search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A siker kulcsa a bor – Michelle Gisin svájci alpesi síző receptje az olimpiai aranyéremhez

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
A svájci csapat fantasztikus ötkarikás szereplésen van túl: öt egyéni aranyat vihettek haza, melyet öt különböző versenyző szerzett. Egyikük Michelle Gisin volt, aki előbb harmadik lett szuperóriás-műlesiklásban, majd megvédte címét kombinációban. Mindezt úgy, hogy a verseny előtti egyik éjszakán részeg honfitársa, Marco Odermatt féktelen öröme okozott álmatlan éjszakát a nyáron még mononukleózissal küzdő kétszeres olimpiai bajnoknak.

Michelle Gisin nyáron aligha gondolta, hogy ilyen sikeres szereplést tudhat majd maga mögött. A nyáron mononukleózissal (másnéven: csókbetegség) küzdött, mely eléggé ledöntötte a lábáról: „A nyár hihetetlen szenvedés volt. Egy őrült hullámvasúton vagyok túl, aminek nagyon szép vége lett. Miközben az ágyban feküdtem, nemcsak a karrierem miatt aggódtam, hanem még abban sem voltam biztos, hogy jobban leszek-e egyáltalán. Ez volt a legrosszabb” mondta Gisin.

Végül minden jóra fordult, egy bronzzal és arannyal zárta a 2022-es téli játékokat. A kérdésre, hogy mi a volt siker kulcsa, mosolyogva válaszolta, hogy a bor és folytatta: „A szuperóriás-műlesiklás napja előtti estén Loic Meillarddal és Luca Aernivel megittunk egy pohár vörösbort. A dolog működött, ráadásul a verseny után a srácok tettek is egy cetlit az ajtómra azzal a felirattal: »Igyál bort, síelj gyorsan!«”

Természetesen nem esett át a ló túloldalára és nyakalt be a nedűtől, de segített elvonni a figyelmét, kitisztította a fejét a fontos verseny előtt. Gisin természetesen nem nézett a pohár fenekére, de megtette helyette honfitársa, Marco Odermatt. A svájci síző, aki olimpiai aranyéremmel koronázta meg teljesítményét óriás-műlesiklásban az évközi dominancia után. A versenyhelyzet okozta stresszt és a győzelem édes ízét folyékony formában is szerette volna magához venni, ezért egy kisebb ünneplést tartott szobájában, ami Gisin pechjére pont az övé mellett volt.

„A győzelmét követően beindult a buli. Pechemre a szobám pont a srácoké mellett volt.” A 28 éves sportoló éjfél körül ébredt a hangoskodásra: „Háromnegyed órán keresztül próbáltam visszaaludni, de sehogy sem sikerült. Aztán eszembe jutott, hogy átmegyek én is, gratulálok neki, mert a győzelme óta még úgysem találkoztunk. Úgyis ébren voltam, szóval már tökmindegy volt.”

És benyitott a partyállat barlangjába: „Marco még mindig a versenyszerkójában volt, az óriásban szerzett aranyérme pedig ott lógott a nyakában. Hajnali egy volt már, de elkezdtünk beszélgetni a lesiklásról. Tippeket adott, hogy mi a fontos a rajtnál. Ő részeg volt, én pedig hullafáradt, úgyhogy baromi vicces volt.”

Eredetileg takaróval és párnával indult útnak szobájából, hogy keressen magának egy csendesebb helyet, melyre később már nem volt szükség, mert elengedte és a fiúktól visszament a szobájába: „Marco és a srácok is nyugovóra tértek, és én is.”

Hogy az illuminált állapotú Odermatt tanácsait megfogadta-e, nem derült ki, egy dolgot azonban megtartott a kombináció előtti estén is: a vörösboros szertartást. A kombináció előtt is ivott egy pohár vörösbort, ahogy Meillard és Aerni ajánlották.

A számot megnyerte, a vörösbor jól vizsgázott.

Így Pekingből nemcsak két éremmel, hanem kivételes és megmosolyogtató emlékekkel térhetett haza. És talán egy új rituáléval is. Nem lennénk meglepve, ha a vörösbor előkerülne még…

Forrás: blick.ch, eurosport.de, eurosport.hu

Borítókép: Michelle Gisin a csodás svájci szereplés egyik letéteményese volt. (Fotó: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

További tartalmak