.”

férfi döntő:
1. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1537 pont
2. Joseph Choong (brit) 1501
3. Mohamad Saban (egyiptomi) 1500
4. Szép Balázs 1495
…7. Bereczki Richárd 1487
…9. Regős Gergely 1459

női döntő:
1. Ieva Serapinaite (litván) 1402 pont
2. Veronika Novotna (cseh) 1394
3. Ilke Özyüksel (török) 1385
4. Guzi Blanka 1378
…12. Simon Sarolta 1348
…17. Réti Kamilla 1328

A vk vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Borítókép: Guzi Blanka (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

„Ez nem egy olyan döntés, mint amikor összehozták a futást a lövészettel” – Marosi Ádám a tervezett új öttusaszámról
Egyelőre keveset tudnak a magyar öttusázók, illetve a szövetségi kapitányok arról, hogyan is képzeli a nemzetközi szövetség (UIPM) a lovaglás helyére tervezett új szám - az akadályverseny vagy akadályfutás - beépítését, melynek tesztszakaszát a végrehajtó bizottság budapesti ülése után, hétfőn este jelentette be a szervezet.
Öttusa