Musorujsag
Élő Eredmények

Két magyar döntős a nőknél az öttusa-világbajnokságon

Két magyar döntős a nőknél az öttusa-világbajnokságon

MTI
A magyarok közül Gulyás Michelle és Bauer Blanka jutott be a 18 fős női döntőbe a délnyugat-angliai Bath-ban zajló olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

A szerdai selejtezőből hárman – Gulyás, Bauer és Barta Luca – kerültek a legjobb 36 közé, Guzi Blanka nem jutott tovább, pénteken pedig még egy magyar befejezte szereplését.

Az elődöntőben két csoportban zajlottak a küzdelmek, mindegyikben 18 öttusázó versenyzett az első kilenc közé kerülésért. A körvíváson csütörtökön túlesett a mezőny, a magyarok közül a tavaly ezüstérmes, már olimpiai kvótás Gulyás vívott a legjobban: 20 győzelemmel és 15 vereséggel jó alapot teremtett magának az elődöntős és – továbbjutásával – a döntős folytatásra. Barta 15/20-szal zárt, ezzel csoportjában a középmezőnyből kezdte meg pénteken a versenyt. Bauer viszont csak 12 ellenfelét győzte le, miközben 23-tól kikapott, ami azt eredményezte, hogy saját mezőnyében az utolsó, azaz a 18. helyről volt kénytelen nekivágni a napnak.

Az A csoportban Gulyás egy ellenfelét legyőzve két pluszpontot szerzett a bónuszvívásban, majd 2:11.35 perccel, a második legjobb eredménnyel fejezte be a 200 méteres úszást. A lövészetekkel megszakított 5×600 méteres futásnak a második helyről vágott neki, és meg is őrizte ezt a pozícióját. Ehhez elegendő volt neki a 14. idő (11.45.40). Ugyanitt Barta két sikeres asszóval plusz négy ponttal indította a napot, azután 2:15.58-as eredménnyel hetedik lett úszásban és a kombinált számot tizedikként kezdte. Végül a 12. idővel (11:33.60) 12. lett, így lemaradt a fináléról.

A B csoportban Bauer nehéz helyzetből indult, ráadásul a bónuszvívásban nem tudott javítani. Úszásban 2:16.74 perccel a tizedik legjobb volt, összesítésben pedig maradt a 18. helyen. Az összetett számban viszont nagyszerű teljesítményt nyújtott, a vb eredményközlője szerint 10:38.08 perccel a legjobb volt – ráadásul a második eredményt elérőt is 15 másodperccel múlta felül -, ezzel felzárkózott az ötödik helyre.

Martinek János szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Bauer a kombinált számban nagyon jó Gintare Vanckauskaitével futott végig, remekül is lőtt, az utolsó sorozatban pedig a bennragadó litvánt is otthagyta. A szakvezető szerint az is befolyásolhatta a versenyt, hogy elkezdett esni az eső, Bauer azonban kimagasló teljesítményt nyújtott az utolsó számban. Akárcsak Gulyás Michelle az egész versenyben, neki – a kapitány tájékoztatása szerint – már nem is kellett erősen futnia a döntőbe kerüléshez.

Pénteken még a férfiak körvívását bonyolítják le, szombaton kerül sor a férfiak elődöntőjére, vasárnap pedig a két 18 fős döntő zajlik majd – az első három hely ér olimpiai kvótát -, és akkor hirdetnek eredményt a csapatversenyben is. A vb, az év fő versenye hétfőn a vegyes váltóval ér véget.

Borítókép: Gulyás Michelle (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

További tartalmak