Musorujsag
Élő Eredmények

A férfiaknál Gáll András nyerte a fedett pályás öttusa idénynyitót

A férfiaknál Gáll András nyerte a fedett pályás öttusa idénynyitót

MTI
Gáll András nyerte a férfiak versenyét a Peridot fedett pályás nyílt magyar bajnokságon, az öttusázók hagyományos budapesti idénynyitóján.

A második helyen a francia Léo Bories, a harmadikon pedig a német Pele Uibel végzett. A magyar bajnoki dobogóra Gáll mellé a negyedikként záró Szép Balázs és a hatodik helyen célba érkező Koleszár Mihály állhatott fel.

A férfi verseny csütörtökön kezdődött a selejtezővel, két csoportban 62-en küzdöttek a továbbjutásért. A mezőny mindkét feléből 18 öttusázó folytathatta szereplését. Pénteken rendezték a rangsoroló vívást, szombaton pedig két 18 fős csoportban az elődöntőt, melyből az első kilenc-kilenc versenyző – köztük hét magyar – jutott a vasárnapi fináléba.

A 19 éves Gáll 21 győzelemmel és 14 vereséggel fejezte be a körvívást, majd vasárnap hibátlanul lovagolt, 2:00.38 perccel harmadik lett a 200 méteres úszásban, a lövészetekkel megszakított 5×600 méteres futást pedig a legjobb idővel, 9:50.53 perccel teljesítette, így nagy fölénnyel végzett az élen.

„Örömversenyzés volt. Végig élveztem, mert azt csináltam, amit szeretek, az öttusát” – mondta az MTI-nek.

Az egyenletesen magas szintű teljesítményéből a vívást és a lovaglást emelte ki. Nem nyomasztotta, hogy Bories mögött másodikként kezdte a kombinált számot, azaz éremesélyes volt, mert mint megjegyezte, a futás az egyik erőssége, sok atlétikai versenyen is indul.

„Bíztam benne, hogy jó leszek” – tette hozzá.

Bőhm Csaba hetedik, Tamás József nyolcadik, Marosi Ádám tizedik, Viczián Bence 14. lett.

A hazai legjobbak közül hiányzott a tavaly Európa-bajnok Bereczki Richárd, illetve Demeter Bence, előbbi bokasérülés, utóbbi betegség miatt nem tudta vállalni a részvételt.

férfi verseny:
1. Gáll András (Trion SC) 1550 pont
2. Léo Bories (francia) 1523
3. Pele Uibel (német) 1519
4. Szép Balázs (UTE) 1515
…6. Koleszár Mihály (KSI SE) 1505

korábban:
női verseny:
1. Gulyás Michelle (UTE) 1438 pont
2. Kerenza Bryson (brit) 1430
3. Malak Iszmail (egyiptomi) 1413
… 5. Réti Kamilla (MAFC) 1388
… 7. Bauer Blanka (BHSE) 1384

A világkupasorozat szűk egy hónap múlva Kairóban kezdődik, újabb egy hónapra rá Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön a nemzetközi élmezőny, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban.

Borítókép: Székesfehérvár, 2022. szeptember 13. Az olasz Daniele Colasanti (k) és Gyurka Márk Manó a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi váltó vívás versenyszámában az MKOSZ Edzőközpontban 2022. szeptember 13-án. MTI/Bodnár Boglárka

További tartalmak