Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Mind a négy magyar női versenyző elődöntőbe jutott az öttusa vb-n

Mind a négy magyar női versenyző elődöntőbe jutott az öttusa vb-n

MTI
Mind a négy magyar női versenyző elődöntőbe jutott az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, Csengcsouban.

A keddi selejtezőben két 36 fős csoportban küzdött a 72 induló, és mindegyikből az első 18 hely ért továbbjutást.

Az A csoportban az olimpiai kvótás Gulyás Michelle az első, Guzi Blanka pedig hat pont hátránnyal a hetedik helyen futott a célba a verseny végén. A vb-n egyéniben 2022-ben ezüst-, 2021-ben bronzérmes Gulyás vívásban 20 győzelmet aratott és 15 vereséget szenvedett, a 200 méteres úszást 2:10.40 perccel megnyerte, így kényelmes helyzetben volt a kombinált szám előtt, melyben a 11:59.76 perces 18. eredmény is elég volt neki ahhoz, hogy elsőként fusson a célba. Guzinak nehezebb dolga volt, mivel vívásban 12 ellenfelét győzte le és 23-tól kikapott. Úszásban 2:13.73 perccel nyolcadik lett, a lövészetekkel megszakított 5×600 méteres futást pedig 11:18.62 perccel megnyerte, így zárkózott fel a végére összetömörülő élcsoportra.

A mezőny másik felében Erdős Rita második, Bauer Blanka pedig 16. lett. A B csoport úszással kezdett a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján. Erdős a medencében 2:19.89-cel 23. volt, majd a vívást 17/17-tel fejezte be – egy visszalépő volt -, ezek után pedig a zárószámot a 18. helyről kezdte meg. Ebben 11:36.70-nel a harmadik legjobb eredményt érte el, amivel jelentősen előrelépett. Bauer úszásban 2:13.71-gyel harmadik lett, a pástokon viszont kevés pontot gyűjtött, mert 11/23-as eredményt ért el. Emiatt 27. volt a lövészetes futás előtt, amelyben viszont 11:31.17-tel a második időt érte el, így végül befért a továbbjutók közé.

Szerdán a férfiak kvalifikációját, illetve a nőknél a elődöntősök körvívását bonyolítják le, melynek eredményét a továbbjutók majd a fináléba is magukkal viszik. Csütörtökön lesz a női elődöntő és a férfi körvívás, pénteken a férfi elődöntő. Szombaton rendezik a döntőket és az eredmények alapján akkor hirdetnek eredményt csapatban is. Az egyéni dobogósok olimpiai kvótát szerezhetnek. Ha azonban olyan öttusázó végez érmes pozícióban, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb, a ki nem osztható helyeket a közvetlenül a világbajnokság utáni, jövő hétfői olimpiai kvalifikációs ranglistáról töltik majd fel.

A magyarok közül jelenleg Gulyás Michelle-nek és Bőhm Csabának van párizsi kvótája. A vb vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Borítókép: Gulyás Michelle (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

További tartalmak