Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Kovács Sarolta: Ez a 25 év kerek egész volt, a prioritás a családé lett

Kovács Sarolta: Ez a 25 év kerek egész volt, a prioritás a családé lett

m4sport.hu
Az ötszörös világbajnok öttusázó úgy érzi, a tokiói olimpián szerzett bronzérmével sikerült a csúcson abbahagynia a versenysportot.

Január első napján jelentette be visszavonulását az öttusázó olimpiai bronzérmes, világbajnok Kovács Sarolta, és edzőként folytatja pályafutását. Az egyéniben egyszeres (2016), csapatban háromszoros (2016, 2017, 2018), váltóban pedig kétszeres (2008, 2011) vb-győztes, ezen kívül négyszeres Európa-bajnok sportoló a továbbiakban lövőedzőként dolgozik klubjánál, a Volán Fehérvár öttusázóinál, ahol utánpótlás korú versenyzőkkel foglalkozik.

Sokakat megleptem a döntésemmel, sok üzenetet kaptam hogy folytassam, de egy ideje már érlelődött bennem ez a döntés, nem is éltem aktív életet de kimondani nehéz volt. Magamban kellett lejátszani, két éve volt az olimpia, utána tíz hónappal, 2022 májusában jött világra Vincent, a kisfiam már másfél esztendős. Utána megpróbáltam még visszatérni, elkezdtem az edzéseket, de már nem volt az igazi. Már úgy éreztem, mindent elértem amit lehet a sportban. Mostantól a prioritás a családé lett” – mondta a márciusban 33 esztendős korábbi olimpikon.

Sokat beszéltünk a férjemmel, hogy a gyerekkel eljönnének megnézni az olimpián, de közben megtaláltam a másik oldalt a helyemet, edzőként dolgozom. De a gyermekem így is volt már velem Tatán, edzéseken is volt már. Úgy érzem, ez a 25 év kerek egész volt” – mondta Kovács, akinek a párizsi olimpia a kora miatt még belefért volna, azonban nincs hiányérzete.

Kovács már 2007-ben vb-dobogóra állhatott váltóban, akkor még Vörös Zsuzsával, majd 2008-ban már világbajnoki címet ünnepelhetett váltóban.

Nagyon sok emlékem van, amivé váltam, aki lettem, ezt az egészet a sportnak köszönhetem. Annyi mindent láttam, annyi mindenkit megismerhettem, annyi mindent tanultam, annyi helyre eljutottam, hogy tényleg, ez a 25 év sport nagyon sokat adott nekem: kitartást, akaratot, és amivé formált engem. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a csúcson tudtam abbahagyni mert a Tokióban szerzett bronzérem a csúcs volt. Bíztam magamban, tudtam, hogy képes vagyok rá, de tényleg aznap kellett ezt összehozni. Előtte nekem nagyon nehéz felkészülésem volt, márciusban megműtöttek, áprilisban kiderült, hogy trombózis van a vádlimban. Voltak hónapok, hetek, amikor nem tudtam, hogy mi lesz, folytathatom-e egyáltalán a sportot. Napról napra éltem, de fejben nagyon készültem” – értékelt Kovács, aki szerint ez is segített később a bronzérem megszerzésében, mert véleménye szerint a mentális felkészítés is sokat számít egy élversenyző esetében.

A jövőben elsősorban a lövészeten próbálja felkészíteni a fiatal versenyzőket, akár azzal is, hogy zavarja őket célra tartás közben. hiszen ez is a mentális felkészítés része. „Mindig is ide tartoztam, itt kezdtem el öttusázni, nem volt kérdés, hogy edzőként is itt kezdem el a munkát. A későbbiekben ez még alakulhat, már most is voltam a válogatottal is próbálok minden számban hozzátenni, segíteni a munkát” – mondta Kovács, aki szerint az új öttusa kívülről nem tűnik olyan nehéznek mint amilyen, de neki nehéz lett volna átállni erre, viszont a fiataloknak már ebbe kell beleszokniuk.

Borítókép: Tokió, 2021. augusztus 5. Kovács Sarolta a női öttusázók körvívás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Muszasino Sportközponban 2021. augusztus 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak