Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több mint százan tesztelték az öttusa tervezett új számát

Több mint százan tesztelték az öttusa tervezett új számát

MTI
Öt kontinens 19 országának több mint száz sportolója tesztelte az öttusalovaglás helyére szánt akadályversenyt Ankarában.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) tájékoztatása szerint a világkupadöntő után, hétfőn és kedden rendezett eseményen junior korú és felnőtt, női és férfi akadályversenyzők és öttusázók próbálták ki a pályát, melyet a Nemzetközi Akadályversenysport Szövetség (FISO), a Tokyo Broadcasting System Television (TBS) – a Ninja Warriors tulajdonosa -, illetve a Spartan Race szakemberei közösen állítottak össze.

Gallai István, a hazai öttusaszövetség főtitkára az MTI érdeklődésére a helyszínről elmondta, hogy menet közben is alakult a pálya, volt olyan akadály, amelyet kivettek, mert a cél az, hogy az öttusázók számára megfelelő versenyformát alakítsanak ki. Azt is megemlítette, hogy a japán közreműködők egyikével beszélve egyértelművé vált, hogy a Ninja Warriors részéről örülnének, ha valamilyen hasonló akadályverseny bekerülne az olimpia műsorába, akár az öttusa részeként is.

A tesztelésen hétfőn gyakorlásra nyílt lehetőség, majd kedden minden nevező kétszer mehetett végig a pályán és a jobb idő számított, ezután jöttek az érmeket eldöntő futamok. A versenyzők párosával teljesítették a feladatot.

Klaus Schormann elnök – a UIPM közleményében – úgy értékelt, hogy nem egyszerűen az egyik szám egy másikra cseréléséről van szó, szerinte az akadályverseny révén az öttusa tv-barát multisportággá válik, amely a fiatalok és a kereskedelmi partnerek számára vonzóbb lesz.

Az akadálypályát a leggyorsabbak fél perc körül, vagy azon belüli idővel teljesítették.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség május elején jelentette be, hogy akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel öttusában.

A szervezet végrehajtó bizottsága tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra döntését, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. A UIPM közgyűlése a sportágon belüli nemzetközi tiltakozás ellenére november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát.

A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.

A UIPM-nek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A tesztelési időszak most folytatódik majd, a UIPM közgyűlése novemberben foglal véglegesen állást. Az ötkarikás programba kedvező NOB-döntéssel jövőre kerülhet vissza a sportág.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, másfél-két órás blokkokban zajlanak a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek. A magyarok eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzérmet nyertek ebben a sortágban olimpiákon.

Borítókép: Budapest, 2022. április 30. A francia Alexandre Henrard lő a férfi döntő kombinált számában az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. április 30-án. MTI/Kovács Anikó

További tartalmak