Musorujsag
Élő Eredmények

Első vb- és Eb-érme után az ob-n is dobogós lett Szép Balázs

Első vb- és Eb-érme után az ob-n is dobogós lett Szép Balázs

MTI
Világ- és Európa-bajnoki érmei után vasárnap első felnőtt országos bajnoki medálját is megszerezte az öttusázó Szép Balázs, aki idén is a világversenyeken szereplő csapatba kerülést tűzte ki legfontosabb célnak.

„Nagyon vártam már ezt az áttörést, hogy felnőtt bajnokságon a dobogóra állhassak. A sok ötödik hely után nagyon örültem az ezüstéremnek” – kommentálta eredményét az elmúlt év férfi öttusázójának választott, 2022-ben egyéniben világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Szép Balázs. Az UTE 23 éves versenyzője az MTI-nek arról is beszélt, hogy a versenyzésre is „ki volt éhezve”, mert a múlt heti, budapesti viadal előtt a szeptemberi Európa-bajnokság volt az utolsó megméretése.

„A hosszú alapozó időszak után vártam már a versenyt, és a rajt előtt úgy éreztem, jól sikerült felkészülésen vagyok túl. Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, igaz, a vívásban egy picivel jobb eredményt szerettem volna elérni, jó lett volna pozitív mérleggel, több győzelemmel, mint vereséggel lejönni a pástról. A futásommal sosincs gond, és a lövészetem is összeállt a döntőre, így tudtam most is nagyot előre lépni a záró kombinált számban” – értékelte a Peridot fedett pályás nyílt magyar bajnokságon nyújtott teljesítményét.

Előzetes célként azt fogalmazta meg magának, hogy a legjobb négy magyar versenyző közé kerüljön, mert így választhat, hogy melyik világkupán akar majd indulni. Hozzátette: a március eleji kairóit kérte Martinek János szövetségi kapitánytól.

A későbbi egyéni második helyezett Szép Balázs a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi dontőjének kombinált versenyszámában a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban 2022. szeptember 18-án. A Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a férfi versenyben. (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

„A másik lehetőség az ankarai lett volna, de annak az időpontja közelebb van a budapesti világkupáéhoz. Szakosztályvezetőmmel, Tibolya Péterrel ugyanis arról beszéltünk, hasznosabb, ha többet tudok edzeni a hazai verseny előtt” – indokolta döntését.

A közelgő olimpiai kvalifikációs időszakot illetően azt mondta: lépésről lépésre halad, ezért először a világkupákon szeretne olyan eredményeket elérni, melyekkel bekerül a világversenyeken szereplő válogatottba. „A többit majd utána meglátjuk” – tette hozzá.

A vk-sorozat szűk egy hónap múlva Kairóban kezdődik, újabb egy hónapra rá Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön a nemzetközi élmezőny, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban.

Borítókép: Székesfehérvár, 2022. szeptember 18. A későbbi egyéni második helyezett Szép Balázs a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi döntőjének lovaglás versenyszámában a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban 2022. szeptember 18-án. A Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a férfi versenyben. MTI/Bodnár Boglárka

További tartalmak